12 °C Budapest
hungarian and european union flags of the parliament building, Budapest, Hungary

Gazdaságpolitikai szempontból ez a magyar választások legnagyobb tétje

2022. március 18. 14:02

Nagy utat járt be az év eleje óta az euró-forint árfolyam, hiszen a 2021-es évet még 370 körül zárta a forint, majd onnan az év elején erősödésbe kapcsolt, aztán az orosz-ukrán háború kitörésével jött a mélyrepülés. De miért éppen a forint jár(t) ennyire pórul, és merre megy tovább a forintárfolyam? Csak az orosz-ukrán válság van rá hatással, vagy mozgathatják a gazdasági mutatókat a közelgő parlementi választások is?

Nagy utat járt be az év eleje óta az euró-forint árfolyam, hiszen a 2021-es évet még 370 körül zárta a forint, majd onnan az év elején erősödésbe kapcsolt. Az már látszott rögtön januárban, hogy az MNB bátor kamatemelései és a lassan javuló inflációs kilátások mellett a forintnak is jó éve lehet, az elemzői vélemények is pozitívak voltak. Ha nem is szárnyalást, de csendes erősödést lehetett jósolni 2022-re.

"Az év első másfél hónapjában jórészt ezek a várakozások okozták, hogy a magyar deviza 350 közelébe erősödött vissza az euróval szemben, a jegybank is kicsit kényelmesebb helyzetben érezhette magát, hiszen a korábbi heti kamatemelések után elég volt csak havonta egyszer tovább szigorítania" - idézték fel év eleji várakozásaikat az Aegon Alapkezelőp szakemberei. Hozzátették:

Aztán február végén az orosz-ukrán háború mindent felborított, mivel előzetesen kevesen számítottak rá, hogy az orosz csapatok valóban lerohanják Ukrajnát. A háború hatásai pedig a devizapiacon is érződtek. Így szűk két hét alatt 400-ig zuhant a forint az euróval szemben.

De miért éppen a forint?

A háború váratlan kitörésekor egy általános kockázatkerülés indult el a piacokon, a befektetők elkezdték a biztonságos befektetéseket keresni, ami a feltörekvő piaci eszközök szempontjából hátrányos volt. Még az egyébként is sérülékeny feltörekvő piacon belül is kiemelten érintette az eladási hullám a kelet-közép-európai devizákat, köztük a forintot - emlékeztetettek a befektetési szakemberek.

Rosszul hatott a forintra az elmúlt hetekben az egekbe törő olajár is. Jól látszik, hogy az energiaimportra nálunk kevésbé rászoruló Romániában a lej árfolyama stabilabb maradt

- tették hozzá.

Meglátásuk szerint ennek oka egyrészt a földrajzi közelség, hiszen a háború a közvetlen szomszédunkban zajlik, másrészt pedig a befektetők nehezen, vagy egyáltalán nem tudtak hozzáférni az orosz piachoz. "Ez utóbbi azért fontos, mert miközben a tőzsde zárva van Moszkvában és a devizát nem tudják kivinni az országból, a nyitott pozícióikon a veszteség folyamatosan csak hízik. Emiatt pedig elkezdhettek olyan célpontokat keresni, melyeken ezt a veszteséget visszanyerhetik vagy legalább csökkenthetik, így jöhettek kapóra a térség devizái" - összegezte az Aegon Alapkezelő.

Régiós összevetésben a forint elmúlt egy hónapban látott 4,1%-os gyengülése nem kirívó, a leggyakrabban viszonyítási alapként használt lengyel zloty is 3,5%-ot bukott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Mondhatnánk, hogy a közelgő parlamenti választások indokolhattak nagyobb kockázati prémiumot a forint esetében, azonban most sokkal fontosabbak a háborúval kapcsolatos hírek, mint a belföldi fejlemények. Gazdaságpolitikai szempontból a két hét múlva esedékes választás legnagyobb tétje talán az uniós forrásokkal kapcsolatos vita alakulása. A jelenlegi kormány vélhetően nehezebben adja majd be a derekát Brüsszelnek, az ellenzék viszont már deklarálta, hogy győzelme esetén a minél gyorsabb megállapodásra törekszik" - tették hozzá az Aegon Alapkezelő befektetési szakemberei.

Mi jöhet még?

A legnehezebb természetesen mindig azt megjósolni, mi jöhet még az árfolyamban. Az év elején valószínűleg kevesen fogadtak volna arra, hogy látunk 400 forintos euróárfolyamot 2022-ben. Rövidtávon az biztos, hogy a háborúval kapcsolatos hírek határozzák meg a hangulatot, sokak szerint a piac már „túlszaladt” az optimizmussal, vagyis olyan forgatókönyveket árazott be, melyek még messze nem biztosak.

Éppen ezért fennáll a veszélye, hogy jönnek még kellemetlen meglepetések még akkor is, ha most épp a fokozatos enyhülés felé mutatnak a tárgyalások. Konkrét megállapodás egyelőre semmiről nincs, de a felek elismerték, hogy közelednek az álláspontok egy fegyverszünet ügyében

- emlékeztetnek a befektetési szakemberek.

Véleményük szerint az egyértelműen látszik, hogy 370 körül azért már kifulladhat a nagy menetelés a forint részéről, legalábbis addig, amíg nem lesz egyértelmű lezárása a háborúnak. A kockázatok most talán inkább a másik irányba mutatnak: ha a befektetők túlértékelték az előrelépést, akkor ha nem is a március elején látotthoz hasonlóan hevesen, de újra gyengülhet a magyar deviza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem