18 °C Budapest
Szárnyal a Richter: elképesztő nyereséggel zárták a 2021-es évet, de háborúra nem számítottak

Szárnyal a Richter: elképesztő nyereséggel zárták a 2021-es évet, de háborúra nem számítottak

2022. február 28. 20:00

A Richter Gedeon Nyrt. 2021-ben 141,180 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 33,1 százalékkal nagyobb az előző évinél - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

A társaság éves árbevétele 630,595 milliárd forint volt, 11,3 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. A jelentés idézi Orbán Gábor vezérigazgatót, aki elmondta: tavaly a forgalom kétszámjegyű mértékben bővült elsősorban a specializált portfólió robusztus növekedése miatt. "Büszkék vagyunk arra, hogy a 2021-ben ismét rekord pénzügyi teljesítményt értünk el" - tette hozzá. Közölte: a megrendelések kiszámíthatatlanul alakultak az év során, és a szállítási lánc akadozásai is növekvő mértékben éreztették hatásukat, mivel a járvány korábbi várakozásokkal ellentétben hosszabb ideig maradt része az életnek. A költségoldali szükséges változtatásokat végrehajtották, míg a jövő portfóliójának kiépítéséhez elengedhetetlen kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenységeket tovább folytatták. Rekordszámú k+f és törzskönyvezési sikert könyvelhettek el tavaly, ami lehetővé teszi, hogy a következő időszakban fenntartsák a forgalom növelésére irányuló törekvést - jelezte.

Tavaly a negyedik negyedévben a vállalat árbevétele 17,2 százalékkal 176,274 milliárd forintra nőtt, adózott nyeresége pedig több mint a duplájára, 116,4 százalékkal 47,059 milliárd forintra. Ezzel a Portfolio elemzői konszenzusát minden szinten felülteljesítette a gyógyszergyártó, az adózott eredmény a legoptimistább elemzői várakozást is meghaladta: a Portfolio.hu által készített elemzői konszenzus mediánja a Richter negyedik negyedévi árbevételét 165,8 milliárd forintra, adózott eredményét 36 milliárd forintra várta.

KÖVESD A LEGFRISSEBB ADATOKAT A RICHTER ÁRFOLYAMÁRÓL A PÉNZCENTRUMON!

A jelentés szerint a gyógyszergyártási szegmens árbevétele tavaly Magyarországon 43,6 milliárd forint lett, ami forintban 6,1 százalékos éves növekedés. Magyarországon a teljes gyógyszerpiac növekedése 7,3 százalékos volt, a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma 2,4 százalékkal emelkedett a rendelkezésre álló adatok alapján. A Richter a magyarországi piaci szereplők rangsorában 4,4 százalékos részesedéssel a negyedik helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,3 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó.

Szintén a gyógyszergyártást tekintve az EU-ban, a magyarországi piac nélkül, a társaság árbevétele 423 millió eurót tett ki, ami 8,5 százalékos éves növekedés. A tavalyi 170,074 milliárd forint nőgyógyászati árbevétel 12,2 százalékkal haladta meg a bázisidőszakban elért értéket. A Nyugat-Európában, Latin-Amerikában, Kelet-Közép-Európában, az egyéb országok legtöbb piacán, valamint Kínában elért növekedést részben mérsékelte az Egyesült Államokban és Oroszországban bekövetkezett forgalomcsökkenés - írták.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9320 forint, a legalacsonyabb 6890 forint volt.

Az adatokat Orbán Gábor vezérigazgató is kommentálta egy hosszabb háttérbeszélgetésben, mindt mondta, "tavalyihoz hasonló árbevételt vár euróban számolva a Richter Gedeon Nyrt., feltéve, hogy az orosz és az ukrán piacok nem omlanak össze teljesen." Hozzátette, hogy az idén kétszámjegyű növekedésre lett volna lehetőség a termékportfólió és a húzótermékek hatására, ugyanakkor a háború kitörésével nem számoltak.

A FÁK-területeken a veszteség elkerülhetetlen, annak mértéke még kérdéses, ugyanakkor ezt számításaik szerint a specializált termékek nyugat-európai eladásának idei várható növekménye ellensúlyozhatja - mondta a vezérigazgató, jelezve: a Richter csaknem 20 éve folyamatosan csökkentette a kitettségét az orosz piactól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idei terveket elsősorban az árfolyam veszélyezteti, másodsorban a volumen, mivel jelenleg nem lehet szállítani a FÁK piacaira. Már az utolsó, múlt heti kamiont sem tudták elvámolni - közölte Orbán Gábor, hozzátéve, hogy Oroszországban a fizetőképesség is erősen kérdéses. Ugyanakkor optimista a vezérigazgató, mert szerinte a pénzforgalom feltételei egyelőre adottak. Azt még nem lehet tudni, hogy a SWIFT-kizárásnak mi lesz a következménye, ha ugyanis a rubel konvertibilitása sérül, az a nemzetközi kereskedelmet gátolja - mondta. Az elszámolás az orosz partnerekkel a jövő héten tisztázódhat - jelezte.

Az orosz piac forgalmának 60 százaléka jelenleg szabadáras, 40 százaléka pedig fixáras - mondta Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke.  A vezérigazgató kérdésre közölte: a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) mintegy 100 millió eurónyi orosz vevői kintlévőségre biztosítékot nyújt, ebben szerinte a háború miatt  változás várható. Az oroszországi üzemük államosításának veszélyére vonatkozó felvetésre azt mondta: ez egyszeri sokkot okozhatna, viszont ha a termékjogok tulajdonában nem lenne változás, "akkor nem vennének el sokat".

Orbán Gábor értékelése szerint komoly pénzügyi és szakmai eredményeket értek el 2021-ben, kétszámjegyű, 11,3 százalékos növekedést értek el az árbevételben, döntően a kiemelt magas hozzáadott értéket jelentő készítmények értékesítésének hatására. Az adózott nyereség még az üzemi eredményhányadnál is jobban, több mint 33 százalékkal nőtt. A gyógyszergyártás a konszolidált árbevétel 80 százalékát adta, ez a cég profitabilitásának az alapja. A devizaárfolyam változások kedvezően hatottak, a hatás a konszolidált árbevételre 663 millió forint volt. A kiemelt készítmények között a Vraylar árbevétele jelentősen nőtt tavaly: az amerikai forgalom után elért royalty árbevétel 28,7 százalékkal 101,569 milliárd forintra nőtt (dollárban 30,2 százalékkal). A Terrosa és a Bemfola forgalma is kétszámjegyű növekedést mutatott, előbbi 51,3 százalékkal 13,1 milliárd forintra, utóbbi 17,6 százalékkal közel 20 milliárd forintra nőtt. Minden régióban nőtt az árbevétel 2021-ben, kivéve az orosz piacot - összegezte. 

A k+f költések enyhén nőttek, elérték a 61 milliárd forintot tavaly, arányuk az árbevétel 9,7 százalékára emelkedett, az előző évi 9,5-ről. Bogsch Erik rámutatott arra, hogy a cég két orosz válságot is túlélt már, a rubel árfolyama 1995-ig számos alkalommal többszörösére gyengült a dollárhoz képest, jelenleg teljesen kiszámíthatatlan. Az orosz piac aránya az árbevételben 2013-óta csökken, tavaly 17 százalék volt. Az orosz-ukrán piac súlya együttesen nagyjából 20 százalék. Egyik oldalról aggodalomra ad okot a helyzet, ugyanakkor a piacok diverzifikálásával sikerült csökkenteni a kitettséget - mutatott rá.

A vállalat a BÉT-honlapján közzétett jelentése szerint 2021-ben 141,180 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 33,1 százalékkal nagyobb az előző évinél. A társaság éves árbevétele 630,595 milliárd forint volt, 11,3 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9320 forint, a legalacsonyabb 6890 forint volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 23. 06:56
Már elérhető az ESZJA felületén a magánszemélyek 2022-es évi adóbevallási tervezete. Mindazoknak, ak...
Holdblog  |  2023. március 23. 05:00
Közel huszonöt éve írta Jeff Bezos az első levelét az Amazon részvényeseinek. A vállalat éppen akkor...
MEDIA1  |  2023. március 22. 22:57
A stúdióvendég rosszullétét követően azonnal megszakították a televízió adását.
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?