1 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Fontos bejelentés érkezett az MNB-től: folytatódik a szigorítás

2021. október 19. 14:16

1,8 százalékra emelte az alapkamatot mai ülésén a Monetáris Tanács. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa  1,8%-ra emelte a jegybanki alapkamat mértékét. Ez ismét 15 bázispontos emelést jelent az előző hónapihoz képest. A testület a kamatfolyosó két szélét is 15 bázisponttal emelte.

Mint ismeretes az alapkamatot az MNB először júniusban 0,6-ról 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a tanács és 15 bázisponttal, az alapkamattal megegyező szintre emelte az egyhetes betéti kamatot is. Már akkor bejelentették, hogy nem csupán egyszeri monetáris szigorításról van szó, kamatemelési ciklus kezdődött, amely addig tart, amig az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

A mostani emelés tehát már keveseknek okozott nagyobb meglepetést. A kamatemelési ciklus pedig az ígért módon, havi lépésekben halad előre, így augusztusban a monetáris tanács 1,5, most pedig 1,8 százalékra emelte az alapkamatot.

A nyilatkozatok alapján pedig a Monetáris Tanács  a kamatemelési ciklust a szeptemberi átfogó értékelés eredményei ismeretében addig akarja folytatni, amíg az inflációs kockázatok kiegyensúlyozottá válnak, illetve tartósan visszatér a 3%-os középtávú inflációs célra a pénzromlás éves üteme.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?