Businessman checking stock market data

Magyarországon is hódít az új slágerbefektetés: tényleg akkorát lehet vele kaszálni?

2021. október 15. 14:03

Egyre többen fektetnek ESG-típusú vállalatokba. A szakértő szerint a legegyszerűbb megközelítés azt számba venni, hogy a cégek mennyire szavatolják a fékek és ellensúlyok rendszerét, mennyire elszámoltatható a cégvezetés, illetve mennyit tesznek a korrupció megfékezése ellen.

Egyre népszerűbbek az ESG-típusú befektetések, melyeknél a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat is figyelembe veszik a befektetők. A felívelő szakasznak valószínűleg nincs még vége, további komoly növekedés előtt állhat a szaktor, sőt akár a következő évtized befektetése is lehet – hangzott el az Aegon Alapkezelő konferenciáján.

Az ESG-típusú befektetéseknél a vizsgálatot általában a vállalatirányítási elvekkel szoktuk kezdeni, mivel azok szektorsemlegesek, illetve földrajzilag is egységesek – mondta Richter Péter, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere. Szerinte a legegyszerűbb megközelítés azt számba venni, hogy a cégek mennyire szavatolják a fékek és ellensúlyok rendszerét, mennyire elszámoltatható a cégvezetés, illetve mennyit tesznek a korrupció megfékezése ellen. Ezek korábban is fontos szempontok voltak a befektetési döntéseknél, mostanra azonban egy konkrét mérőszámot is tudnak meghatározni az ESG-módszertannak köszönhetően.

Az ESG felfutása

A szektor felfutását jelzi, hogy 2015. elején mindössze 100 milliárd dollárt kezeltek ESG-befektetésekben, ez mostanra 1400 milliárd dollárra emelkedett. Még lényegesebb, hogy az új befektetések 30 százaléka már ilyen jellegű befektetésekbe áramlik – emelte ki Richter.

Szerinte elsősorban a feltörekvő piacokon vannak még komoly lehetőségek a további növekedésre, ott ugyanis a millennials és a Z-generáció aránya több mint 46 százalék, márpedig a felmérések szerint elsősorban ez a két korcsoport nyitott az ESG-alapok felé. Szerinte ahogy ezek a generációk egyre nagyobb arányban megjelennek a befektetők között, úgy az alapok is kénytelenek lesznek még erősebben nyitni az ESG irányába.

Miért fektetnek az emberek ESG-alapokba?

Elsőre az ember azt gondolná, hogy elsősorban a magasabb hozam miatt fektetnek ezekbe az eszközökbe az emberek, azonban egy felmérés szerint nem ez az elsődleges szempont, hanem komolyan gondolják a társadalmi és környezeti felelősségvállalást.

Napjainkban elsősorban Európában van jelentős tőkebeáramlás az ESG-alapokba, Amerikában ez még visszafogottabb, Ázsiában pedig egyelőre gyerekcipőben jár. Kínában és Dél-Koreában már volt egy felfutás, de ez még csak az első ilyen lehetett, további növekedésre van kilátás – mondta az Aegon Alapkezelő szakembere.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Miért fontos a cégek ESG besorolása?

Richter Péter szerint a környezeti tudatosság meglátszik a cégek árazásán is, a jobb ESG-besorolás ma nagyjából 25 százalékos prémiumot jelent, ami annak köszönhető, hogy a befektetési típus felfutásával hatalmas a kereslet a jó ESG-pontszámmal rendelkező vállalatok iránt. Emellett további előny, hogy a jó besorolású cégek átlagosan 150 bázisponttal olcsóbban tudják magukat finanszírozni.

Az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere kiemeli, hogy Európában és az USA-ban a cégek valóban foglalkoznak azzal, hogy javuljon az ESG-pontszámuk, a feltörekvő piacokon ez egyelőre kevésbé látszik. A tapasztalatok szerint azokban az országokban, ahol erősebb a szabályozói rendszer és a jogállamiság, a vállalatok fenntarthatósági törekvései is erősebbek.

A változásokra példaként hozta fel Kínát, ahol eddig nem nagyon kellett környezetvédelmi irányelveket betartani, ami hatalmas versenyelőnyt jelentett számukra a költségekben. A következő években azonban ez szerinte változhat, az egyre szigorúbb szabályok miatt a befektetőknek is új szempontokat kell figyelembe venni a vállalatok értékelésekor. Fontos szempont lesz az, hogy kik fordítottak már eddig is figyelmet az ESG-szempontokra, nekik ugyanis nem „a nulláról kell indulniuk” az előírások szigorodásakor.

Már Magyarországon is elérhetők az ESG befektetések, de még csak kevesen élnek vele. Az Aegon Feltörekvő Piaci ESG Részvény Befektetési Alap elsőként kapta meg a lehetőséget, hogy már nevében is jelezze a fenntarthatósággal kapcsolatos célokat. Az alap kezelői vállalják, hogy a részvénykiválasztás során a teljesítmény mellett kiemelt figyelmet fordítanak az ESG-pontszámokra is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 18:39
Magyarországon csak a WBD streamingplatformján, a Maxon érhető majd el mind a 762 sportesemény, 329...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm