One of the main currency in Hungary, the 200Ft coin.

Aggasztó a helyzet: mi lesz Magyarországon, ha külföldön elszáll az infláció?

2021. augusztus 27. 13:53

A világban jelenleg egy tartósan magasabb inflációs környezet van kialakulóban, sőt Amerikában egyre nő a stagfláció veszélye is. Vajon mi lesz ebben a helyzetben Magyarországon, és mibe érdemes ilyenkor fektetni?

Tavasszal Magyarországon is érezhetően emelkedett az infláció, áprilisban átlépte az 5 százalékot is, ami már jóval meghaladta az MNB célsávját, a 3 plusz-mínusz egy százalékpontot. A júniusi 5,3 százalékos érték már nyolc és féléves csúcsot jelentett, majd onnan júliusban 4,6 százalékra mérséklődött az áremelkedési ütem.

A tavaszi megugrás elsősorban bázishatásoknak volt köszönhető, de egyre több tartós hatás is látszik, mint a globális chiphiány, a nyersanyagárak emelkedése, vagy a tengeri szállítások jelentős drágulása. A kockázatokra reagálva a jegybank június végén meg is kezdte kamatemelési ciklusát: három lépésben összesen már 90 bázisponttal emelkedett az irányadó kamat 1,5%-ra.

Inflációs kilátások a következő időszakban

A következő időszak inflációs kilátásai szempontjából kulcskérdés lesz, mennyire hiszünk az MNB-nek, hogy meglépik majd a szükséges kamatemeléseket – vetette fel Kardos Zsolt, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere. Szerinte az lehet a cél, hogy a jövő évi parlamenti választásokig 5 százalék alatt maradjon az infláció és ne gyengüljön jelentősen a forint, majd utána az olcsó munkaerőre építő feldolgozóipar miatt ismét jöhetne mérsékelt forintgyengülés.

Ugyan a világon mindenhol emelkedik az inflációs környezet, de nem csak import inflációról beszélünk Magyarországon, a belső áremelkedés is elszabadulóban van Kardos Zsolt szerint. Mint mondja, ezen nem segítenek a 20-30 bázispontos jegybanki kamatemelések, az áremelkedés megfékezéséhez ennél sokkal jelentősebb lépésekre lenne szükség. Az viszont azonnal magával hozná a recessziót a gazdaságban, amit egyelőre senki nem akar felvállalni.

Kardos Zsolt szerint ha 2022 elején a Fed meg mer lépni egy jelentősebb kamatemelést, ami recesszióval jár majd, akkor az a magyar inflációt is letörheti.

A nemzetközi környezet hatása a hazai inflációra

Európában nehéz egységes inflációról beszélni, hiszen az nem egy koherens egész – véli Kardos Zsolt. A kontinensen szerinte talán kevésbé kell tartani az inflációtól, folyamatosan áramlik be az olcsó kelet-európai munkaerő, ami árleszorító hatású. Ráadásul a németek türténelmi okok miatt továbbra is ódzkodnak az inflációtól, így szükség esetén ők erősebben fellépnének.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amerikában jelenleg még senki nem akarja „lenyelni a békát”, ráadásul jövőre jönnek a félidei választások, ami további kockázatot jelent. A demokratáknak ugyanis jelenleg csak minimális többségük van a szenátusban, a politikai nyomás pedig a Fedre nézve is veszélyes lehet

- tette hozzá az Aegon portfóliómenedzsere.

Az erősödő inflációs, esetleg stagflációs környezet természetesen nem azt jelenti, hogy jelenleg nem lehet pénzt keresni a piacokon, csak más eszközökbe érdemes fektetni, mint eddig – emelte ki Kardos Zsolt. Az év eleje óta például látjuk a nyersanyagárak jelentős emelkedését, amiből sokan profitálhatnak a bányacégek részvényein vagy a nyersanyagkapcsolt devizákon keresztül is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 18:39
Magyarországon csak a WBD streamingplatformján, a Maxon érhető majd el mind a 762 sportesemény, 329...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem