12 °C Budapest
A szellemet már nem lehet visszazárni a palackba: mi lesz velünk, ha elszabadul az infláció?

A szellemet már nem lehet visszazárni a palackba: mi lesz velünk, ha elszabadul az infláció?

2021. június 4. 11:02

Az idei év, de akár a következő évek fő sztorija lehet a gazdaságban az infláció. Erre pedig a befektetések terén is érdemes felkészülni.

Küszöbön az infláció, de ezen nem csak veszíteni lehet – vélik az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzserei. "Továbbra is azt gondoljuk, hogy az infláció nem csak az idei év nagy sztorija lehet, hanem évekre meghatározhatja a gazdaságot" – mondta Kardos Zsolt. Az Aegon Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere szerint egészen a 2008-2009-es pénzügyi válságig érdemes visszakanyarodni ennek megértéséhez, akkor ugyanis a nagy jegybankok, elsősorban a Fed minden korábbi szabályt áthágtak.

Ami viszont most történik, az egy sokkal magasabb fokozat annál, ezért gondoljuk, hogy ennek már komoly nyoma lesz - emelte ki Kardos. Ma ugyanis már nemcsak monetáris, hanem fiskális oldalról is komoly az élénkítés, ami akár tartósan, 3-5 éves időtávon is magasabb inflációt hozhat. "A szellemet már nem lehet visszazárni a palackba” – fogalmazott Kardos Zsolt.

Az USA azért teheti meg egyelőre büntetlenül a fentieket, mert továbbra is a dollár a világ elsőszámú tartalékdevizája, mégha történtek is kisebb lépések az amerikai fizetőeszköz uralmának letörésére, például Oroszország részéről. Szerinte ha egyszer megtörik a dollár hegemóniája, akkor lesz bajban az USA, az adóssága ugyanis már a GDP 132 százaléka. Jelenleg a Fed mindent a növekedésnek rendelt alá, emiatt átmenetileg hajlandó szemet hunyni az erősödő infláció felett is, mert azt gondolják, hogy ezt lehet kontrollálni. A következő időszak legfontosabb kérdése az lesz, hogy ezt valóban lehet-e

- emelte ki a szenior portfóliómenedzser.

Jó, de akkor mibe fektessünk?

Kardos Zsolt szerint az infláció alapvetően ártani fog a növekedési sztoriknak, melyeknek alacsony kamatkörnyezetre van szüksége. Mint mondja, kedvezhet viszont az értékalapú befektetéseknek. "Éppen ezért azt gondoljuk, hogy át fog rendeződni a befektetések piaca a következő időszakban" – tette hozzá az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Az inflációról az embereknek általában az arany jut eszükbe, ehhez képest érdekes, hogy az utóbbi időszakban nem emelkedett számottevően az arany ára. Az Aegon Panoráma alapok első négyhavi, 6 százalékos teljesítményéhez az árupiacon elsősorban az ipari fémek járultak hozzá, mint a réz, az alumínium vagy a platina

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mondta Kardos Zsolt, aki azt is hozzáteette, hogy emellett pozitív volt a gabonák teljesítménye, a szójabab és a kukorica ára is jelentősen emelkedett az év eleje óta.

Az ipari fémek a részvénypiacon is kapcsolódási pontot jelentenek. Olyan cégek teljesítettek jól, melyek az árutőzsdei emelkedésből profitálni tudtak, mint például a rézbányák. Az Aegon szakemberei a devizapiacon is olyan befektetéseket keresnek, melyek hasznot húznak az emelkedő inflációból és a nyersanyagárakból. Hosszútávon azt gondolják, hogy a dollár gyengülni fog, ami kedvezhet a feltörekvő piaci devizáknak. Kifejezetten optimisták például a fentiek miatt a brazil és a mexikói piac kapcsán.

Az infláció mellett továbbra sem szabad megfeledkezni a koronavírus-járványról, mint másik fő tényezőről. Ezzel kapcsolatban elsősorban a turizmus újranyitása kínálhat jó befektetési lehetőségeket. Ez  rövidtávon akár a légitársaságok vagy szállodaláncok részvényein keresztül töténhet, melyek nem egyformán erősödtek az utóbbi hetek pozitív híreire, lehet találni lemaradókat, melyekbe még érdemes beszállni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem