female hands holding a portable calculator at the supermarket

Brutális árrobbanás jöhet Magyarországon: nyár lehet a vízválasztó

2021. május 14. 13:59

Ma már szinte teljes az egyetértés abban, hogy 2021. az infláció újraéledésének éve lehet a világban. Egyelőre minden abba az irányba mutat, hogy legalább átmeneti áremelkedés jön, de ebből akár tartós tendencia is válhat. Az első jelei már látszanak is a folyamatnak, de a nyár lehet a vízválasztó.

"Minden adott jelenleg a világban ahhoz, hogy hosszú idő után érezhető inflációt lássunk. Ez persze nem biztos, hogy baj, a szakirodalomban csak reflációként emlegetett jelenség épp arról szól, hogy egy egészségesnek tekintett szintre erősödik vissza az infláció" - írja a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában az Aegon Alapkezelő.

A befektetési szekemberek szerint márpedig van honnan emelkedni, gyakorlatilag a 2008-as pénzügyi válság óta várják sokan, hogy „most aztán majd beindul a drágulás”, főleg úgy, hogy a jegybankok szinte számolatlanul öntik a pénzt a piacra. De mi változott meg 2021 elejére? Az Aegon Alapkezelő szerint több tényező is van, amelyek az infláció erősödését okozhatják:

  • Rövidtávon elsősorban a bázishatás lehet az ok, hiszen tavaly tavasszal a világjárvány kitörésekor szinte nullára esett például az olaj világpiaci ára. Emiatt pedig az áprilisi és májusi áremelkedés szinte biztosan rég nem látott csúcsot hoz majd. Az áprilisi amerikai infláció év/év alapon még a vártnál is magasabban alakult, a mért 4,2% 2009 óta a legmagasabb adat!
  • Hosszabb távon a járvány hatása a legnagyobb kérdés, sokak szerint a gazdaság újraindulásával a kereslet is élénkülhet, sőt akár egy elhalasztott kereslet is megjelenhet, ami az árak emelkedését okozhatja.

A fentieken túl látszanak olyan kínálati korlátok is, melyekről egyelőre nem tudni, mennyire lesznek tartósak. Ilyen például a tengeri szállításoknál tapasztalható konténerhiány és az ezt kísérő jelentős áremelkedés, vagy a globálisan kirajzolódó mikrochip-hiány is. Ezek -  ha tartósan fennmaradnak -  mind beépülhetnek az árakba.

A mostani szituáció ezért is különleges, mert egyszerre van jelen a kereslet felfutása és az ellátási lánc akadozása. Ilyen nagyon régen nem volt, ezért is lehet kérdéses az infláció tartóssága és mértéke. Ehhez természetesen az is hozzájárul, hogy az USA-ban annyit vagy többet kapnak segélyként az emberek mint amennyit munkával keresnek

fogalmaznak az alapkezelő elemzői.

Szaporodó inflációs előrejelzések

Az élénkülő inflációs folyamatok mostanra szinte minden előrejelzésbe beépültek. A legfontosabb befektetési bankok és elemzőcégek prognózisait összesítő elemzői konszenzus szerint az USA-ban például a tavalyi 1,2 százalékról 2,6 százalékra emelkedhet idén az infláció, ezzel 2018. óta először haladhatja meg a Fed 2 százalékos célját. Sőt, az elemzők szerint tartós lehet a folyamat, 2022-re most 2,2 százalékos áremelkedés a konszenzus.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A közelmúltban frissítette prognózisát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is, a szervezet közgazdászai szerint a fejlett országokban a tavalyi 0,7 százalékról 1,6 százalékra emelkedhet az infláció, miközben a feltörekvő és fejlődő országokban 5,1 százalékról 4,9 százalékra csökkenhet az áremelkedés üteme. Ők az USA-ban 2,3 százalékos, az eurózónában pedig 1,4 százalékos rátával számolnak.

Összegzés

Összességében jelenleg nem az a fő kérdés a világban, hogy emelkedik-e az infláció 2021-ben, sokkal inkább az, hogy mennyivel és milyen tartósan. A legtöbb előrejelzés szerint középtávú tendencia kezdődhet idén a járvány enyhülésével.

Ez pedig a jegybankokat is új helyzet elé állíthatja, bár a Fed egyelőre nagyon fogadkozik, hogy rugalmasan kezeli majd az inflációs célt, magyarul elnéző lesz a 2 százalék feletti drágulás láttán is

- teszik hozzá az Aegon Alapkezelő elemzői.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?