16 °C Budapest
The flag of Norway is red with an indigo blue Scandinavian cross lined with white that extends to the edges of the flag. It was adopted on July 13, 1821.

Nincs visszaút: végleg elbukta a 77 milliárdos Norvég Alapot Magyarország

2021. augusztus 4. 09:32

A norvégok egyértelműsítették, hogy a 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg szünetel, hanem végérvényesen elveszett, mert a határidőre nem sikerült megegyezni a magyar féllel. A hazai kormányzat múlt héten még arról kommunikált, hogy folytatódnak a tárgyalások. Az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár pedig arról beszélt: a norvégokon múlik, mikor lesz megegyezés.

Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai – közölte a norvég külügyminisztérium a Népszavával. Mint a lap megjegyzi, ezzel egyértelműsítették, hogy a 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg szünetel, hanem végérvényesen elveszett.

A magyar kormányzat a múlt héten még arról kommunikált, hogy folynak a tárgyalások a norvégokkal, a Miniszterelnökség szerint a magyar fél javaslatot tett új határidők kitűzésére, hogy tető alá lehessen hozni a megállapodást - ugyanis a támogatási szerződés szerint július végéig meg kell egyezni a pénzekről.

Ágostházy Szabolcs, az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár múlt pénteken a Portfoliónak adott interjújában arra a kérdésre, hogy meddig húzódhat még a vita a norvégokkal, úgy felelt:

Egyedül a norvégokon múlik. Egy újabb pályázati kör kiírása, pályázatok benyújtása és a technikai átfutás újabb hónapokba telik. Meglátjuk. Az idő fogy, mert ezt a 77 milliárd forintot 2024 végéig fel kellene használni.

Az alapoknak röviden az a háttere, hogy Norvégia és másik két állam az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás révén része az Európai Unió belső piacának, „cserébe” az EGT és Norvég Alapok révén önkéntesen hozzájárulnak az európai célkitűzések eléréséhez. Az alapokat 95 százalékban Norvégia finanszírozza, a fennmaradó rész Izland és Liechtenstein hozzájárulása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az EGT és Norvég Alapok támogatási összege a 2014-2021-es időszakra 2,8 milliárd euró, ami 15 kedvezményezett ország között oszlik meg. A jelen időszakra Magyarországnak előirányzott pénzeszköz 214,6 millió euró (359 forintos euró mellett ez 77 milliárd forint).

A norvég külügyminiszter korábban arról beszélt, hogy Magyarország inkább nem kérte a Norvég Alapból általa felhasználható 77 milliárd forintot, mert abban volt egy mintegy 4 milliárdos tétel, a Civil Alap, amelynek felhasználásába nem szólhatott volna bele a kabinet, azt egy független szervezet osztotta volna el. A Népszavának küldött válaszok alapján Magyarország most végleg elesett a támogatástól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 21. 14:15