12 °C Budapest
Megtáltosodott a magyar ipar: még a járvány előtti időszakot is sikerült felülmúlni

Megtáltosodott a magyar ipar: még a járvány előtti időszakot is sikerült felülmúlni

MTI
2021. június 14. 18:02

Áprilisban az ipari termelés 58,8 százalékkal meghaladta az előző év áprilisának rendkívül alacsony bázisszintjét, amely a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések következtében tavaly 36,9 százalékkal esett vissza 2019 azonos hónapjához viszonyítva. A termelés volumene idén áprilisban a nyers adat szerint 1,7 százalékkal meghaladta a járvány előtti, 2019. áprilisi szintet - erősítette meg második becslésében hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Munkanaphatástól megtisztítva 59,2 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest, a 2019. áprilisi szintet  0,8 százalékkal meghaladta.  Az előző hónaphoz viszonyítva 3,2 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás áprilisban. Az év első négy hónapjában az ipari termelés 13,8 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipar áprilisi kibocsátása 63,0 százalékkal, a járműgyártásé 342,5 százalékkal nőtt. A kiugró teljesítmény elsősorban a tavaly áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye jegyezte meg a KSH.  Ám ezzel együtt is még 10,1 százalékkal elmaradt a két évvel korábbitól szinttől. A közúti gépjármű gyártásának termelési értéke mintegy tizennégyszeresére, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé pedig több mint a háromszorosára emelkedett - tette hozzá a KSH.

A számítógépgyártás 44,6 százalékkal nőtt - jóval meghaladva a tavaly áprilisi 20,6 százalékos visszaesés mértékét - így 14,8 százalékos növekedést ért el 2019. áprilishoz viszonyítva. Az élelmiszeripar kibocsátása 12,9 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz mérve.

Az ipari export volumene 83,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, a feldolgozóipar kivitele 85,4 százalékkal, ezen belül a járműexport több mint négyszeresére, 317,1 százalékkal nőtt. A számítógép, elektronikai, optikai termékek kivitele 51,1 százalékkal emelkedett. A villamosberendezéseké kivitele 29,4 százalékkal, a gépi berendezéseké 37,7 százalékkal nőtt.

A járvány előtti szinthez, 2019 áprilisához mérve a feldolgozóipar exportja 3,8 százalékkal nőtt, de a járműiparé még 5,0 százalékkal elmaradt. A számítástechnikai cikkek exportja 16,0 százalékkal a villamosberendezéseké 69,4 százalékkal, az élelmiszereké 6,7 százalékkal nőtt a két ével korábbi szinthez képest. Az élelmiszerexport 11,3 százalékkal nőtt egy év alatt, amivel 6,7 százalékkal múlta felül a két évvel korábbit. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feldolgozóipar belföldi eladásai 27,3 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest. A járműipari eladások 306,7 százalékkal, a számítástechnikai termékeké 71,1 százalékkal, az élelmiszereké 12,6 százalékkal nőtt.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 93,6 százalékkal nagyobb volt a tavaly áprilisinál. Az új belföldi rendelések 46,0 százalékkal, az új exportrendelések 104,4 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány április végén 4,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a belföldi rendelések 5,4 százalékkal, az export rendelésállomány 3,9 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm