26 °C Budapest
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement

Szoríthatnak ezek a magyar családok: ha ez bejön, akár milliós ingyenpénz is ütheti a markuk

2021. június 9. 18:26

Komoly ígéretet tett a magyar családoknak szerdán Orbán Viktor: ha a gazdasági növekedés az idén meghaladja az 5,5%-ot, akkor 2022 elején az átlag alatt kereső gyermeket nevelők visszakaphatják egész éves befizetett személyi jövedelemadójukat (szja). Az intézkedéssel elsősorban az egy és két gyermeket nevelő családok járhatnak jól, ahol mindkét szülő dolgozik és az átlagbér alatt keres. Esetükben akár az egymillió forintot is meghaladhatja a visszajáró összeg.

Mit ígért pontosan Orbán Viktor?

"Azt javaslom a kormánynak mai ülésén, hogy csinálja azt, amit még sosem csinált. Ha sikerül elérni idén az 5,5%-os GDP-növekedést (először a kormányfő 5%-ot említett - a szerk.), miközben a költségvetést 4,3%-os növekedésre terveztük, akkor

a gyermeket nevelő szülőknek adjuk vissza azt a pénzt január-februárban, amit 2021-ben szja-ként befizettek

- mondta Orbán Viktor a Világgazdaság szerdai konferenciáján. A kormányfő azt javasolja, hogy húzzunk egy felső határt, az átlagjövedelemnél. Az átlagjövedelem szintje alatti szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adjuk vissza. 

Orbán szerint az intézkedés 550-580 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, egyelőre nagyon sok a kérdés a tervezett intézkedés kapcsán, az „ördög majd a részletekben rejlik”. De azért érdemes két szenáriót már most felvázolni:

Ha azt vesszük, hogy a magyar átlagbér személyi jövedelemadója jelenleg 63556 forint havonta a 15%-os kulccsal számolva, egy évben ez több mint 760 ezer forintnyi fizetendő adót jelent elvben. Ezt azonban nem lehet majd egy az egyben visszaigényelni, hiszen jelenleg a családi adókedvezmény már jár a gyermekek száma alapján, vagyis már most sem fizetik be a teljes szja-t az érintettek. Egy gyermek után most havi 10 ezer, két gyermek után 40 ezer, míg három gyermek esetében 99 ezer forint ez a kedvezmény, amit a szülők megosztva is igénybe vehetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Két forgatókönyv

Az első forgatókönyv alapján csak az átlagbér alatt keresőkre vonatkozik majd az adóvisszatérítés. Ebben az esetben, ha egy kereső van a családban, akkor az alábbiak szerint alakulna a visszatérítés:

Vagyis egy gyermeknél akár több mint 600 ezer forintot is visszakaphat a szülő, két gyermekkel ez közel 300 ezer forint az átlagbérnél éves szinten. Három gyermek esetében viszont a családi kedvezmény összege már magasabb, mint amennyi visszajárhatna. Vagyis ahol negatív érték szerepel, ott a szülő már most sem fizet szja-t a családi kedvezmény miatt.

Két kereső esetén, ha mindketten az átlagbér alatt keresnek, akkor a gyermekek számától függően a visszajáró összeg akár egymillió forint felett is lehet. Jól látszik, hogy ebben az esetben is a háromgyermekesek kapnák vissza a legkevesebbet, ami a családi adókedvezménynek köszönhető, vagy annak, hogy több gyermek esetén már eleve nem kell szja-t fizetni, vagy csak nagyon keveset.

Nagyobb esély van tehár arra, hogy az átlagbérig mindenki igénybe veheti majd a visszatérítést, vagyis lesz egy plafonja az összegnek. Ez azt jelentené, hogy az átlagbér utáni mintegy 756 ezer forintos szja-t veszik alapul. Így egy kereső esetén egy gyermek mellett 636 ezer, két gyermek esetén pedig 236 ezer forint járhat vissza azoknak, akik az átlag felett keresnek. Két kereső esetén az átlagbér felett pedig egy gyermek után 1,4 millió forint lenne a plafon, két gyermek után is több mint egymillió forint, három után pedig 424 ezer járhatna vissza - számolta ki a Portfolio.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 08:22
Az egyórás filmbl kiderül, hogyan dolgoztak a választások eltti idszakban, vagy épp hogyan dilemmázt...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?