27 °C Budapest
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement

Szoríthatnak ezek a magyar családok: ha ez bejön, akár milliós ingyenpénz is ütheti a markuk

2021. június 9. 18:26

Komoly ígéretet tett a magyar családoknak szerdán Orbán Viktor: ha a gazdasági növekedés az idén meghaladja az 5,5%-ot, akkor 2022 elején az átlag alatt kereső gyermeket nevelők visszakaphatják egész éves befizetett személyi jövedelemadójukat (szja). Az intézkedéssel elsősorban az egy és két gyermeket nevelő családok járhatnak jól, ahol mindkét szülő dolgozik és az átlagbér alatt keres. Esetükben akár az egymillió forintot is meghaladhatja a visszajáró összeg.

Mit ígért pontosan Orbán Viktor?

"Azt javaslom a kormánynak mai ülésén, hogy csinálja azt, amit még sosem csinált. Ha sikerül elérni idén az 5,5%-os GDP-növekedést (először a kormányfő 5%-ot említett - a szerk.), miközben a költségvetést 4,3%-os növekedésre terveztük, akkor

a gyermeket nevelő szülőknek adjuk vissza azt a pénzt január-februárban, amit 2021-ben szja-ként befizettek

- mondta Orbán Viktor a Világgazdaság szerdai konferenciáján. A kormányfő azt javasolja, hogy húzzunk egy felső határt, az átlagjövedelemnél. Az átlagjövedelem szintje alatti szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adjuk vissza. 

Orbán szerint az intézkedés 550-580 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, egyelőre nagyon sok a kérdés a tervezett intézkedés kapcsán, az „ördög majd a részletekben rejlik”. De azért érdemes két szenáriót már most felvázolni:

Ha azt vesszük, hogy a magyar átlagbér személyi jövedelemadója jelenleg 63556 forint havonta a 15%-os kulccsal számolva, egy évben ez több mint 760 ezer forintnyi fizetendő adót jelent elvben. Ezt azonban nem lehet majd egy az egyben visszaigényelni, hiszen jelenleg a családi adókedvezmény már jár a gyermekek száma alapján, vagyis már most sem fizetik be a teljes szja-t az érintettek. Egy gyermek után most havi 10 ezer, két gyermek után 40 ezer, míg három gyermek esetében 99 ezer forint ez a kedvezmény, amit a szülők megosztva is igénybe vehetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Két forgatókönyv

Az első forgatókönyv alapján csak az átlagbér alatt keresőkre vonatkozik majd az adóvisszatérítés. Ebben az esetben, ha egy kereső van a családban, akkor az alábbiak szerint alakulna a visszatérítés:

Vagyis egy gyermeknél akár több mint 600 ezer forintot is visszakaphat a szülő, két gyermekkel ez közel 300 ezer forint az átlagbérnél éves szinten. Három gyermek esetében viszont a családi kedvezmény összege már magasabb, mint amennyi visszajárhatna. Vagyis ahol negatív érték szerepel, ott a szülő már most sem fizet szja-t a családi kedvezmény miatt.

Két kereső esetén, ha mindketten az átlagbér alatt keresnek, akkor a gyermekek számától függően a visszajáró összeg akár egymillió forint felett is lehet. Jól látszik, hogy ebben az esetben is a háromgyermekesek kapnák vissza a legkevesebbet, ami a családi adókedvezménynek köszönhető, vagy annak, hogy több gyermek esetén már eleve nem kell szja-t fizetni, vagy csak nagyon keveset.

Nagyobb esély van tehár arra, hogy az átlagbérig mindenki igénybe veheti majd a visszatérítést, vagyis lesz egy plafonja az összegnek. Ez azt jelentené, hogy az átlagbér utáni mintegy 756 ezer forintos szja-t veszik alapul. Így egy kereső esetén egy gyermek mellett 636 ezer, két gyermek esetén pedig 236 ezer forint járhat vissza azoknak, akik az átlag felett keresnek. Két kereső esetén az átlagbér felett pedig egy gyermek után 1,4 millió forint lenne a plafon, két gyermek után is több mint egymillió forint, három után pedig 424 ezer járhatna vissza - számolta ki a Portfolio.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt az új GDPR? Ez a változás rengeteg céget érint

Minden olyan cégnek, amely akár adatkezelőként, akár adatfeldolgozóként személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli harmadik országba, újra kell kötnie az adattovábbítást rendező valamennyi szerződését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?