World flags blowing in wind.

Egy köpésre van tőlünk a világ leggazdagabb országa: beérhetjük valaha?

2021. április 28. 14:05

Az IMF publikálta, az egy főre jutó GDP alapján melyek a világ leggazdagabb országai, és a gazdaság fejlettsége szerint csoportosította a többi országot is. Ezekből az adatokból kiindulva a Pénzcentrum megnézte, hogy állja ki a csúcsgazdaságokkal való összevetést Magyarország, és hogy teljesítünk régiós és európai összevetésben.

Az IMF idei évre vonatkozó becsléseiből kiderült, melyek a friss számok alapján GDP arányosan a leggazdagabb országok a világon. Érdekesség, hogy az első tizenötben van észak-amerikai, európai, ázsiai és óceániai állam is. Afrikai és dél-amerikai országok viszont nem kerültek fel a gazdasági dicsőséglistára.

A 15 leggazdagabb 

Érdekesség, hogy bár a teljes nominális GDP tekintetében az USA az első, az egy főre jutó bruttó hazai termék tekintetében a gazdasági nagyhatalom csupán az ötödik helyen áll. A vizsgált mutató szerint leggazdagabb ország nem is egy olajnagyhatalom, hanem egy apró európai ország, Luxemburg. Könnyebb dolguk van persze, egy az Egyesült Államokhoz hasonló méretű, hatalmas nemzettel szemben, ugyanis az adóparadicsomként is népszerű, dúsgazdag Benelux államban a GDP mindössze 613,894 állampolgár között oszlik el, ami talán érthetőbbé teszi a brutális, 131 782 dolláros (39 millió 681 ezer forint) egy főre jutó összeget.

A második helyen szintén egy prosperáló gazdaságáról és adóparadicsomi státuszáról ismert, kicsi, európai ország, Svájc áll, ahol 94 696 dollár (28 millió 514 ezer forint)  GDP jut a nyolc és félmillió állampolgár mindegyikére. Az utolsó dobogós ország Írország, a 94 556 dolláros (28 millió 471 ezer forint) egy főre jutó GDP-jével. Őket Norvégia követi, a maga 81 995 dolláros (24 millió 689 ezer forint) számával, majd az első öt közé egyedüli nem európai országként bekerült USA 68 309 dollárral (20 millió 568 ezer forint), ami az ország 328 milliót meghaladó lakosságszámához képest azért nem kis teljesítmény.

Érdekesség egyébként, hogy a top 15-be is jellemzően kisebb országok kerültek. Például a nagyjából 357 ezer lakosú Izland, a maga egy főre jutó 57 189 dolláros (19 millió 654 ezer forint) nominális bruttó hazai termékével.

Minek köszönhető az országok sikeressége?

Ha végignézünk a toplistás országok történelmén, látható, hogy eléggé hasonló utat jártak be fejlődésük során. Mezőgazdaságra berendezkedett gazdaságokból, egy igen gyorsan végbemenő iparosodás után voltak képesek szolgáltatásalapú gazdaságokká válni.Luxemburgban például  jelenleg a banki és az egyéb pénzügyi szolgáltatások szektorai számítanak húzóágazatnak, de vizsgáljuk meg az őket követő csúcsgazdaságokat:

  • Svájc: banki és pénzügyi szolgáltató szektor, mezőgazdaság
  • Írország: gyógyszeripar, mezőgazdaság, halászat, erdőgazdálkodás, bányászat
  • Norvégia: olaj és gázipar, vízenergia-előállítás, halászat
  • Egyesült Államok: ingatlanpiac, egészségügyi szolgáltatások, technológiai ipar
  • Szingapúr: pénzügyi szolgáltató szektor, gyáripar, olaj és gázipar

Egészen elképesztő egyébként, hogy a világ leggazdagabb országában az egy főre jutó GDP négyszáztizenötszöröse a világ legszegényebb országában mértnek. A Burundi nevű kis kelet-afrikai országban ugyanis 263,67 dollár  (79 393 forint) az egy főre jutó bruttó hazai termék, a luxemburgi 109 602 dolláros (33 millió 2 ezer forintos) számmal szemben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogy áll az összevetésben Magyarország?

Magyarországon az egy főre jutó nominális GDP összege 18 080 dollár (5 millió 444 ezer forint), mellyel világszinten a 42. helyen állunk a Nemzetközi Valutaalap 2021-re vonatkozó becslései szerint. Ezzel a számmal egyébként a régiónkban sem állunk valami előkelő helyen, hiszen a top 15-be tartozó Ausztria mellett a 28 104 dolláros egy főre jutó GDP-vel (8 millió 462 ezer forint) bíró Szlovénia, a 25 732 dolláros (7 millió 748 ezer forintos) mutatóval bíró Csehország és az állampolgáronként  21 529 dollár (6 millió 483 ezer forint) bruttó hazai terméket felmutató Szlovákia is előttünk jár. A visegrádi négyek közül viszont nem mi vagyunk a sereghajtók, ugyanis a Lengyelek, csupán 16 930 dolláros (5 millió 97 ezer forintos) egy főre jutó GDP-jükkel valamivel gyengébben teljesítettek még nálunk is.

A világ, a mutató alapján leggazdagabb országa, Luxemburg  131 782 dolláros (39 millió 681 ezer forintos) számához hasonlítva még érthető is hazánk durva elmaradása és még az is, hogy a hazai munkaerőarányos GDP mindössze az ottani hetede, de a magyar számok az uniós átlaggal összevetve sem szívderítőek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 18:39
Magyarországon csak a WBD streamingplatformján, a Maxon érhető majd el mind a 762 sportesemény, 329...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem