World flags blowing in wind.

Egy köpésre van tőlünk a világ leggazdagabb országa: beérhetjük valaha?

2021. április 28. 14:05

Az IMF publikálta, az egy főre jutó GDP alapján melyek a világ leggazdagabb országai, és a gazdaság fejlettsége szerint csoportosította a többi országot is. Ezekből az adatokból kiindulva a Pénzcentrum megnézte, hogy állja ki a csúcsgazdaságokkal való összevetést Magyarország, és hogy teljesítünk régiós és európai összevetésben.

Az IMF idei évre vonatkozó becsléseiből kiderült, melyek a friss számok alapján GDP arányosan a leggazdagabb országok a világon. Érdekesség, hogy az első tizenötben van észak-amerikai, európai, ázsiai és óceániai állam is. Afrikai és dél-amerikai országok viszont nem kerültek fel a gazdasági dicsőséglistára.

A 15 leggazdagabb 

Érdekesség, hogy bár a teljes nominális GDP tekintetében az USA az első, az egy főre jutó bruttó hazai termék tekintetében a gazdasági nagyhatalom csupán az ötödik helyen áll. A vizsgált mutató szerint leggazdagabb ország nem is egy olajnagyhatalom, hanem egy apró európai ország, Luxemburg. Könnyebb dolguk van persze, egy az Egyesült Államokhoz hasonló méretű, hatalmas nemzettel szemben, ugyanis az adóparadicsomként is népszerű, dúsgazdag Benelux államban a GDP mindössze 613,894 állampolgár között oszlik el, ami talán érthetőbbé teszi a brutális, 131 782 dolláros (39 millió 681 ezer forint) egy főre jutó összeget.

A második helyen szintén egy prosperáló gazdaságáról és adóparadicsomi státuszáról ismert, kicsi, európai ország, Svájc áll, ahol 94 696 dollár (28 millió 514 ezer forint)  GDP jut a nyolc és félmillió állampolgár mindegyikére. Az utolsó dobogós ország Írország, a 94 556 dolláros (28 millió 471 ezer forint) egy főre jutó GDP-jével. Őket Norvégia követi, a maga 81 995 dolláros (24 millió 689 ezer forint) számával, majd az első öt közé egyedüli nem európai országként bekerült USA 68 309 dollárral (20 millió 568 ezer forint), ami az ország 328 milliót meghaladó lakosságszámához képest azért nem kis teljesítmény.

Érdekesség egyébként, hogy a top 15-be is jellemzően kisebb országok kerültek. Például a nagyjából 357 ezer lakosú Izland, a maga egy főre jutó 57 189 dolláros (19 millió 654 ezer forint) nominális bruttó hazai termékével.

Minek köszönhető az országok sikeressége?

Ha végignézünk a toplistás országok történelmén, látható, hogy eléggé hasonló utat jártak be fejlődésük során. Mezőgazdaságra berendezkedett gazdaságokból, egy igen gyorsan végbemenő iparosodás után voltak képesek szolgáltatásalapú gazdaságokká válni.Luxemburgban például  jelenleg a banki és az egyéb pénzügyi szolgáltatások szektorai számítanak húzóágazatnak, de vizsgáljuk meg az őket követő csúcsgazdaságokat:

  • Svájc: banki és pénzügyi szolgáltató szektor, mezőgazdaság
  • Írország: gyógyszeripar, mezőgazdaság, halászat, erdőgazdálkodás, bányászat
  • Norvégia: olaj és gázipar, vízenergia-előállítás, halászat
  • Egyesült Államok: ingatlanpiac, egészségügyi szolgáltatások, technológiai ipar
  • Szingapúr: pénzügyi szolgáltató szektor, gyáripar, olaj és gázipar

Egészen elképesztő egyébként, hogy a világ leggazdagabb országában az egy főre jutó GDP négyszáztizenötszöröse a világ legszegényebb országában mértnek. A Burundi nevű kis kelet-afrikai országban ugyanis 263,67 dollár  (79 393 forint) az egy főre jutó bruttó hazai termék, a luxemburgi 109 602 dolláros (33 millió 2 ezer forintos) számmal szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy áll az összevetésben Magyarország?

Magyarországon az egy főre jutó nominális GDP összege 18 080 dollár (5 millió 444 ezer forint), mellyel világszinten a 42. helyen állunk a Nemzetközi Valutaalap 2021-re vonatkozó becslései szerint. Ezzel a számmal egyébként a régiónkban sem állunk valami előkelő helyen, hiszen a top 15-be tartozó Ausztria mellett a 28 104 dolláros egy főre jutó GDP-vel (8 millió 462 ezer forint) bíró Szlovénia, a 25 732 dolláros (7 millió 748 ezer forintos) mutatóval bíró Csehország és az állampolgáronként  21 529 dollár (6 millió 483 ezer forint) bruttó hazai terméket felmutató Szlovákia is előttünk jár. A visegrádi négyek közül viszont nem mi vagyunk a sereghajtók, ugyanis a Lengyelek, csupán 16 930 dolláros (5 millió 97 ezer forintos) egy főre jutó GDP-jükkel valamivel gyengébben teljesítettek még nálunk is.

A világ, a mutató alapján leggazdagabb országa, Luxemburg  131 782 dolláros (39 millió 681 ezer forintos) számához hasonlítva még érthető is hazánk durva elmaradása és még az is, hogy a hazai munkaerőarányos GDP mindössze az ottani hetede, de a magyar számok az uniós átlaggal összevetve sem szívderítőek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem