7 °C Budapest
Gulyás Gergely a 2021. április 22-i Kormányinfón.

Itt a kormány bejelentése: elárulta Gulyás Gergely, mikor nyithatnak ki a teraszok

2021. április 22. 11:00

Szombaton nyitnak a teraszok, később kezdődik a kijárási tilalom - jelentette be az április 22-én tartott Kormányinfón Guláys Gergely. A miniszter beszélt arról is, hogy a járványügyi intézkedések esetleges enyhítéséről a következő napokban ad majd tájékoztatást Orbán Viktor.

Korábban már döntött arról a kormány, hogy az újraindítás különböző szakaszait az oltásokhoz igazítja, és a következő lazítás a 3,5 millió oltottnál következik, amit valószínűleg holnap elérünk - emlékeztetett a Kormányinfón Gulyás Gergely.

A miniszter azt is hozzátette, hogy mindezt a belügyminiszter határozattal állapítja majd meg. Azaz a szombaton a teraszok megnyithatnak, az üzletekhez hasonlóan 21:30-ig lehetnek nyitva, és 23 órára módosul a kijárási tilalom kezdete - emelte ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy bár a kormány javaslata alapján várhatóan szeptemberig meghosszabbítja az Országgyűlés a veszélyhelyzetet, "mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy mielőbb megszűnjön, így ez bármikor felülvizsgálható" - fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a beoltottak mindössze 1%-a kapja el a betegséget, és az ő tüneteik is jóval enyhébbek. Ez a szám az első oltás utáni statisztika, a 2. oltással még jobbak a számok - jelezte a miniszter. Hozzátette, mivel a kockázati tényező az első oltással esik drasztikusan, ezért döntött a kormány a teraszok metgnyitásáról, a kockázatviselést pedig innentől már a lakosságra bízzák.

A Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb az összes oltás közül a félmillió, illetve egymillió oltott után elvégzett vizsgálatok szerint

- mondta Gulyás Gergely, de konkrétumokkal nem támasztotta alá kijelentését.

A jövő héten 1 millió kínai vakcina érkezhet Magyarországra, így áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint korábban ígérték - mondta a miniszter. Érkezik orosz vakcina és Pfizer is. Gulyás felhívta a figyelmet a regisztráció fontosságára.

A jövő héten a 4 milliót, majd néhány napon belül a 4,5 milliót is elérheti az oltottak száma

Eddig 4,4 millióan regisztráltak, így 1-2 héten belül mindenki megkaphatja az oltását, aki már regisztrált. 260 ezer fő kapta meg regisztráció nélkül (pl. az egészségügyben) az oltását. Guláys beszélt arról is, hogy új online rendszert tesztel a kormány az időpontfoglalásra, ha beválik, ezt később is alkalmazzák.

Mikor várható a korlátozások feloldása?

Akár már a jövő héten elérhetjük a 4 millió beoltottat - jelezte Gulyás Gergely, majd azt is hozzátette, hogy ez új mérföldkövet fog jelenteni, így a járványügyi intézkedéseket tovább enyhítheti a kormány. Az erről szóló kormánydöntésekről a miniszterelnök fog a következő napokban tájékoztatást adni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy arról is a miniszterelnök ad majd hamarosan tájékoztatást, miszerint négy millió beoltottnál a védettségi igazolvánnyal lehetséges lesz-e már színházak, mozik, múzeumok látogatása, ahogy ezt korábban jelezte már maga Orbán Viktor is.

Elsők között fogja lehetővé tenni a kormány, hogy a magyar állampolgárok Magyarországra jöhessenek, illetve Magyarországot akár rokonlátogatás céljából elhagyják - válaszolta Gulyás arra a kérdésre, védettségi igazolvánnyal lehetővé tennék-e a Kárpát-medencében élők meglátogatását.

Áttekintette a kormány az oktatás helyzetét, az óvodások 60%-a és az iskolások 75%-a van jelen az intézményekben

- emelte ki A Kormányifón Gulyás Gergely.

Gulyás közölte azt is, hogy a kormány célja az, hogy lehessen nyári táborokat tartani, de a járvány- és közegészségügyi szempontok fogják meghatározni ezt. Mint azt a miniszter kiemelte, május második felében fog tudni erről döntést hozni a kormány.

Módosul a 2021-es költségvetés

Gulyás jelezte, hogy a kormány benyújtotta az idei évre vonatkozó költségvetés módosítását, néhány héten belül a 2022-es költségvetés tervezete következik. Gulyás hozzátette, hogy egy 6000 milliárd forintos alapot (a GDP 12%-a) hoztak létre az idei költségvetésben és 7000 milliárdot a jövő éviben abból a célból, hogy a gazdaságot újraindítsák.

Mintegy 10 ezer munkahelyre vagyunk attól, hogy a vírus által megszüntetett munkahelyeket helyreállítsuk. Az újrainduló vendéglátóhelyeken májusban is jár a bértámogatás a teraszok nyitásától függetlenül, kifizetésük kifejezetten gyors, hatékony, gördülékeny a miniszter szerint. Eddig 72,153 milliárd forint támogatást ítéltek meg, 71,696 milliárdot fizettek ki belőle

- tette hozzá a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem