Gulyás Gergely a 2021. április 22-i Kormányinfón.

Itt a kormány bejelentése: elárulta Gulyás Gergely, mikor nyithatnak ki a teraszok

2021. április 22. 11:00

Szombaton nyitnak a teraszok, később kezdődik a kijárási tilalom - jelentette be az április 22-én tartott Kormányinfón Guláys Gergely. A miniszter beszélt arról is, hogy a járványügyi intézkedések esetleges enyhítéséről a következő napokban ad majd tájékoztatást Orbán Viktor.

Korábban már döntött arról a kormány, hogy az újraindítás különböző szakaszait az oltásokhoz igazítja, és a következő lazítás a 3,5 millió oltottnál következik, amit valószínűleg holnap elérünk - emlékeztetett a Kormányinfón Gulyás Gergely.

A miniszter azt is hozzátette, hogy mindezt a belügyminiszter határozattal állapítja majd meg. Azaz a szombaton a teraszok megnyithatnak, az üzletekhez hasonlóan 21:30-ig lehetnek nyitva, és 23 órára módosul a kijárási tilalom kezdete - emelte ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy bár a kormány javaslata alapján várhatóan szeptemberig meghosszabbítja az Országgyűlés a veszélyhelyzetet, "mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy mielőbb megszűnjön, így ez bármikor felülvizsgálható" - fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a beoltottak mindössze 1%-a kapja el a betegséget, és az ő tüneteik is jóval enyhébbek. Ez a szám az első oltás utáni statisztika, a 2. oltással még jobbak a számok - jelezte a miniszter. Hozzátette, mivel a kockázati tényező az első oltással esik drasztikusan, ezért döntött a kormány a teraszok metgnyitásáról, a kockázatviselést pedig innentől már a lakosságra bízzák.

A Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb az összes oltás közül a félmillió, illetve egymillió oltott után elvégzett vizsgálatok szerint

- mondta Gulyás Gergely, de konkrétumokkal nem támasztotta alá kijelentését.

A jövő héten 1 millió kínai vakcina érkezhet Magyarországra, így áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint korábban ígérték - mondta a miniszter. Érkezik orosz vakcina és Pfizer is. Gulyás felhívta a figyelmet a regisztráció fontosságára.

A jövő héten a 4 milliót, majd néhány napon belül a 4,5 milliót is elérheti az oltottak száma

Eddig 4,4 millióan regisztráltak, így 1-2 héten belül mindenki megkaphatja az oltását, aki már regisztrált. 260 ezer fő kapta meg regisztráció nélkül (pl. az egészségügyben) az oltását. Guláys beszélt arról is, hogy új online rendszert tesztel a kormány az időpontfoglalásra, ha beválik, ezt később is alkalmazzák.

Mikor várható a korlátozások feloldása?

Akár már a jövő héten elérhetjük a 4 millió beoltottat - jelezte Gulyás Gergely, majd azt is hozzátette, hogy ez új mérföldkövet fog jelenteni, így a járványügyi intézkedéseket tovább enyhítheti a kormány. Az erről szóló kormánydöntésekről a miniszterelnök fog a következő napokban tájékoztatást adni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy arról is a miniszterelnök ad majd hamarosan tájékoztatást, miszerint négy millió beoltottnál a védettségi igazolvánnyal lehetséges lesz-e már színházak, mozik, múzeumok látogatása, ahogy ezt korábban jelezte már maga Orbán Viktor is.

Elsők között fogja lehetővé tenni a kormány, hogy a magyar állampolgárok Magyarországra jöhessenek, illetve Magyarországot akár rokonlátogatás céljából elhagyják - válaszolta Gulyás arra a kérdésre, védettségi igazolvánnyal lehetővé tennék-e a Kárpát-medencében élők meglátogatását.

Áttekintette a kormány az oktatás helyzetét, az óvodások 60%-a és az iskolások 75%-a van jelen az intézményekben

- emelte ki A Kormányifón Gulyás Gergely.

Gulyás közölte azt is, hogy a kormány célja az, hogy lehessen nyári táborokat tartani, de a járvány- és közegészségügyi szempontok fogják meghatározni ezt. Mint azt a miniszter kiemelte, május második felében fog tudni erről döntést hozni a kormány.

Módosul a 2021-es költségvetés

Gulyás jelezte, hogy a kormány benyújtotta az idei évre vonatkozó költségvetés módosítását, néhány héten belül a 2022-es költségvetés tervezete következik. Gulyás hozzátette, hogy egy 6000 milliárd forintos alapot (a GDP 12%-a) hoztak létre az idei költségvetésben és 7000 milliárdot a jövő éviben abból a célból, hogy a gazdaságot újraindítsák.

Mintegy 10 ezer munkahelyre vagyunk attól, hogy a vírus által megszüntetett munkahelyeket helyreállítsuk. Az újrainduló vendéglátóhelyeken májusban is jár a bértámogatás a teraszok nyitásától függetlenül, kifizetésük kifejezetten gyors, hatékony, gördülékeny a miniszter szerint. Eddig 72,153 milliárd forint támogatást ítéltek meg, 71,696 milliárdot fizettek ki belőle

- tette hozzá a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06