6 °C Budapest
Gulyás Gergely a 2021. április 22-i Kormányinfón.

Itt a kormány bejelentése: elárulta Gulyás Gergely, mikor nyithatnak ki a teraszok

2021. április 22. 11:00

Szombaton nyitnak a teraszok, később kezdődik a kijárási tilalom - jelentette be az április 22-én tartott Kormányinfón Guláys Gergely. A miniszter beszélt arról is, hogy a járványügyi intézkedések esetleges enyhítéséről a következő napokban ad majd tájékoztatást Orbán Viktor.

Korábban már döntött arról a kormány, hogy az újraindítás különböző szakaszait az oltásokhoz igazítja, és a következő lazítás a 3,5 millió oltottnál következik, amit valószínűleg holnap elérünk - emlékeztetett a Kormányinfón Gulyás Gergely.

A miniszter azt is hozzátette, hogy mindezt a belügyminiszter határozattal állapítja majd meg. Azaz a szombaton a teraszok megnyithatnak, az üzletekhez hasonlóan 21:30-ig lehetnek nyitva, és 23 órára módosul a kijárási tilalom kezdete - emelte ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy bár a kormány javaslata alapján várhatóan szeptemberig meghosszabbítja az Országgyűlés a veszélyhelyzetet, "mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy mielőbb megszűnjön, így ez bármikor felülvizsgálható" - fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a beoltottak mindössze 1%-a kapja el a betegséget, és az ő tüneteik is jóval enyhébbek. Ez a szám az első oltás utáni statisztika, a 2. oltással még jobbak a számok - jelezte a miniszter. Hozzátette, mivel a kockázati tényező az első oltással esik drasztikusan, ezért döntött a kormány a teraszok metgnyitásáról, a kockázatviselést pedig innentől már a lakosságra bízzák.

A Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb az összes oltás közül a félmillió, illetve egymillió oltott után elvégzett vizsgálatok szerint

- mondta Gulyás Gergely, de konkrétumokkal nem támasztotta alá kijelentését.

A jövő héten 1 millió kínai vakcina érkezhet Magyarországra, így áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint korábban ígérték - mondta a miniszter. Érkezik orosz vakcina és Pfizer is. Gulyás felhívta a figyelmet a regisztráció fontosságára.

A jövő héten a 4 milliót, majd néhány napon belül a 4,5 milliót is elérheti az oltottak száma

Eddig 4,4 millióan regisztráltak, így 1-2 héten belül mindenki megkaphatja az oltását, aki már regisztrált. 260 ezer fő kapta meg regisztráció nélkül (pl. az egészségügyben) az oltását. Guláys beszélt arról is, hogy új online rendszert tesztel a kormány az időpontfoglalásra, ha beválik, ezt később is alkalmazzák.

Mikor várható a korlátozások feloldása?

Akár már a jövő héten elérhetjük a 4 millió beoltottat - jelezte Gulyás Gergely, majd azt is hozzátette, hogy ez új mérföldkövet fog jelenteni, így a járványügyi intézkedéseket tovább enyhítheti a kormány. Az erről szóló kormánydöntésekről a miniszterelnök fog a következő napokban tájékoztatást adni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy arról is a miniszterelnök ad majd hamarosan tájékoztatást, miszerint négy millió beoltottnál a védettségi igazolvánnyal lehetséges lesz-e már színházak, mozik, múzeumok látogatása, ahogy ezt korábban jelezte már maga Orbán Viktor is.

Elsők között fogja lehetővé tenni a kormány, hogy a magyar állampolgárok Magyarországra jöhessenek, illetve Magyarországot akár rokonlátogatás céljából elhagyják - válaszolta Gulyás arra a kérdésre, védettségi igazolvánnyal lehetővé tennék-e a Kárpát-medencében élők meglátogatását.

Áttekintette a kormány az oktatás helyzetét, az óvodások 60%-a és az iskolások 75%-a van jelen az intézményekben

- emelte ki A Kormányifón Gulyás Gergely.

Gulyás közölte azt is, hogy a kormány célja az, hogy lehessen nyári táborokat tartani, de a járvány- és közegészségügyi szempontok fogják meghatározni ezt. Mint azt a miniszter kiemelte, május második felében fog tudni erről döntést hozni a kormány.

Módosul a 2021-es költségvetés

Gulyás jelezte, hogy a kormány benyújtotta az idei évre vonatkozó költségvetés módosítását, néhány héten belül a 2022-es költségvetés tervezete következik. Gulyás hozzátette, hogy egy 6000 milliárd forintos alapot (a GDP 12%-a) hoztak létre az idei költségvetésben és 7000 milliárdot a jövő éviben abból a célból, hogy a gazdaságot újraindítsák.

Mintegy 10 ezer munkahelyre vagyunk attól, hogy a vírus által megszüntetett munkahelyeket helyreállítsuk. Az újrainduló vendéglátóhelyeken májusban is jár a bértámogatás a teraszok nyitásától függetlenül, kifizetésük kifejezetten gyors, hatékony, gördülékeny a miniszter szerint. Eddig 72,153 milliárd forint támogatást ítéltek meg, 71,696 milliárdot fizettek ki belőle

- tette hozzá a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm