Döntöttek a magyarok: jöhet a feltétel nélküli alapjövedelem, ennyit szeretnének kapni

2021. január 11. 14:05

Te mit szólnál hozzá, ha fel se kéne kelned az ágyadból, mégis minden hónap elsején egy csinos kis summa landolna a számládon születésedtől kezdve egészen életed végéig? És mit gondolsz, mennyi lenne az elég? Olvasóinkat kérdeztük, szerintük mennyi pénz illetné meg őket havonta csak azért, mert megszülettek.

Egyre több helyen és egyre gyakrabban találkozhatunk az alábbi mozaikszóval: FNA. Ez a Feltétel Nélküli Alapjövedelmet takarja. Támogatói szerint olyan elidegeníthetetlen emberi jognak kellene tekinteni az alapjövedelemet, mely mindenkinek jár születésétől a haláláig.

"Az FNA egy univerzális szociális emberi jog, mely alanyi jogon garantálja a megélhetéshez szükséges alapjárandóságot egy adott közösségben. Nem kötődik életkorhoz, jogosultsági vizsgálathoz, munkakényszerhez. Nem állami gondoskodás" - áll az FNA-mozgalom oldalán.

Az egyenlőtlenség egyre csak fokozódik

A világ 26 leggazdagabb emberének akkora a vagyona, mint a lakosság szegényebbik felének összesen. Ezek az egyenlőtlenségek látszanak meg azon is, hogy a világ nagyon összehangolatlanul reagált a világjárványra - mondta el António Guterres ENSZ-főtitkár egy nyáron tartott konferencián, majd hozzátette, 

a gyarmatosítás öröksége még mindig velünk van, ez látszik a globális hatalmi viszonyokon is. Az egyenlőtlenség a csúcsról, a globális intézményekből indul ki, ezért annak felszámolását ezen intézmények reformjával kell kezdeni

 - szögezte le. Erre a reformra tett néhány javaslatot. Szerinte új globális társadalmi szerződésre van szükség, globális társadalombiztosításra, globális egészségügyi ellátással és - talán - globális alapjövedelemmel.

A minden egyes állampolgár biztos megélhetését célzó alapjövedelem gondolata több évszázados. Lényege, hogy fedezze az alapvető kiadásokat, és ha bármi történik veled - betegség, munkanélküliség, természeti katasztrófa, járvány -, elegendő pénzed legyen a túléléshez anélkül, hogy súlyos adósságokat vennél a nyakadba.

Egy Afrikában folytatott kísérleti program keretében kiderült, hogy a jövedelmet kapók egészségesebbek és kevésbé éhesek, van egy biztonsági hálójuk a kockázatvállaláshoz, esetleg saját vállalkozás beindításához. A közösség ellenálló képessége is nőtt, az emberek egyesítettek erőforrásaikat nagyobb beruházások - például vezetékes víz, biztonságosabb lakások - érdekében.

Ha Magyarországon is bevezethetnék az alapjövedelemet...

A kérdés sok mindenkit foglalkoztat, rengetegen pártolják a kezdeményezést. Mi is kíváncsiak voltunk, olvasóink mit gondolnak, mennyi lenne hazánkban 2021-ben egy esetlegesen bevezetett FNA ideális összege 2021-ben. Közel 2500-an szavaztak, és a négy lehetséges összeg közül a legmagasabb 120 ezer forint nyert toronymagasan. Íme az arányok:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ahogy az ábrán is jól látszik, olvasóink nagyobbik hányada, 52 százaléka a 120 ezerre szavazott, míg a legkevesebb voksot a havi 30 ezer forint kapta, mely valóban igen csekély összeg, ennyiből megélni nem lehet, ám mégis szép kis kiegészítés lenne. Az FNA bevezetésére azonban még egészen biztosan várni kell egy darabig, hiszen neves szakemberek és komoly szakmai szervezetek, kifejezetten ellenzik, azt mondják, nagyon káros lenne a gazdaságra.

Mit mondanak az alapjövedelem ellenzői

Az FNA ellenzői azt hozzák fel a leggyakoribb érvnek, hogy az csökkentené a munkaerő kínálatát és a foglalkoztatást, ami mérsékelné a gazdaság potenciális növekedési ütemét és a gazdasági felzárkózás kilátásait. Ez egyben veszélyeztetné a költségvetési egyensúlyt, növelné az adóelkerülést, és végül a társadalom mentális és pszichés fejlődésére gyakorolt hatásai is várhatóan kedvezőtlenek lennének. Közgazdászok szerint a feltétel nélküli jövedelem ellentmond a gazdasági fejlődés alapvető képletének.

Az MNB közgazdászainak véleménye szerint a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése rövid és hosszú távon egyaránt kedvezőtlenül hatna egy ország versenyképességére és hosszú távú növekedési kilátásaira. Az alapjövedelem bevezetésével szemben számos érv szól, amelyek mind arra mutatnak, hogy

egy ilyen jellegű rendszer bevezetése makrogazdasági és társadalmi szempontból is káros hatásokat eredményezne.

Mindenféle jövedelemhez fontos a megfelelő bankszámla!

Addig is, amíg az alapjövedelem bevezetésére vársz, sokat tehetsz annak érdekében, hogy több pénz maradjon hónap végén a bankszámládon. Kezd azzal, hogy kiválasztod a számodra legideálisabb bankszámlacsomagot! A személyes preferenciáidhoz legjobban illeszkedő konstrukció megtalálásához használd a Pénzcentrum kalkulátorát ITT:

Noha a legtöbb bankszámla alkalmas a különböző megbízások, tranzakciók lebonyolítására, egyáltalán nem mindegy, mindezért mennyit fizetsz! Vegyük figyelembe, hogy milyen gyakran veszünk fel például pénzt ATM-ből, milyen gyakran érkezik jóváírás a számlánkra, és az sem mindegy, hogy mennyit használjuk a bankkártyánkat. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában részletesen megadhatod az igényeidet, mi pedig megmutatjuk a legjobb számlacsomag ajánlatokat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 18:39
Magyarországon csak a WBD streamingplatformján, a Maxon érhető majd el mind a 762 sportesemény, 329...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem