Így tehet tönkre mindent a koronavírus: a fizetésünk is megérezheti

Így tehet tönkre mindent a koronavírus: a fizetésünk is megérezheti

2020. január 29. 10:29

Jól sikerült a tavalyi év a részvénypiacokon, és idén már a makroadatokat látva is optimistábbak lehetünk. A német feldolgozóipar kilábalni látszik a nehéz helyzetéből, a szolgáltatószektor pedig világszinten hasít. Minden tönkretehet azonban a koronavírus: ha még két-három hét múlva is arról beszélünk, akkor az jelentősen visszavetheti a világgazdaságot.

2019 nagyon érdekes volt, mert a világgazdaság lassult, a részvénypiacok mégis száguldottak. A kérdés az, hogy mi lesz az idei évben? A feldolgozóiparban látunk egy pici javulást, ezt tavaly megelőzte egy monetáris stimumulus. Tehát a feldolgozóiparbna jelentkező pici náthát a jegybankok a legdurvább antibiotikummal kezelték - mondta el Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. befektetési igazgatója a brókercég sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Államokban feszes az amerikai piaci pozícionáltság: az alapkezelők soha nem látott mértékben longolják az amerikai részvénypiacot. Ez alól kivétel a lakosság - ők tavaly eladói voltak az amerikai részvényeknek. Az is látszik, hogy az amerikai részvénypiac drágább, mint a világ többi része. A feldolgozóipar tekintetében a legfontosabb ország Kína - a beszerzésmenedzser index nőtt az utóbbi időben. A kínai gazdaság így várhatóan kilábal a gyengélkedésből.

Európa érdekes helyzetben van: makroadatok szintjén Európa meglehetősen jó teljesít, bár a német feldolgozóipar elég gyenge. A különféle várakozásindexek javulást mutatnak Európában. A szolgáltatószektor remekül teljesített, nem csak Európában, de a világon is, és ennek köszönhető a világgazdaság emelkedése.

A koronavírus önmagában képes lehet azonban letörni a pozitív fejleményeket : ha még két-három év múlva is a koronavírusról beszélünk, akkor baj lehet - hangzott el a sajtótájékoztatón. A várakozások ugyanakkor jellemzően optimisták, a piacok jól teljesíthetnek 2020-ban.

Kockázatok ugyanakkor vannak 2020-ban is: az egyik ilyen a "monetáris politika impotenciája". Abban bízhatunk, hogy a végrehajtott stimulusok sikeresek lesznek. Ha nem, az egy jelentős kockázat, mert ennél alacsonyabb kamatokat már nem nagyon láthatunk. Ellentétes előjelű kockázat is van ugyanakkor a rendszerben: ha túl jól sikerül a stimulus, akkor erőteljes inflációt tapasztalhatunk. Bár ez is inkább kockázat, mint alapforgatókönyv.

A tavalyi évnek úgy mentünk neki, hogy rosszabbnál rosszabb makroadatok érkeztek, és a rossz német autóipari eladások azzal a veszéllyel fenyegettek, hogy a magyar gazdaság a némettel együtt csökkenni fog, de nem ez történt: a magyar ipar levált a német iparról - mondta el Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzési vezetője. A magyar munkaerőpiac még mindig feszes, emiatt pedig van infláció is, és egyelőre úgy néz ki, hogy a Magyar Nemzeti Bankot a gyenge forintárfolyam sem zavarja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A forint a világ legalacsonyabb reálkamatú valutája, ezért nagyon szeretik shortolni. Népszerű például a mexikói pesót longolni a forinttal szemben, és ez az MNB statisztikáiból nem is látszik. Az infláció ugyanis ugyanaz, de míg nálunk van 0 körüli kamat, addig Mexikóban ez 7 százalék. Persze ha valamilyen pozíciózárás történik meg bármilyen okból, akkor erősödhetne a forint. Nem csak mexikói pesoval csinálják, hanem cseh koronát és lengyel zlotyit is. A hedge fundok számára ez egy aranybánya Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája szerint. Mindezzel együtt lehetetlen megmondani, hogy hol lesz a forint egy hónap múlva, mindazonáltal Móró szerint szándékolt a gyenge forint, hogy a kétszámjegyű bérnövekedést kompenzálja az MNB a gyenge forinttal.

Európában két jelentős kockázat van: az egyik a Brexit milyensége. Egyelőre nem látjuk, hogy az év végére milyen megállapodást hoznak össze. A másik nagy kockázat az EU és az USA közötti esetleges konfliktus. Móró Tamás szerint sok olyan tényező van a két gazdaság relációjában, amelyekben egyik fél sem engedhet, így előfordulhat, hogy az év során lesz még egy amerikai büntetőlépés. Ilyen kockázat például az EU például szeretne egy komoly szén-dioxid kibocsátási korlátot a vállalatai számára, és vámot vetnének ki az Európába érkező termékekre - az amerikaik kilátásba helyezték, hogy ebben az esetben büntetővámok lépnek életbe az európai autókra.

A Brexit nagyobb kockázat, mint amilyennek látjuk: a felek ugyanott tartanak, mint 2016 őszén - mondta el Kovács Krisztián, a Concorde üzletfejlesztési és stratégiai tervezésért felelős igazgatója. A megállapodásnak közel 9-10 hónap alatt kell kialakulnia, és jelenleg úgy néz ki, hogy a nulladik ponton állnak a felek. Az EU szabadkereskedelmi megállapodást 5-8 év alatt szokott kötni, ehhez képest lesz kevesebb, mint egy évünk. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy "no deal 2.0" válság lesz augusztus végén. A végén egy megoldás lehet, hogy megoldják, hogy az egységes piac elemei oszthatók lesznek, de ez sem kerülhet napirendre ősz előtt, addig a közösség ki fog tartani az egységes piac oszthatatlansága mellett. Egyébként az átmeneti időszak meghosszabbítható, ha mindkét fél szeretné, és von der Leyenen nem is múlna, a britek azonban kijelentették, hogy ők nem kérnek belőle - mondta el Kovács. A lényeges szereplő a brit kormány. A brit kormány a nagy parlamenti többséggel felhatalmazást kapott arra, hogy véghezvigye a Brexitet, és ezt szeretnék is kivitelezni.

Két további kockázat az USA-Iráni konfliktus, valamint a hongkongi válság. Ezek jelentős kockázatot jelenthetnek a világgazdaságra, és egyikről sem tudjuk előre, hogy hogyan oldódik meg. További kockázat az amerikai elnökválasztás: ez az a politikai esemény, ahol áttörhet a radikális baloldal, ami alapvetően rajzolná újra azt a gazdasági klímát, amit ma mi ismerünk. Amerikában nagyon nagy a jövedelmi egyenlőtlenség, és ez folyamatosan nő. Trump pontosan elvégzi azt a munkát, amit a republikánusok vártak - a szegények szavazták meg a gazdagok adócsökkentését. A demokrata pártnak erőteljes pozíciói vannak a radikális baloldaliaknak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?