Mit fogsz érezni te a gyenge forintból?

Pénzcentrum
2014. január 30. 11:00

Kétéves mélypontján forint. Rossz hír a devizahiteleseknek, az utazóknak és azoknak, akik bármit külföldről szeretnének vásárolni. A gyenge forint viszont kedvez az exportnak, de a bizonytalanság, amit az előre megjósolhatatlan árfolyam okoz, szinte mindenkinek csak rosszat tesz.

A devizahitelesek törlesztőrészlete a az árfolyam függvényében azonnal változik. A 300-as euró szinthez képest tehát 3 százalékkal többet kell havonta visszafizetniük, ha marad rekord gyenge forint. A frankhitelesek is hasonló cipőben járnak, hiszen a forint jelenleg minden nagyobb devizához képest zuhan.

Ezért jó az árfolyamgát
Persze még semmit sem éreznek meg ebből azok a családok, akik már az árfolyamrögzítést választották. Később a fix árfolyam védelme után azon számítsanak rá, hogy nagyobb forintadósságot kell majd visszafizetniük a bankjuknak. Az állam és a bankok által elvállalt kamatrész is növekszik most. Így aki nem tette az most lépjen be az árfolyamgátba.

Nem rég szedtük össze a legkedveltebb magyar utazási célpontokat is, és bizony a legtöbb helyen euróval fizetnek. A repülőjegyek árára szinte azonnal lehet hatása a forint gyengülésének, de a saját szervezésben történő utazás is drágább lehet. Az utazási irodák jó előre megkötik szerződéseiket és a gyakorlatban az ilyen ajánlatok esetén csak később jelentkezik a gyenge forint hatása. Költőpénzből viszont szinte biztos, hogy többet kell vinnünk.

Amint az alábbi, a forint havi grafikonján látszik, az elmúlt években kétszer volt olyan periódus, amikor a forint a 310 feletti tartományban járt. Az első időszak a 2008-2009-es globális pénz- és tőkepiaci válság mellett volt, a második pedig 2011 végén, illetve 2012 elején, amikor az eurózóna adósságválsága dúlt és ezzel párhuzamosan idehaza a végtörlesztés által okozott piaci bizalomrombolás és az IMF-megállapodás körüli huza-vona is gyengítette a forintot.A külföldről importált áruk is drágábba lehetnek, de a nemzetközi internetboltok polcairól sem éri már meg annyira válogatni. Az a kevés áru, amit 100 százalékban Magyarországon termelnek megúszhatja az árváltozást még hosszabb ideig gyenge forint mellett is. Bár kevés ilyen magyar termék van, hiszen a gyártáshoz szükséges eszközök, csomagolóanyagok vagy számítástechnikai eszközök közül valami szinte biztosan külföldről származik.

Persze jól járhatnak, versenyelőnyre tehetnek szert azok a cégek és vállalkozások is, akik külföldre szállítanak elsősorban. A befolyt euróból könnyebb fizetni a hazai forintban számolt béreket és egyéb költségeket. Azok sem panaszkodhatnak, akik külföldön dolgoznak és ezért nem forintban kapják a fizetésüket. Ők most többet költhetnek a hazai szupermarketekben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hagyományosan el szokott ilyenkor indulni a határ menti forgalom is. Több szlovák vagy osztrák rendezheti itt a hétvégi nagybevásárlást, ha megfelelő mértékben gyengül a forint. Ez persze csak átmeneti hatás, és a határmenti boltok is csak addig élvezheti ennek az előnyét, amíg a már említett árdrágító hatás nem gyűrűzik be végleg a boltok polcaira is.

Nem érdemes pánikolni
Akinek esetleg euró megtakarítása van az most megfelelően magas árfolyamnyereség mellett be tudja váltani. Nem érdemes viszont most eurót vagy más devizát vásárolni, hiszen az árfolyam esetleges elmozdulása esetén sokat veszíthetünk. Megtakarításaink során törekedjünk arra, hogy minden helyzetben biztonságban tudjuk a pénzünk. Ezt úgy érhetjük el, ha több részletben különböző módon fektetjük azt be.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 22. 22:41
A MIKOM Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyeire rálátó forrásaink szerint a minap.hu-t, valami...
Holdblog  |  2023. szeptember 22. 13:01
Hikikomoriban szenved világunk. Anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Legalábbis a Glóbusz nagyrésze....
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM