27 °C Budapest

Mit fogsz érezni te a gyenge forintból?

Pénzcentrum
2014. január 30. 11:00

Kétéves mélypontján forint. Rossz hír a devizahiteleseknek, az utazóknak és azoknak, akik bármit külföldről szeretnének vásárolni. A gyenge forint viszont kedvez az exportnak, de a bizonytalanság, amit az előre megjósolhatatlan árfolyam okoz, szinte mindenkinek csak rosszat tesz.

A devizahitelesek törlesztőrészlete a az árfolyam függvényében azonnal változik. A 300-as euró szinthez képest tehát 3 százalékkal többet kell havonta visszafizetniük, ha marad rekord gyenge forint. A frankhitelesek is hasonló cipőben járnak, hiszen a forint jelenleg minden nagyobb devizához képest zuhan.

Ezért jó az árfolyamgát
Persze még semmit sem éreznek meg ebből azok a családok, akik már az árfolyamrögzítést választották. Később a fix árfolyam védelme után azon számítsanak rá, hogy nagyobb forintadósságot kell majd visszafizetniük a bankjuknak. Az állam és a bankok által elvállalt kamatrész is növekszik most. Így aki nem tette az most lépjen be az árfolyamgátba.

Nem rég szedtük össze a legkedveltebb magyar utazási célpontokat is, és bizony a legtöbb helyen euróval fizetnek. A repülőjegyek árára szinte azonnal lehet hatása a forint gyengülésének, de a saját szervezésben történő utazás is drágább lehet. Az utazási irodák jó előre megkötik szerződéseiket és a gyakorlatban az ilyen ajánlatok esetén csak később jelentkezik a gyenge forint hatása. Költőpénzből viszont szinte biztos, hogy többet kell vinnünk.

Amint az alábbi, a forint havi grafikonján látszik, az elmúlt években kétszer volt olyan periódus, amikor a forint a 310 feletti tartományban járt. Az első időszak a 2008-2009-es globális pénz- és tőkepiaci válság mellett volt, a második pedig 2011 végén, illetve 2012 elején, amikor az eurózóna adósságválsága dúlt és ezzel párhuzamosan idehaza a végtörlesztés által okozott piaci bizalomrombolás és az IMF-megállapodás körüli huza-vona is gyengítette a forintot.A külföldről importált áruk is drágábba lehetnek, de a nemzetközi internetboltok polcairól sem éri már meg annyira válogatni. Az a kevés áru, amit 100 százalékban Magyarországon termelnek megúszhatja az árváltozást még hosszabb ideig gyenge forint mellett is. Bár kevés ilyen magyar termék van, hiszen a gyártáshoz szükséges eszközök, csomagolóanyagok vagy számítástechnikai eszközök közül valami szinte biztosan külföldről származik.

Persze jól járhatnak, versenyelőnyre tehetnek szert azok a cégek és vállalkozások is, akik külföldre szállítanak elsősorban. A befolyt euróból könnyebb fizetni a hazai forintban számolt béreket és egyéb költségeket. Azok sem panaszkodhatnak, akik külföldön dolgoznak és ezért nem forintban kapják a fizetésüket. Ők most többet költhetnek a hazai szupermarketekben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hagyományosan el szokott ilyenkor indulni a határ menti forgalom is. Több szlovák vagy osztrák rendezheti itt a hétvégi nagybevásárlást, ha megfelelő mértékben gyengül a forint. Ez persze csak átmeneti hatás, és a határmenti boltok is csak addig élvezheti ennek az előnyét, amíg a már említett árdrágító hatás nem gyűrűzik be végleg a boltok polcaira is.

Nem érdemes pánikolni
Akinek esetleg euró megtakarítása van az most megfelelően magas árfolyamnyereség mellett be tudja váltani. Nem érdemes viszont most eurót vagy más devizát vásárolni, hiszen az árfolyam esetleges elmozdulása esetén sokat veszíthetünk. Megtakarításaink során törekedjünk arra, hogy minden helyzetben biztonságban tudjuk a pénzünk. Ezt úgy érhetjük el, ha több részletben különböző módon fektetjük azt be.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 06:05
Archívumunkból (2020) A tkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp Goldil...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?