4 °C Budapest
Aggasztó dolgok láttak napvilágot a népszerű reggelikről: ezt jobb, ha te is tudod

Aggasztó dolgok láttak napvilágot a népszerű reggelikről: ezt jobb, ha te is tudod

2025. április 24. 13:15

A reggeli gabonapelyhek tápanyagtartalma és egészségügyi hatásai jelentős eltéréseket mutatnak - míg egyesek értékes rostforrások és vitaminokkal dúsítottak, mások magas cukortartalmuk miatt aggályosak lehetnek.  

A reggeli gabonafélék fogyasztása rendkívül elterjedt - az amerikai lakosság 53%-a választja ezt a reggelizési formát hetente. A kínálat széles: zabpehely, granola, müzli, korpa- és kukoricapelyhek, puffasztott rizs - mindegyik ígérve az egészséges, tápláló étkezést. Azonban egyes tudósok figyelmeztetnek, hogy bizonyos gabonapelyhek valójában ultra-feldolgozott élelmiszerek, amelyek nem feltétlenül egészségesek.

A gabonafélék a Poaceae családba tartozó füvek, melyeket ehető magvaikért termesztenek. Minden gabonaszem három fő ehető részből áll: a rostban, B-vitaminokban és nyomelemekben gazdag külső korparétegből; a keményítőben és fehérjékben gazdag endospermiumból; valamint a csírából, amely olajokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag - közölte a BBC.

A reggeli gabonapelyhek gyártása ipari folyamat. A gabonaszemek betakarítása után különböző feldolgozási lépéseken mennek keresztül. Egyes gabonapelyhek - mint a korpapelyhek - a teljes gabonaszemből készülnek, míg másoknál, például egyes kukoricapelyheknél, a gabonát összetörik, hogy eltávolítsák a külső korparéteget. A termékhez ezután ízesítőket, sót, édesítőszereket és egyéb összetevőket, például vitaminokat és ásványi anyagokat adnak.

Mivel a gabonapelyheket ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsítják, régóta hatékony módszernek tekintik a szükséges tápanyagok biztosítására. Ez különösen igaz a korlátozott étrendet követőkre, például vegetáriánusokra, vegánokra, vagy laktózintoleranciával élőkre. A kutatások megerősítik, hogy a dúsított gabonapelyhek fogyasztásának lehetnek előnyei, különösen a mikrotápanyag-hiányok megelőzésében.

"Általánosságban elmondható, hogy a dúsított gabonapelyhek hasznosan hozzájárulhatnak azokhoz a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, amelyekből az Egyesült Királyságban néhányunk hiányt szenved" - mondja Sarah Berry, a londoni King's College táplálkozástudományi professzora. Példaként említi, hogy az Egyesült Királyságban a 11-18 éves lányok közel 50%-ának alacsony a vasbevitele.

Ugyanakkor sok gabonapehely magas hozzáadott cukor-, só- és egészségtelen zsírtartalommal rendelkezik. A British Heart Foundation szerint például egy 30 grammos adag cukormázas kukoricapehely körülbelül 11 gramm cukrot tartalmaz. A magas cukortartalmú reggeli vércukorszint-emelkedéshez vezethet, ami hosszú távon növelheti a cukorbetegség és szívbetegségek kockázatát.

"Saját kutatásainkból tudjuk, hogy ha magas cukor- vagy finomított szénhidráttartalmú reggelit fogyaszt, akkor két-négy órával később kevésbé érzi magát energikusnak, éhesebbnek és kevésbé ébernek is" - mondja Berry. Hozzáteszi, hogy akiknél a reggeli után vércukorszint-csökkenés következik be, átlagosan 30 perccel korábban fogyasztják el következő étkezésüket, és átlagosan 100 kalóriával többet esznek.

Aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban is, hogy egyes gabonapelyhek ultra-feldolgozott élelmiszerek, amelyek jelentős ipari feldolgozáson mentek keresztül, és gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrokat, tartósítószereket, mesterséges színezékeket és egyéb adalékanyagokat. Ugyanakkor nem minden szakértő ért egyet azzal, hogy minden ultra-feldolgozott élelmiszer káros lenne.

A Harvard T H Chan School of Public Health 2024-es tanulmánya szerint míg a cukros italok és a feldolgozott húsok növelték a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ennek ellenkezője volt igaz az ultra-feldolgozott kenyerekre, reggeli gabonapelyhekre, joghurtokra és tejtermékekre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Berry a granolát és a müzlit egészséges választásnak tartja, amennyiben nem tartalmaznak túl sok hozzáadott cukrot. "Arról van szó, hogy olyan reggelit állítsunk össze, amely tartalmazza azokat a zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat, amelyek tartósabb energiafelszabadulást biztosítanak, és hosszabb ideig jóllakottságérzetet adnak" - mondja.

A zabkása is népszerű reggeli választás. Egy nagy áttekintő tanulmány, amely több mint 470 000 egyén adatait tartalmazta, kimutatta, hogy a legmagasabb zabfogyasztással rendelkezők 22%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották. A zabban található béta-glükán nevű élelmi rost felelős a zab egészségügyi előnyeiért, amely csökkentheti a koleszterinszintet és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Azonban sok zabpehely alapú reggeli gabona finomra őrölt zablisztből készül, amelynek nem ugyanazok az egészségügyi előnyei, mint az egész, hengerelt zabnak. A finomra őrölt zabpelyhek gyorsabban emésztődnek, ami a vércukorszint gyors emelkedéséhez vezet. Ugyanez igaz az "instant zabból" készült előfőzött zabkásákra is.

A finomított gabonákból készült reggeli gabonapelyhek, amelyekből eltávolították a tápanyagokban és rostokban gazdag korpa- és csírarétegeket, szintén kevesebb előnnyel járhatnak. Míg a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása összefüggésbe hozható a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével, a kutatások azt sugallják, hogy ezek az egészségügyi hatások nem feltétlenül érvényesülnek, ha a gabonákat finomított formában fogyasztják.

Egy ausztráliai tanulmány, amely több mint 140 000, 45 éves és idősebb embert vizsgált, megállapította, hogy a müzli reggelire történő fogyasztása csökkentette a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatát. Egy másik nagy tanulmány szerint azok, akik naponta legalább egy tál müzlit, korpaalapú gabonapelyheket és zabkását ettek, 15%, 12%, illetve 11%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a követési időszak alatt, mint azok, akik nem fogyasztottak reggeli gabonapelyheket.

A szakértők szerint a kulcs a csomagolás hátoldalának alapos ellenőrzése. "Ha olyan gabonapelyheket választ, amelyek adagonként körülbelül kevesebb mint 5 gramm cukrot és több mint 3 gramm rostot tartalmaznak, akkor jó úton halad az egészségesebb gabonapehelyválasztás felé" - mondja Berry. Az egészségesebb reggeli érdekében érdemes a gabonapelyheket testreszabni, például diókkal és kefires joghurttal kiegészíteni, hogy ne csak szénhidrátokat, hanem egészséges zsírokat és fehérjéket is tartalmazzon, amelyek hosszabb ideig biztosítják a jóllakottságérzetet.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 9. kedd
Natália
50. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?