31 °C Budapest
Mum with long blonde hair holding baby who is looking at camera with fingers outstretched

Fontos változás élesedik napokon belül a GYES-nél: rengeteg szülőt érint

2024. június 21. 15:28

2024. július 1-jétől tovább egyszerűsítik és gyorsítják a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) megállapítását - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A változás értelmében a gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult szülőknek az ellátás lejárta után nem kell kérelmeznie a GYES-t, annak megállapítása és folyósítása automatikusan, úgynevezett hivatalból induló eljárás keretében történik majd. Az intézkedés jelentős adminisztrációs könnyítést jelent a kisgyermeket nevelő családoknak - írták.

A módosításnak köszönhetően nem kell a GYES-t kérelmezni annak a szülőnek, aki GYED-ben részesült a gyermek 2. életévének, ikergyermekek esetén a 3. életévének betöltéséig. Ebben az esetben az illetékes kormányhivatal az egészségbiztosító által szolgáltatott adatok alapján hivatalból állapítja meg az ellátást - tájékoztatott a KIM.

2024. július 1-je után csak abban az esetben kell benyújtani GYES iránti kérelmet, ha nem az a szülő kérelmezi, aki GYED-ben részesült. A kérelem elektronikus úton ügyfélkapun keresztül a SZÜF felületéről is benyújtható. Továbbá akkor is szükséges kérelmet beadni GYES-re, ha a GYED-re való jogosultság nem állt fenn a gyermek második, illetve harmadik életévéig, hanem már azt megelőzően megszűnt - írták.

Az immáron 10 évvel ezelőtt bevezetett GYED Extra intézkedéscsomagnak köszönhetően több – különböző korú – gyermek után egy időben is járhatnak a gyermekgondozási ellátások, vagyis a csecsemőgondozási díj (CSED), a GYED és a GYES. Emellett a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a szülők a GYED és a GYES folyósítása mellett. A 2024. július 1-jén életbe lépő adminisztrációs intézkedés így újabb könnyebbséget jelent a kisgyermeket nevelő, és akár a GYED, GYES folyósítása mellett munkát végző szülőknek.

Fabatkát sem ér a GYED, GYES, családi pótlék 2024-ben

Ahogy arról lapunk beszámolt, a KSH adatai szerint 2023-ban 41 500 olyan munkavállaló volt, aki GYES mellett ment el dolgozni, ez a szám 2018-hoz képest több mint negyedével nőtt. A GYED mellett munkát vállalók száma tavaly több mint 28 700 volt, miközben a korábbi években 24-26 ezer ilyen szülő volt. A GYES összege 2008 óta változatlan. Összege az öregségi nyugdíjminimum 100%-a, azaz bruttó 28.500 Ft/hó, a jogosultsági időintervallumban. Ez az összeg gyermekenként értendő, az alábbiak szerint:

  • A GYES összege 2024-ben 1 gyermekre: bruttó 28.500 Ft/hó
  • A GYES összege 2024-ben 2 gyermekre: bruttó 57.000 Ft/hó
  • A GYES összege 2024-ben 3 gyermekre: bruttó 85.500 Ft/ hó
  • A GYES összege 2024-ben 4 gyermekre: bruttó 114.000 Ft/hó
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem