Shot of fitness woman eating a healthy poke bowl in the kitchen at home.

Kiderült a hosszú élet féltve őrzött titka: ezzel az étrenddel tényleg kijátszható korai halál?

2024. június 11. 10:14

Egy új tanulmány szerint a gyümölcsökön, zöldségeken és teljes kiőrlésű gabonákon alapuló bolygóbarát étrend követése jelentősen, közel harmadával csökkenti a korai halálozás kockázatát. Ez az új étrend drasztikusan mérsékli az üvegházhatású gázok kibocsátását, javítja az egészségünket, sőt, még fenntartható is - írta a CNN.

Egy frissen közzétett tanulmány szerint azok az emberek, akik olyan bolygóbarát étrendet követnek, ami főként gyümölcsökön, zöldségeken és teljes kiőrlésű gabonaféléken alapul, jelentősen csökkenthetik a korai halálozás kockázatát. Ez az étrend nemcsak az emberi egészségre van pozitív hatással, hanem jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez is.

Dr. David Katz, a betegségmegelőző életmód szakértője hangsúlyozza, hogy a növényi alapú táplálkozás előnyei kétségtelenül pozitív hatással vannak nem csak az emberek, hanem az egész bolygó egészségére is.

A tanulmányban felsorakoztatott eredmények megerősítik a szakember állítását, rámutatva ezzel a fenntartható táplálkozási minták és a halálozás csökkenése közötti összefüggésre.

Az élelmiszertermelés fontos szerepet játszik az éghajlatváltozásban. Az állattenyésztés nagy területeket foglal el, emellett hozzájárul az erdőirtáshoz és a vízszennyezéshez is. A felmérések szerint különösen a legelő állatok által kibocsátott metán jelent nagy kihívást, mivel az általuk termelt gáz jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A bolygóbarát étrend előnyei

A kutatás szerint az az étrend, amellyel hozzájárulhatunk a bolygónk egészségének megőrzéséhez, 51%-kal csökkenti a földhasználatot, 29%-kal mérsékli az üvegházhatású gázok kibocsátását és 21%-kal kevesebb műtrágya felhasználását igényli. Walter Willett professzor szerint ezek az adatok bizonyítják, hogy az éghajlatváltozást valóban lassíthatnánk étkezési szokásaink megváltoztatásával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tanulmány több mint 200 000 résztvevő étkezési adatait elemezte, több mint három évtizeden keresztül. Az eredmények azt mutatják, hogy akik bolygóbarát étrendet követnek, jelentősen csökkenthetik a korai halálozás valószínűségét.

A bolygóbarát étrend szabályait a leginkább betartó személyek esetében valóban 30%-kal volt alacsonyabb a korai halálozási arány.

Milyen további előnyeink származhatnak belőle?

A tanulmány eredményei rávilágítanak arra, hogy ez az étrendtípus csökkenti többek között a neurodegeneratív betegségek, illetve a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatait is. Willett professzor kiemelte, hogy szerinte a fenti adatok világosan rámutatnak az emberi egészség és a bolygó jóléte közötti összefüggésre. A szakértő szerint egy, a fentihez hasonló módon fenntartható táplálkozási rendszer nem csak a mi egészségünket védi meg hosszú távon, hanem kulcsszerepet játszik bolygónk védelmében is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem