27 °C Budapest
Colombian farmer with bunch of green bananas - Musa x paradisiaca

Keményen az asztalra csapott a Lidl: mostantól ilyen gyümölcsöket biztosan nem fognak árulni

2024. április 11. 06:32

A Lidl képviselői a berlini Fruit Logistica konferencián ismertették, hogy a vállalat milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy a banánültetvényeken dolgozók méltányos bért kapjanak, ezzel hangsúlyozva a fenntarthatóság és a fairtrade iránti elkötelezettségüket - számolt be róla a fruitnet.com.

A berlini Fruit Logistica rendezvényén a Lidl képviselői, Hannes Langhorst és Vishal Gajjar arról számoltak be, hogy a vállalat milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy az ültetvények dolgozói méltányos megélhetésben részesülhessenek. A Fresh Produce Forum keretei között tartott előadásuk során kiemelték a fenntarthatóság fontosságát, különös tekintettela fairtrade (méltányos kereskedelem) programjukra. Langhorst elmondta, hogy a Lidl már régóta elkötelezett a fairtrade mellett, és hogy szeretnék ezt a vonalat a továbbiakban is erősíteni.

A beszámoló szerint az ültetvényeken dolgozók bérezése nem volt megfelelő szintű, ami komoly kihívást jelentett a vállalat számára - a Lidl ezért kidolgozott egy megbízható stratégiát, amelynek részeként meggyőzte a beszállítóit is arról, hogy támogassák ezt az irányvonalat.

Gajjar arról számolt be, hogy egy hatásvizsgálat során feltárták az ellátási láncban rejlő problémákat, beleértve azt is, hogy az ültetvényeken dolgozóknak nem biztosították a megélhetésükhöz szükséges bérezést. A változás érdekében a Lidl elkötelezte magát amellett, hogy Németország területén csak olyan banánt hajlandóak forgalmazni, amelynek termelése során a megélhetésüket biztosító bért kaptak a munkavállalók.

Gajjar kifejtette továbbá azt is, hogy a folyamat során számos kihívás merült fel - többek között az ültetvényeken dolgozók fizetésének összetett természete miatt -, így szükségessé vált az exportőrök és az ültetvénytulajdonosok közötti prémiumfizetési mechanizmusok átalakítása, hogy minden munkavállaló méltányos juttatásban részesülhessen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Lidl az IDH-val is együttműködött egy olyan eszköz létrehozásában, ami segítséget nyújt a beszállítóknak és az ültetvénytulajdonosoknak abban, hogy meghatározzák a prémiumok mértékét, és hogy igazságosan oszthassák szét azokat. A fejlesztések eredményeként az ültetvények dolgozói élelmiszer-utalványokban és készpénzes prémiumokban is részesülhettek. Gajjar hangsúlyozta a változás jelentőségét és arra buzdította hallgatóságát, hogy kövessék példájukat és tegyenek lépéseket a fenntarthatóság felé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm