17 °C Budapest
Online doctor telemedicine, future technology trend patient consult doctor get prescription and medicine by online internet mobile tablet augmented reality, hospital health care science background

Itt lehet az áttörés Karsai Dániel betegségének kezelésében: így működik a forradalmi kezelés

2024. május 10. 19:15

Mark, amyotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenved és részt vesz egy forradalmi agy-számítógép interfész kísérletben, amely lehetővé teszi számára, hogy gondolataival irányítsa a számítógépet. Ezzel javítva életminőségét és reményt adva hasonló helyzetben lévőknek - tudósított a CNN.

Mark, amyotrófiás laterálszklerózissal (ALS) diagnosztizált beteg, részt vesz a Synchron cég által végzett humán kísérletben, amelynek során egy agy-számítógép interfészt (BCI) ültettek be az agyába. Ez a technológia lehetővé teszi számára, hogy gondolatai segítségével kommunikáljon a számítógéppel, anélkül, hogy fizikailag érintkezne vele. Mark az első tíz ember között van világszerte, akinek ilyen típusú implantátumot helyeztek be.

A BCI technológia fejlődése jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban; részben Elon Musk és a Neuralink által nyújtott támogatásnak köszönhetően. Azonban ez a technológia még mindig távol áll attól, hogy széles körben elérhető legyen, és számos szabályozási, etikai és adatvédelmi kérdést vet fel.

Mark esetében a Stentrode nevű eszközt használják, amely egy elektromos vezérlőkkel ellátott stentből áll. Ez az eszköz képes érzékelni az elektromos agyi aktivitást anélkül, hogy nyílt agyműtétet igényelne. A Stentrode segítségével Mark képes volt olyan parancsokat végrehajtani a számítógépen, mint például egészségügyi értesítés vagy fájdalomjelentés küldése.

A Synchron vállalat elsőként kapta meg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság engedélyét humán kísérletek megkezdésére ezen a területen. A cél az, hogy a jövő generációknak már csak egy vezeték nélküli eszközt kelljen viselniük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mark 2020-ban kezdte észrevenni az ALS tüneteit és 63 éves korában hivatalosan is diagnosztizálták ezzel a betegséggel. A diagnózis óta Mark elvesztette karjainak erejét és függetlenségét. A BCI technológia fejlődése mellett más vállalatok is versenyben állnak e futurisztikus egészségügyi technológia fejlesztésért. A befektetői érdeklődés magas ezen a területen; például a Synchron több mint 145 millió dollár támogatást gyűjtött össze eddig.

Az ENSZ is foglalkozik a neurotechnológia etikai kérdéseivel és arra szólította fel az érdekelt feleket, hogy dolgozzanak ki egy keretrendszert ennek kezelésére. Mark reméli, hogy részvétele ebben a tanulmányban nemcsak saját életminőségét javítja majd, hanem másoknak is reményt adhat és elősegítheti ezen technológiák továbbfejlődését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem