28 °C Budapest
Whooping cough bacteria Bordetella pertussis, 3D illustration. Gram-negative coccobacilli bacteria which cause children infection whooping cough

Vigyázzon, aki ide utazna! Sok magyar fertőződött meg: fő tünet a láz, fejfájás, hidegrázás

2024. május 2. 10:10

A héten egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Egy Somogy vármegyei általános iskolában 2024. április 10-től kezdődően hányás, hasmenés tünetekkel 216 fő exponáltból (187 tanuló, 29 fő dolgozó) összesen 82 fő (81 tanuló és egy dolgozó) betegedett meg, kórházi ápolás 2 esetben vált szükségessé. A betegség gyors lefolyása miatt a betegek többsége nem fordult orvoshoz, így diagnosztikai laboratóriumi vizsgálat sem történt. A területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi osztálya által végzett járványügyi vizsgálat alapján az étel eredet kizárható, a fertőzés feltételezhetően közvetlen kontaktus útján terjedt.

Nem először jelentenek gastroenteritis járványt 2024-ben, folyamatosan érkeznek a hírek hányásos, hasmenés tüneteket okozó járványos fertőzésekről. Ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, a pandémiát megelőző évek és az utóbbi évek adatsorai alapján április és május folyamán okozhatja a legtöbb megbetegedést a Rota-vírus és Campylobakter. Főként a gyerekek körében terjednek az ilyen kórokozók, ezért az elkövetkező időszakban érdemes lehet különösen odafigyelni az alapvető higiénés szabályokra, a fertőzöttekkel való találkozás kerülésére, az immunrendszer erősítésére. 

Az NNGYK friss közlése szerint 2024. április 15. és 21. közötti időszakban a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül két morbilli (kanyaró) és négy pertussis (szamárköhögés) megbetegedés gyanújáról érkezett jelentés. Egy 49 éves Pest vármegyei nőbetegnél láz, hányás, hasmenés, kiütések, légzési elégtelenség lépett fel, tüdőgyulladással kórházba került. Megbetegedését megelőzően Írországban járt. Az elvégzett virológiai vizsgálatok aktuális morbilli fertőzést igazoltak, amely importált esetnek minősül. A 19 éves oltott, Veszprém vármegyei férfi betegnél a laboratóriumi vizsgálatok nem igazolták az aktuális morbilli fertőzést.

A 2024.14. heti tájékoztatóban már ismertetett testvérpár szüleinél is felmerült a pertussis megbetegedés gyanúja, azonban az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok nem támasztották alá a klinikai diagnózist. Egy 4 éves, életkorának megfelelően oltott budapesti leánygyermeknél a laboratóriumi vizsgálat igazolta a B. pertussis kóroki szerepét. A 11 éves, pertussis elleni védőoltásokkal rendelkező budapesti leánynál az etiológiára vonatkozó vizsgálatok folyamatban vannak.

Ahogy a Pénzcentrum korábbi elemzésében írtuk, a szamárköhögés és a kanyaró Európában jó ideje nagy számban terjed, a szomszédos országokban is nagy fertőzöttszámokról számoltak be. Magyarországon a nagyfokú átoltottságnak köszönhetően kevesen fenyegetettek a két fertőzéstől, azonban különösen érdemes odafigyelni az idősek és a még oltatlan csecsemők egészségének védelmére ezektől a kórokozóktól.

A héten egy importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy 42 éves fővárosi férfi a betegség inkubációs ideje alatt Thaiföldön tartózkodott, és ott fertőződött meg. A főbb tünetek szédülés, fejfájás, láz, izom-ízületi fájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Lapunk beszámolt arról is, hogy kutatások szerint már Európában, részben Magyarországon is eltejedtek már azok a vérszívók, amelyek terjesztik az olyan egzotikus kórokat, mint a Dengue vírus. Egyelőre az ilyen kórok jellemzően importált eredetűek és utazások során kapják el az emberek, 1-1 eset viszont hetente, kéthetente előfordul, ezért az ilyen különleges kórokozókat sem érdemes félvállról venni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Idén már több importált fertőzéses eset történt

A 11. héten négy importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. A betegek: egy 56 éves férfi, egy 43 éves nő, egy 20 éves nő, és egy 32 éves férfi. Mind a négy beteg magyar állampolgár és a fővárosban él. Valamennyien egzotikus országokban tartózkodtak a lappangási idő alatt (Thaiföld, Guatemala, Bali), ott akvirálták a fertőzést. A vezető tünetek láz, hidegrázás, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind a négy betegnél a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A megelőző hetekben is többen fertőződtek meg külföldön: a 8. héten öt, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés került a nyilvántartásba. Egy fővárosban élő 28 éves nő és egy 28 éves férfi a betegség lappangási idejében Thaiföldön nyaralt, ott akvirálták a fertőzést. A fő tünetek a láz és hidegrázás voltak. Egy szintén fővárosi 36 éves férfibeteg és egy Pest vármegyében élő 41 éves nőbeteg ugyancsak a Thaiföldön történő tartózkodás során fertőződött. A tünetek láz, fejfájás, hányinger, hányás voltak. Az ötödik beteg egy 24 éves budapesti nő volt, aki a lappangási időben Mauritiuson járt. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind az öt esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták a 8. héten.

A 7. héten szintén került egy, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés a nyilvántartásba. A Pest vármegyében élő, 63 éves magyar nőbeteg a betegség lappangási idejében Srí Lankán és a Maldív-szigeteken nyaralt, ott akvirálta a fertőzést. A tünetek láz, hányinger, fáradékonyság, izomfájdalom, csontfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás, szem mögötti fájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok szintén a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Vigyázzon, aki ilyen egzotikus helyekre utazik, és ne csak olyankor adassuk be az oltásokat, ha kötelezőek! Tájékozódjunk külföldi út előtt, milyen vírusok terjednek a célországunkban!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm