20 °C Budapest
Young Asian athletic woman using blender and pouring smoothie to glass at home. Healthy food concept.

Egyszerű a megoldás Magyarország egyik legrettegettebb bajára: erre kell figyelni, hogy elkerüld

2024. április 16. 19:00

Az időérzékeléselésünk az életkor előrehaladtával jelentősen megváltozik, mivel egy év alatt egyre kisebb részét képezi életünknek, és kevesebb új emléket alakítunk ki, ami gyorsabbnak tűnő időt eredményez; az újdonságok keresése azonban segíthet ezt lassítani - írta meg a HuffPost.

Az időérzékelés változása az életkor előrehaladtával egy gyakori tapasztalat, amelyet sokan megfigyelhetnek. Alicea Ardito terapeuta ügyfelei gyakran említik, hogy úgy érzik, az életük túlságosan gyorsan elrepült. Ez az érzés gyakran "egy szempillantás alatt" kifejezéssel írható le.

Ruth Ogden, a Liverpool John Moores Egyetem pszichológiaprofesszora szerint ennek oka részben az, hogy ahogy öregszünk, egy adott időtartam - például egy év - egyre kisebb részét képezi teljes életünknek. Ezáltal úgy tűnhet, hogy az idő gyorsabban halad. Ezenkívül Ogden kiemeli, hogy emlékeink mennyisége és minősége is befolyásolja az időérzetünket. Minél több és élénkebb emléket tárolunk egy adott időszakról, annál hosszabbnak tűnik ez az időszak.

A változatosság és új tapasztalatok keresése segíthet abban, hogy lassabbnak érezzük az idő múlását. Az új tevékenységek és készségek nemcsak gazdagítják életünket, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy hosszabbnak érezzük azt. Ogden szerint a rutin megtörése és új dolgok kipróbálása lehetőséget ad arra, hogy aktívabban irányítsuk az időnket. Az újszerűség által létrehozott emlékek hosszabb időtartamúnak tűnhetnek visszanézve.

Az újdonságok beillesztése mindennapjainkba többféleképpen is megvalósítható: utazással, új hobbi kipróbálásával vagy akár csak más útvonalon hazavezetve. Ogden azt javasolja továbbá, hogy próbáljuk meg online tevékenységeinket valós tapasztalatokká alakítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A változatos tevékenységekre való törekvés mellett fontos szem előtt tartani a már ismert és kedvelt dolgokra fordított időt is. Ogden hangsúlyozza: bár az újdonságok izgalmasak lehetnek, a boldogság kulcsa a megszeretett tevékenységekben és kapcsolatokban rejlik.

Összegezve: Az időérzetünk befolyásolható azzal, ha tudatosan törekszünk új tapasztalatokra és tevékenységekre egész életünk során. Ez segíthet abban, hogy teljesebbnek és tartalmasabbnak érezzük mindennapjainkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm