17 °C Budapest
Medical MRI  Scan on digital screen health cancer lung doctor

Súlyos veszélyben a 30-50 éves magyarok is: ezért terjed náluk gyorsabbaban néhány halálos rák

2024. április 8. 11:13

A kutatók egy új tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatalabb felnőttek körében növekvő rákos megbetegedések száma összefüggésbe hozható a felgyorsult biológiai öregedéssel, amely különösen a tüdő-, gyomor-bélrendszeri és méhrák esetében mutatkozik meg nagyobb kockázatként - közölte a CNN.

Kutatók egy új tanulmányban arra kerestek választ, hogy miért emelkedik bizonyos ráktípusok előfordulása a fiatal felnőttek körében. A vizsgálat során a felgyorsult biológiai öregedés és a rák közötti kapcsolatra bukkantak. Az öregedést hagyományosan a rák egyik fő kockázati tényezőjeként tartják számon, azonban ez nem csak a kronológiai, hanem a biológiai életkorra is vonatkozik, amelyet az életmód, stressz és genetika befolyásol.

Dr. Yin Cao és csapata a St. Louis-i Washington University School of Medicine munkatársaival 148 724 ember orvosi adatát elemezte a UK Biobank adatbázisából. Ezek az emberek 37 és 54 év közöttiek voltak. A kutatók kilenc véralapú biomarkert vizsgáltak, amelyek korrelálnak a biológiai életkorral, majd ezeket egy PhenoAge nevű algoritmus segítségével értékelték ki.

A kutatás során azt találták, hogy az 1965 után születetteknél 17%-kal nagyobb valószínűséggel jelentkezett gyorsabb biológiai öregedés, mint az 1950 és 1954 között születetteknél. A gyorsabb öregedés és bizonyos ráktípusok - mint például tüdő-, gyomor-bélrendszeri és méhrák - között pedig erős összefüggést találtak.

Ruiyi Tian szerint néhány ráktípus esetében lehetséges magyarázat lehet az öregedésre való érzékenységük vagy a gyulladásos folyamatok fokozódása. A tanulmány korlátai között szerepel, hogy csak egy időpontban vett vérminták alapján történt az elemzés, ami nem teszi lehetővé az időbeli változások nyomon követését.

Dr. Anne Blaes hangsúlyozza a tanulmány jelentőségét abban, hogy segíthet meghatározni azokat a fiatal felnőtteket, akiknél nagyobb a kockázata bizonyos rákos megbetegedéseknek. Ez lehetőséget nyithat célzott szűrésre és életmódbeli beavatkozásokra is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tanulmány továbbá megemlíti a szenolitikumok csoportjába tartozó gyógyszereket, amelyek potenciálisan lassíthatják a felgyorsult öregedést. Ezeknek a gyógyszereknek a hatékonyságát még tovább kell vizsgálni annak érdekében, hogy pontosan meghatározhassuk, kik számára lehetnek előnyösek. A portál azt írja,

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem