23 °C Budapest
Young barista making a hot drink in a bakery using a coffee machine

Olyan veszélyes, hogy be is tilthatják: súlyosan rákkeltő lehet sokak kedvenc reggeli kávéja

2024. április 6. 08:01

Egészségvédő csoportok az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához fordultak, hogy betiltassák a koffeinmentes kávé előállításában használt, rákkeltőnek minősített metilén-klorid nevű vegyi anyagot.

Sokak számára a koffeinmentes kávé ártalmatlannak tűnhet, azonban néhány egészségvédő csoport aggasztónak tart egy bizonyos vegyületet, a metilén-kloridot, ami megtalálható benne. Ezért az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) fordultak, hogy tiltsák be ennek a vegyületnek a koffeinmentesítésben való alkalmazását.

De mi is az a a metilén-klorid? Egy színtelen folyadék, amelyet többek között festékeltávolításra és gyógyszergyártásra használnak, egy vegyület, melyet több szervezet rákkeltőnek minősített.

Az FDA először 2023 decemberében vette nyilvántartásba a vegyülettel kapcsolatos petíciókat, de egészen idén márciusig fogadta az észrevételeket vele kapcsolatban. A vizsgálatok során pedig kiderült, a metilén-klorid nemcsak hogy rákkeltő lehet, de más egészségkárosodást is okozhat, mondjuk májtoxicitást vagy idegrendszeri hatásokat.

Az FDA ezért egy rendeletet adott ki a metilén-kloriddal kapcsolatban, miszerint annak maradványai nem haladhatják meg a 10 ppm-t (0,001%) a koffeinmentes pörkölt kávéban és instant kávéban. 

Napjainkban sokan nagyobb adagokban fogyasztanak koffeinmentes és instant kávét, ami fontossá teszi azt, hogy a fogyasztók tudatosan válasszanak ilyen termékeket. Bár nincs egyértelmű kutatás arra vonatkozóan, hogy a vegyület maradványai rákot okoznak-e, fontos proaktívnak lenni és csökkenteni az esetleges ártalmakat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem véletlen, hogy néhány vállalat már alternatív módszereket alkalmaz, illetve teljesen lemondott e vegyi anyag használatáról. A Starbucks például háromféle módszerrel távolítja el a koffeint: természetes koffeinmentesítési, svájci vizes, valamint közvetlen érintkezéses módszerrel. A

Clean Label Project ugyanakkor több kávémárka esetében is kimutatta a metilén-klorid jelenlétét.

A CNN cikke végül megjegyzi, a koffeinmentes kávénak ma már rengeteg alternatívája akad, ilyen lehet a cikóriagyökérből, fügéből és árpából, pitypanggyökérből, gomba elixírekből, kakaóból, rooibosból és yerba matéból készült italok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem