Side view close-up of pregnant woman touching her belly. Pregnancy health & wellbeing concept.

Súlyos veszélyben vannak a terhes anyák Magyarországon is: erre készülni kell, vagy baj lesz

2024. április 3. 18:15

Egy új indiai kutatás szerint a rendkívüli hőségben végzett munka jelentősen növelheti a halvaszületés és a vetélés kockázatát terhes nőknél, ami rávilágít arra, hogy a globális felmelegedés következményei minden országot érinthetnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy széles körű egészségügyi tanácsadásra van szükség a dolgozó várandósok számára világszerte - írta a BBC.

Egy friss indiai kutatás szerint a rendkívüli hőségben végzett munka jelentősen növelheti a halvaszületés és a vetélés kockázatát terhes nőknél. A Sri Ramachandra Felsőoktatási és Kutatási Intézet (SRIHER) által 2017-ben, Tamil Nadu államban végzett vizsgálat során 800 terhes nőt tanulmányoztak. Ezek közül sokan olyan munkakörökben dolgoztak, mint például a mezőgazdaság vagy téglakemencék, ahol nagyfokú hőségnek voltak kitéve.

A kutatók rámutattak arra, hogy a hőség hatása nem csak trópusi éghajlaton élőket érinti, hanem mérsékelt éghajlatú országokban is problémát jelenthet. Jane Hirst professzor szerint az emberi szervezet alkalmazkodása miatt nincs egyértelmű küszöbérték arra vonatkozóan, hogy milyen hőmérséklet számít túl melegnek.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az évszázad végére jelentős globális felmelegedés várható, ami különösen aggasztó lehet a terhes nők számára. Korábbi tanulmányok már kimutatták a koraszülés és halvaszületés kockázatának növekedését hőhullámok idején.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatók azt javasolják, hogy a hőségben dolgozó terhes nők kerüljék a hosszan tartó melegben töltött időszakokat, tartsanak rendszeres árnyékszüneteket és kerüljék a nap legmelegebb részét. A nedves gömbhőmérséklet (WBGT) méréseket használták az emberre gyakorolt hatások pontosabb megértése érdekében.

India esetében előrejelzések szerint 2050-re jelentősen megnövekedhetnek az extrém forró napok és éjszakák száma. A kutatók hangsúlyozták az informális munkaerő védelmének fontosságát és azt, hogy milyen lépéseket tehetnek a nők is saját védelmük érdekében. A tanulmány eredményei alapján fontos lenne nemzetközi irányelveket kidolgozni és további kutatásokat végezni annak érdekében, hogy jobban megérthessük és kezelhessük ezt a súlyos problémát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem