Bacteria dangerous to humans. Virus molecules under a microscope. 3D render concept bacteria for science and research.

Veszélyes fertőzés ütötte fel a fejét: ezek a tünetei, egyre többen kapják el

2024. április 2. 14:45

Az Egyesült Államokban az egészségügyi hatóságok arra hívják fel az orvosok figyelmét, hogy egyre több esetben fordul elő ritka, súlyos meningococcusfertőzés, amely középkorú felnőtteket érint és magasabb halálozási arányt mutat a szokásosnál.

Aggódnak az Egyesült Államokban a Neisseria meningitidis baktérium által okozott ritka és súlyos meningococcusfertőzések egyre növekvő számáa miatt. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) által kiadott új egészségügyi figyelmeztetés szerint ezek a fertőzések atipikus tünetekkel jelentkezhetnek, és az idei esetekben körülbelül minden hatodik beteg elhunyt, ami magasabb halálozási arányt jelent a meningococcusfertőzések általános előfordulásához képest - írta a CNN.

Ezek a fertőzések különösen azért számítanak szokatlannak, mert főként középkorú felnőtteket érintenek, ellentétben a tipikusan csecsemőkre, serdülőkre és fiatal felnőttekre jellemző agyhártyagyulladásos megbetegedésekkel. A virginiai egészségügyi minisztérium már szeptemberben öt halálesetre hívta fel a figyelmet ezen ritka fertőzésformával kapcsolatban.

A meningococcus betegség agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozhat. A baktérium emberről emberre terjed légúti és torokváladékokkal. A CDC jelentése szerint 2023-ban 422 megbetegedést regisztráltak, amely 2014 óta a legmagasabb számot jelenti.

2024-ben tovább növekedett az esetszám; eddig majdnem 80%-kal több megbetegedést jelentettek, mint az előző év hasonló időszakában. Az érintettek többsége 30 és 60 év közötti felnőtt, és az esetek döntő többségét feketék körében regisztrálták; 15%-uk HIV-fertőzött.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tipikus tünetek lázat, fejfájást, merev nyakat, fényérzékenységet és hányingert foglalnak magukban. Azonban sok mostani eset eltér ezektől a tünetektől; például kétharmaduknál véráramfertőzés volt megfigyelhető. A véráramfertőzés tünetei között láz, hidegrázás és sötétlila kiütés is felbukkanhat.

A kezelés során kulcsfontosságú az antibiotikumok gyors alkalmazása. A gyógyulás után maradandó következmények is felléphetnek. Védettség elérhető vakcinázás útján, amely elsősorban 11-12 éves korban ajánlott, emlékeztetőoltással 16 éves korban. Bizonyos veszélyeztetett csoportoknak - például HIV-pozitív személyeknek - rendszeresen kell frissíteniük védettségüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem