18 °C Budapest
Confused angry woman having problem with phone, sitting on couch at home, unhappy young female looking at screen, dissatisfied by discharged or broken smartphone, reading bad news in message

6 jel, ami megmutatja, ha a közvetlen környezetedben valaki egy nárcisztikus barom: erre figyelni kell

2024. március 18. 18:17

Caroline Strawson, trauma coach hat jellemzőt sorol fel, amik arra utalnak, hogy valaki nárcisztikus személyiségzavarban szenvedhet környezetünkben. A tünetek közül kiemelve az empátia hiányát és a manipulatív viselkedést is - írja a Daily Mail.

A nárcisztikus személyiségzavar felismerése gyakran nehézségekbe ütközik, mivel a viselkedési minták sokszor összekeverednek a hétköznapi élet apróbb konfliktusaival. Caroline Strawson, trauma coach éppen ezért hat jellemzőt sorol fel, amelyek segíthetnek azonosítani, ha valaki nárcisztikus személyiségzavarban szenved. Teszi mindezt azért, mivel ezek az ismertetőjegyek segíthetnek felismerni és kezelni a nárcisztikus személyiségekkel való interakciókat mindennapi életünkben.

Elsőként kiemeli, hogy a nárcisztikusok nem hajlandóak felelősséget vállalni tetteikért. Másokat tesznek felelőssé saját hibáikért, és ritkán kérnek bocsánatot. Másodszor, nyilvános helyzetekben elbűvölőek lehetnek, míg a magánéletben irányító és manipulatív viselkedést tanúsítanak. Ezáltal nehézzé teszik mások számára a valódi természetük megértését.

Harmadik jellemzőként említi a szakértő, hogy minden nárcisztikus figyelmet és elismerést keres. Különbség van azonban a nyíltan domináns és az áldozati szerepet játszó rejtett nárcisztikusok között. Mindkét típus manipulálja környezetét a saját előnyére.

Negyedszer, a nárcisztikusok nagy hiányosságai között szerepel az empátia. Nem érzik rosszul magukat mások megbántása után, ellentétben az átlagemberekkel, akik igyekeznek helyrehozni tévedéseiket.

Ötödikként Strawson azt emeli ki, hogy a nárcisztikusok gyermeki gondolkodásúak és versengőek. Elvárják környezetüktől, hogy mindenben igazolják őket, és hogy egyedül nekik legyen igazuk mindenben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Végül hatodikként a manipuláció egy különlegesebb formáját említi, ami abban nyilvánul meg, hogy a nárcisztikusok képesek meggyőzni áldozataikat arról, hogy ők tévednek vagy reagálnak túl bizonyos helyzeteket.

Ezek az ismertetőjegyek segíthetnek felismerni és kezelni a nárcisztikus személyiségekkel való interakciókat mindennapi életünkben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem