21 °C Budapest
Mum with long blonde hair holding baby who is looking at camera with fingers outstretched

Lenyűgöző dolog derült ki a Covid-babákról: a kutatók is megdöbbentek a testi elváltozáson

2024. március 3. 14:04

Az Írországi University College Cork kutatói által végzett tanulmány szerint a Covid-járvány idején született csecsemők bélflórájában bekövetkezett változások javíthatták védekezőképességüket betegségekkel és allergiákkal szemben, mivel alacsonyabb volt az allergiás megbetegedések aránya és kevesebb antibiotikumra volt szükségük.

Az Allergy folyóiratban publikált kutatások során kiderült, hogy a pandémia alatti lezárások két "lenyűgöző" változást eredményeztek a csecsemők testében, amelyek védelmet nyújthattak számukra a betegségekkel és allergiákkal szemben. Az Írországi University College Cork kutatói azt találták, hogy azok a gyerekek, akik a világjárvány idején születtek, megváltozott bél mikrobiommal rendelkeztek - ez az emésztést segítő, káros baktériumokat elpusztító és az immunrendszer működését segítő "jó" és "rossz" baktériumok ökoszisztémája.

Ez a mikrobiom előnyösebbnek bizonyult a csecsemők számára. A kutatók szerint ez vezetett ahhoz, hogy a "Covid csecsemőknél" alacsonyabb volt az allergiás állapotok - például élelmiszer-allergiák - előfordulása az előző pandémiás időszakban született babákhoz képest. Emellett kevesebb antibiotikumra volt szükségük betegségek kezelésére.

A kutatócsoport 351 ír csecsemő székletmintáit elemezte, akik a pandémia első három hónapjában, 2020 márciusa és májusa között születtek, és összehasonlították őket a pandémia előtt született babák mintáival. Továbbá online kérdőíveket használtak az étrenddel, otthoni környezettel és egészséggel kapcsolatos változók figyelembe vételére.

A székletmintákat hat, 12 és 24 hónapos korban gyűjtötték össze, valamint allergiateszteket végeztek 12 és 24 hónapos korban. A Covid idején született újszülötteknél több olyan hasznos mikrobát találtak, amelyeket anyjuktól kaptak a születés után, ami védelmet nyújthat az allergiás betegségekkel szemben. Ha egy egyén bél mikrobiomja megzavarodik, ez élelmiszer-allergiák kialakulásához vezethet. A pandémia alatt született babák esetében alacsonyabb volt az allergia-arány:

Az egyéves korú Covid csecsemők mintegy öt százalékánál alakult ki élelmiszer-allergia, míg a pandémia előtti babák esetében ez az arány 22,8 százalék volt.

A kutatók szerint az anyák terhesség alatt átadták hasznos mikrobáikat babáiknak, akik továbbiakat is nyertek a környezetből születésük után. A tanulmány azt is megállapította, hogy a lezárási időszakban született babák kevesebb fertőzést kaptak el, mivel nem voltak kitettek kórokozóknak és baktériumoknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezek miatt kevesebb antibiotikumra volt szükségük - amelyek elpusztítják a jó baktériumokat -, ami jobb mikrobiomhoz vezetett. Kiemelték továbbá azt is, hogy a lezárási időszakban született babák tovább is táplálkoztak anyatejjel, ami további előnyöket biztosított számukra.

Az eredmények szerint a Covid csecsemőknél csak 17 százalékuknak volt szüksége antibiotikumra egy éves korukig. Ezzel ellentétben a pandémia előtti csoportban lévő babák 80 százalékánál alkalmaztak antibiotikumot tizenkét hónapos korukig. Ezt Liam O'Mahony professzor, az immunológia professzora és a tanulmány egyik vezető szerzője "lenyűgöző eredménynek" nevezte.

E tanulmány új perspektívát nyújt arra vonatkozóan hogyan befolyásolhatja az életkorai társadalmi izoláltság a bél mikrobiomját

- fogalmazott a tanulmány másik szerzője, Jonathan Hourihane gyermekgyógyász-professzor. Hozzátette: "A lezárási időszakban újszülött gyermekek között tapasztalt alacsonyabb allergiaráták rávilágíthatnak arra is hogyan befolyásolhatják az életmód- és környezeti tényezők - mint például gyakori antibiotikum-használat - az allergiás betegségek növekedését."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem