16 °C Budapest
A distraught senior man has serious headache pain due to a chronic condition like migraine while sitting on sofa at home. Senior woman looking worried and exhausted. Finland, Europe

Rengeteg magyar férfi élhet most ezzel a rejtett betegséggel: nem is sejtik, mekkora a baj

2023. november 15. 12:02

A pandémia miatt jóval kevesebben mentek el szűrővizsgálatokra, emiatt hamarosan drasztikusan növekedhet a daganatos betegek száma. 2020-ban tízezer fővel kevesebb rákbeteget vettek nyilvántartásba hazánkban, mint a korábbi években, közülük minden tizedik prosztatadaganattal küzd, és nem tud róla.

A pandémia miatt bő egy évre gyakorlatilag leálltak a diagnosztikai vizsgálatok Magyarországon, ami azt eredményezte, hogy számtalan betegség felderítetlen maradt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban tízezer daganatos emberrel kevesebb került be az ellátórendszerbe, mint átlagosan a megelőző években. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján ebből minden tizedik prosztatarákkal küzd: míg 2020-ban csak 3691 prosztatarákos beteget regisztráltak, addig ez a szám a megelőző években rendre 4600-4800 között mozgott. A világon a vezető halálokok között szerepel a prosztatarák: a férfiak körében a harmadik leggyakoribb halált okozó betegség, hazánkban évente 1500-1600 férfi veszti életét miatta.

A prosztatarák esetében különösen fontos a korai felismerés: a daganat korai felfedezése jelentősen javítja a kezelések eredményességét és a túlélési esélyeket, valamint csökkenti a szövődmények kockázatát is. Ezért is lenne kiemelten fontos, hogy a diagnosztizálatlan betegek minél hamarabb diagnózishoz, majd ellátáshoz jussanak.

A prosztatarákot jellemzően idős korban diagnosztizálják, a legtöbb esetet 60-75 év között ismerik fel. Ugyanakkor a betegség évekig tünetmentesen fejlődhet. Az olyan tünetek, mint a vizelési panaszok, véres vizelet megjelenése, esetleg csontfájdalom, neurológiai panaszok gyakran csak késői, előrehaladott stádiumban jelzik a betegséget.

Több oka van annak, hogy Magyarországon nagyon alacsony a részvétel a prosztatavizsgálatokon: egyrészt tünetmentes a kórkép, vagyis a betegnél sokáig semmi nem utal arra, hogy valami baj lenne. Másrészt kevés beteg él egészségtudatosan, és a prosztatarákkal kapcsolatban nagy az információhiány. Ha jobban a köztudatban lenne az, hogy mi lehet a következménye a szűrővizsgálatok elmulasztásának, többen vennének részt rajtuk

– mondja Dr. Tersztyánszky Rita, az Affidea Magyarország járóbeteg-ellátásért felelős orvosigazgatója. Bár az Európai Unió felvette a prosztatarákot a javasolt szűrővizsgálatok közé, Magyarországon jelenleg a prosztataráknak még nincs az emlőszűréshez hasonló kidolgozott országos szűrési programja. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

„Az 50 év feletti férfiaknak évente ajánlatos részt venni a szűrővizsgálatokon, azoknak pedig, akiknek a családjában volt érintettség, 45 éves kortól javasoljuk a rendszeres szűrést. A betegség ugyanis genetikai halmozódást mutat, azaz nagyobb eséllyel alakul ki olyan férfiaknál, akik családjában korábban előfordult már hasonló daganat, vastagbélrák vagy női rokonoknál petefészekrák” – hívja fel a figyelmet a veszélyeztető tényezőkre Dr. Tersztyánszky Rita. A prosztatadaganatok diagnosztikájának kulcsfontosságú eleme – a specifikus laborvizsgálat és urológiai vizsgálat mellett - a multiparametrikus prosztata MR-vizsgálat.

Az urológus javaslata alapján elvégzett multiparametrikus prosztata MR-vizsgálattal igazolt daganatok esetén minden esetben mintavétel elvégzése szükséges a pontos daganat típus meghatározásához és a kezelés megtervezéséhez. Ehhez a legkorszerűbb eljárás az MR fúziós ultrahang vezérelt biopszia. Ez az eljárás alkalmas a tumorgyanús kóros terület célzott mintavételére, ezért a hagyományos módon végzett prosztata biopsziával összevetve nagyobb biztonsággal igazolja az esetleges rosszindulatú folyamatokat. A

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem