Upset stressed mature middle aged woman feeling pain ache touching chest having heart attack, sad worried senior older lady suffers from heartache at home, infarction or female heart disease concept

Súlyos szívbetegséget jeleznek ezek a tünetek: egy szűréssel kideríthető, mégis rengetegen halnak meg idő előtt

2023. szeptember 12. 21:34

Egy egyszerű mérésből megállapítható, hogy valakinek milyenek az életkilátásai, illetve mennyire súlyos szívelégtelenségben szenved – állítják az értékelést szorgalmazó klinikusok. A mérőszám a kardiorespiratorikus optimális pont (COP – cardiorespiratory optimal point). A COP azt mutatja, hogy a légzés során hány liter levegő szükséges ahhoz, hogy egy liter oxigén kerüljön a véráramba. Minél alacsonyabb a COP, annál jobb, mert ez azt jelenti, hogy az illető ugyanannyi oxigén szállításához kevesebb megerőltető légzési munkát végez, s egyben jelzi a szív és a tüdők közötti hatékonyabb együttműködést. Dr. Claudio Gil Araújo, a brazíliai Rio de Janeiróban működő CLINIMEX mozgásgyógyászati klinika kutatási és oktatási igazgatója szerint egy fitt ember COP-értéke 15, az egészséges felnőtteké 20–25 között van, szívelégtelenségben pedig 35 – derül ki az A-Lab Pharma Egészségügyi Monitorából.

A COP-ot előnyben részesítők azzal érvelnek, hogy ezt a számot könnyebb meghatározni, mint elvégeztetni azokat a kardiorespiratorikus méréseket, amelyekhez a vizsgálat során maximális erőkifejtére van szükség: ahelyett, hogy valaki teljes sebességgel futna, elég sétálnia vagy könnyedén kocognia egy futópadon ahhoz, hogy a COP-értékét meg lehessen határozni. 

Ezzel szemben más klinikusok úgy érvelnek, hogy a maximális terheléses vizsgálatnak számos prognosztikai előnye van, valamint egy orvosnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy betegeit a lehető legkeményebb testmozgásra késztesse. A VO2 max teszt  azt a maximális oxigénmennyiséget méri, amennyit valaki a teljesítőképessége szerinti terhelés során felhasznál, és szerintük ez a legmegfelelőbb mód és a „gold-standard” a szív- és érrendszeri állóképesség mérésére. 

Dr. Claudio Gil Araújo 2012-ben társszerzője volt annak a tanulmánynak, amely először definiálta a COP-ot: ezt úgy számítják ki, hogy mérik az emberek által kíméletes testmozgás közben kilégzett gázokat – addig a pontig, amíg izzadni nem kezdenek –, majd elosztják a légzési kapacitást a percenkénti oxigénfelvételükkel. 

Egy későbbi kutatás során Araújo és társai több mint háromezer amerikai nő és férfi COP-értékét hasonlították össze, akik 1973–2018 között terheléses vizsgálaton estek át, és átlagosan 23 évig követték egészségi állapotukat. (Bár a COP-ot mint értékelést csak 2012-ben vezették be, az azt megelőző tesztekből származó érték kiszámítása azonban lehetséges volt, mivel azok a tesztek rögzítették a vonatkozó légzésszámot és az oxigénfelvételt.) A 18–85 év közötti férfiak esetében a magasabb COP szignifikánsan összefüggött a korai halálozás fokozott kockázatával. Ez a megállapítás a nők esetében viszont nem volt igaz. Araújo szerint emiatt még további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy meg lehessen érteni a COP – mint korai halálozási előrejelző – prediktív erejének nemek szerinti eltérését.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elmúlt bő fél évben több tanulmány is született arról, hogy a magasabb COP-értékek a veleszületett szívbetegségben szenvedő betegeknél súlyosabb szívelváltozásokkal, látszólag egészségesnek tűnő férfi felnőtteknél magasabb halálozási aránnyal, szívelégtelenségben szenvedő betegeknél pedig rosszabb prognózissal járnak együtt. Egy holland vizsgálatban szívelégtelenségben szenvedő betegek COP-értékeit mérték. A legrosszabb értékek a szívelégtelenség legsúlyosabb tüneteivel jártak együtt, de miután a betegek részt vettek egy mozgásrehabilitációs programban, javultak a COP-eredményeik. Ez utóbbi, szívelégtelenséggel kapcsolatos tanulmány vezetője, dr. Thijs Eijsvogels, a nijmegeni Radboud Egyetem mozgásfiziológusa úgy véli: habár az élsportolók mindig is jobban érdekeltek lesznek a VO2 max teszt elvégzésében, a COP az egészségügyi ellátás során a legtöbb ember számára egy új, használható paraméterré válhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem