View of Lake Bled from Little Osojnica Hill, at spring day with light green trees on foreground and dark clouds on background, Slovenia

Már halálos áldozata is van a brutális tegnapi viharnak: két hegymászóba csapott a villám a szomszédban

MTI
2023. augusztus 5. 13:11

Három ember meghalt a heves viharokban és áradásokban Szlovéniában - jelentette a helyi média szombaton. Két holland hegymászó a fővárostól 30 kilométerre északnyugatra fekvő Kranj környéki hegyekben veszítette életét pénteken, feltételezhetően villámcsapás következtében - közölte az STA szlovén állami hírügynökség a rendőrségre hivatkozva. Szintén pénteken a Ljubljanától 22 kilométerre északra fekvő Kamnik kisvárosában egy nő vesztette életét az áradások következtében a jelentés szerint.

A szlovén rendőrség mindkét esetben nyomozást indított a halál pontos okának kiderítése érdekében. A legtöbb szlovén folyó vízszintje stabilizálódott szombatra, miután a zivatarok és esőzések intenzitása csökkent, de továbbra is áradnak. A legkritikusabb a helyzet a Száva folyó alsó szakaszán, a horvát határ közelében, ahol katasztrófahelyzet alakult ki a Száva és a Krka összefolyásánál Brezicében és Krska Vas településeken - közölték meteorológusok a fővárosban szombaton.

Az ország középső, nyugati és északi részében is emelkedik még a folyók vízszintje, de a helyzet már nem romlik olyan drámaian, mint korábban, és a vízszint lassan csökkenni fog - magyarázta Janez Polajnar, az ARSO környezetvédelmi hatóság vízügyi szakembere. Az ARSO időközben sárga fokozatra csökkentette a szlovéniai időjárási riasztás szintjét, miután pénteken az ország túlnyomó részén még narancssárga riasztás volt érvényben.

Ausztria

Mindeközben újabb esőzések akadályozzák az osztrák katasztrófavédelem munkáját Ausztria déli részén, ahol sok helyen áradások okoznak fennakadásokat. Bár az ausztriai zivatarok nem voltak olyan hevesek, mint Szlovéniában, az osztrák hatóságok elővigyázatosságból több kempinget kiürítettek Karintiában és Stájerországban.

Több mint 2500 tűzoltó és több tucat katona érkezett az érintett helyszínekre az ORF osztrák közszolgálati rádió beszámolója szerint. A Gösselsdorf és a Turnersee tavak melletti kempingek is veszélybe kerültek az áradások miatt, ezért a hatóságok a nyaralók egy részét a közeli iskolákban szállásolták el. Szombat reggel a nagyszámú gépkocsi miatt jelentős forgalmi torlódás alakult ki az A11-es autópályán, az Ausztriát és Szlovéniát összekötő alagútnál, a Karanvankákban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A viharos időjárás nyomán az alternatív útvonalat jelentő, a Klagenfurtot és Ljubljanát összekötő útvonalon fekvő Loibl-hágót lezárták, csakúgy, mint a szlovéniai A1-es autópálya egy szakaszát. Az ORF tájékoztatása szerint a szlovéniai Maribor és az olaszországi Trieszt közötti útvonalon is torlódások várhatók legalább vasárnapig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem