22 °C Budapest
Hungarian flags on the Hungarian Parliament Building on a sunny winter morning.

Újabb veszélyhelyzet léphet életbe Magyarországon: átszervezés jöhet a kórházakban

2023. április 12. 12:31

Az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyal szerdán az Országgyűlés, amelynek napirendjén az a törvényjavaslat is szerepel, amely néhány vidéki kórház fenntartói jogát egyetemeknek adja át.

A reggel 9 órakor kezdődő ülésen megemlékeznek a Felvidékről kitelepítettekről. Április 12-ét, a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját 2012-ben nyilvánította emléknappá az Országgyűlés a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságra emlékezve.

A napirend előtti felszólalások után a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti, a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezmény kihirdetéséről tárgyal az Országgyűlés. Napirenden szerepel az egyes állami tulajdonú vagyonelemek ingyenes tulajdonba adásáról szóló javaslat, amely lehetőséget teremt arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tavalyi népszavazáshoz beszerzett tableteket ingyenesen átadja egyebek mellett helyi önkormányzatoknak, országos nemzetiségi önkormányzatoknak, egyházaknak, egészségügyi, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi tevékenységet folytató civil szervezeteknek. A KSH 32 ezer tabletet ajánl fel továbbhasznosításra.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosításával az energiahivatal által végzett ellenőrzések jogszabályi hátterét határozzák meg, rögzítik például, hogy a jövőben minden ellenőrzés határozattal zárul. A parlament tárgyalja az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítását, amely alapján több vidéki kórház is fenntartót vált. A berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház a debreceni egyetemhez, a deszki Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza és a szentesi Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház a szegedi egyetemhez, a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház és a Siklósi Kórház a pécsi egyetemhez kerül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megvitatják az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében szükséges törvények módosítását, amely az alternatív vitarendezési feladatokat ellátó békéltető testületekre vonatkozó módosításokat tartalmaz a hatékonyságuk és elérhetőségük növelése érdekében. A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosításával lehetővé válik, hogy a kormány a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbíthassa. Az indoklás szerint a különleges jogrend fenntartása azért indokolt, mert az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi - különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai - következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem