11 °C Budapest
Young woman reading recipe from digital tablet and cooking food in the kitchen cooking pasta spaghetti

Te is így főzöd a a tésztát? Erről mindenképp tudnod kell: ez a módszer veszélyes az egészségre

2023. március 5. 10:26

A tészta főzővizét, mely legtöbbször csapvíz, jellemzően előre megsózzuk főzés előtt. Viszont egy friss tanulmány szerint a csapvízben maradó klórmaradványok és a jódozott sóban található jód miatt káros vegyületek keletkezhetnek a főzés során - írja a Házipatika az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) közleménye alapján. Az sem jó azonban, ha teljesen elhagyjuk a jódozott sót a főzésből. A kutatók kikísérletezték, mi lehet az a megoldás, amely nem károsítja az egészséget.

A legtöbb országban klórral, illetve klóraminnal fertőtlenítik a ivóvizet, mely csekély mennyiségben a fertőtlenítés után is jelen lehet még a vízben. Korábbi laboratóriumi kísérletek szerint búzalisztet hőkezeltek klórmaradványokkal szennyezett csapvízben, közben pedig jódozott konyhasóval sózták a főzővizet, úgy az egészségre nézve potenciálisan veszélyes jódtartalmú melléktermékek képződtek a főzés közben lezajló kémiai reakciók során. Most Susan D. Richardson, a Dél-karolinai Egyetem kutatója és munkatársai valós környezetben is tesztelték az elméletet.

Arra, hogy van-e klórmaradvány a vízben, kevés ráhatása lehet a magyar lakosságnak is, miközben a jódozott sóról sem mondhatunk le: Magyarország területének zöme ugyanis jódszegény, ennél fogva ez a fontos nyomelem az itthon termelt élelmiszerekben is jellemzően kevésbé van jelen, ezért teszik a sóba. A jódhiány pajzsmirigyzavarokat, illetve terhesség során születési rendellenességeket okozhat - írja a lap.

Hogyan főzzük akkor a tésztát?

Richardson csapata a különböző tésztafőzési kísérletek során arra jutott, hogy a főzés folyamatának tudatos újragondolásával számottevően csökkenteni lehet a káros anyagok mennyiségét az asztalra kerülő ételben. Ennek érdekében érdemes 

  • a tésztát mindig fedő nélküli lábosban főzni,
  • a megfőtt tésztát mindenképpen leszűrni és a főzővíztől megszabadulni,
  • a tésztát jódozott konyhasóval csak főzés után ízesíteni vagy a főzővíz sózásához jódmentes sót használni.

A fedő nélkül főzés lehetőséget teremt arra, hogy az elpárolgó klóros és jódos vegyületek szabadon távozzanak, a tészta leszűrése pedig rengeteg szennyeződést is eltávolíthat. Ugyancsak csökkenti a káros melléktermékek képződésének veszélyét, ha a jódozott sót csak utólag adjuk hozzá a már elkészült tésztához, ahogy a főzővíz jódmentes sókkal történő sózása is hasonló célt szolgál - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm