A közösségi médiában mindenki utazik és mindenki boldognak tűnik – de vajon tényleg így van?
Te is így főzöd a a tésztát? Erről mindenképp tudnod kell: ez a módszer veszélyes az egészségre
A tészta főzővizét, mely legtöbbször csapvíz, jellemzően előre megsózzuk főzés előtt. Viszont egy friss tanulmány szerint a csapvízben maradó klórmaradványok és a jódozott sóban található jód miatt káros vegyületek keletkezhetnek a főzés során - írja a Házipatika az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) közleménye alapján. Az sem jó azonban, ha teljesen elhagyjuk a jódozott sót a főzésből. A kutatók kikísérletezték, mi lehet az a megoldás, amely nem károsítja az egészséget.
A legtöbb országban klórral, illetve klóraminnal fertőtlenítik a ivóvizet, mely csekély mennyiségben a fertőtlenítés után is jelen lehet még a vízben. Korábbi laboratóriumi kísérletek szerint búzalisztet hőkezeltek klórmaradványokkal szennyezett csapvízben, közben pedig jódozott konyhasóval sózták a főzővizet, úgy az egészségre nézve potenciálisan veszélyes jódtartalmú melléktermékek képződtek a főzés közben lezajló kémiai reakciók során. Most Susan D. Richardson, a Dél-karolinai Egyetem kutatója és munkatársai valós környezetben is tesztelték az elméletet.
Arra, hogy van-e klórmaradvány a vízben, kevés ráhatása lehet a magyar lakosságnak is, miközben a jódozott sóról sem mondhatunk le: Magyarország területének zöme ugyanis jódszegény, ennél fogva ez a fontos nyomelem az itthon termelt élelmiszerekben is jellemzően kevésbé van jelen, ezért teszik a sóba. A jódhiány pajzsmirigyzavarokat, illetve terhesség során születési rendellenességeket okozhat - írja a lap.
Hogyan főzzük akkor a tésztát?
Richardson csapata a különböző tésztafőzési kísérletek során arra jutott, hogy a főzés folyamatának tudatos újragondolásával számottevően csökkenteni lehet a káros anyagok mennyiségét az asztalra kerülő ételben. Ennek érdekében érdemes
- a tésztát mindig fedő nélküli lábosban főzni,
- a megfőtt tésztát mindenképpen leszűrni és a főzővíztől megszabadulni,
- a tésztát jódozott konyhasóval csak főzés után ízesíteni vagy a főzővíz sózásához jódmentes sót használni.
A fedő nélkül főzés lehetőséget teremt arra, hogy az elpárolgó klóros és jódos vegyületek szabadon távozzanak, a tészta leszűrése pedig rengeteg szennyeződést is eltávolíthat. Ugyancsak csökkenti a káros melléktermékek képződésének veszélyét, ha a jódozott sót csak utólag adjuk hozzá a már elkészült tésztához, ahogy a főzővíz jódmentes sókkal történő sózása is hasonló célt szolgál - írták.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








