Pouring a rice bowl into the pan for a zucchini risotto preparation. With hot water and seasoned with salt and garlic.

Te is így főzöd a rizst? Erről mindenképp tudnod kell: súlyosan megbetegedhetsz

2022. november 20. 16:02

Ahány ház, annyi rizsfőzési szokás. Máshogy készítik a különböző földrészeken, országokban, de még Magyarországon belül is háztartásonként másként főzik. Van, aki arra módszerre esküszik, hogy főzés előtt megpirítja a rizst; míg vannak akik úgy főzik, mint a tésztát: bő vízben, majd leszűrve. Abban sem egyeznek a vélemények, meg kell-e mosni a rizst főzést előtt. Mivel a magyarok ízlése is eltér abban, hogy inkább a pergős vagy a ragacsosabb rizst kedvelik, örök vita folyik a családok, barátok között, mi a tökéletes technika. Mutatjuk, hogyan főzik a legtöbben lapunk friss felmérése alapján.

A Pénzcentrum a 2022-es Népszámlálást követően tette közzé kérdőívét sok olyan - viccesnek szánt - kérdéssel, amelyek a hivatalos kérdéssorból "kimaradt". Rákérdeztünk például a kedvenc színre, arra, ki milyen zenét hallgat, mekkora a lábmérete, vagy hány kávét iszik naponta. A magyarok kedvenc színéről már publikáltuk is az eredményeket, most pedig a rizsfőzési szokásokat vizsgáltuk meg. Azonban a kérdőív továbbra is elérhető: cikkünk végén, aki lemaradt volna, még kitöltheti.

A kérdőívünkre adott válaszok alapján a legtöbben (37%) megpirítják főzés előtt a rizst. Minden negyedik-ötödik válaszadónk (23%) főzés előtt megmossa, és fedő alatt főzi meg a rizst (22%). Meglepő eredmény, hogy a magyarok 17 százaléka nem is főz rizst! Sokan vannak viszont akik zacskós gyorsrizst főznek aszerint, ahogy a csomagolás írja, nem bajlódnak pirítással, mosással. Többen kevés vízet raknak a rizshez, amit elfőznek róla, és kevesebben vannak, akik úgy főzik a rizst is mint a tésztát. Bő vízben, majd leszűrve. Bár nem számottevő, de azért akad olyan, aki hőálló tálban és sütőben főzi a rizst, mások pedig mikróban készítik.

Azoknak, akik azt jelölték, nem főznek rizst, 76 százaléka férfi, több mint a felük házas. Az is biztos, hogy sokkal több nő vesződik a rizs megmosásával, mint férfi. Azoknak, akik meg is mossák a rizst főzés előtt ugyanis 66 százaléka nő. Más szempontból viszont kevés az eltérés: városban, falun, idősek és fiatalok körében, iskolai végzettség szerint nincs jelentős eltérés abban, hogyan főzik a magyarok a rizst. Csak az biztos, hogy mindenki másként.

Hogyan kell főzni a rizst?

Mindenkinek meg kell találnia, hogy a saját szájíze szerint hogyan tudja tökéletesre elkészíteni a rizst, illetve lehetséges, hogy egyik ételhez a ragacsos, másik ételhez a pergős rizs fog passzolni. Van, aki szereti, ha teljesen szétfő a rizs, más kicsit keményre hagyja - ebben nem lehet igazságot tenni, és kihirdetni egyetlen tökéletes receptet. Van azonban néhány alaprecept, amellyel nem lehet mellényúlni.

A puha rizs titka

Az egyik arány, amit sokszor hallani rizsfőzés kapcsán a két rész víz, egy rész rizs. Ha egy négytagú családnak főzünk köretet, akkor nagyjából egy bögre rizsre és két bögre vízre lesz szükség. A vizet feltesszük forrni, és amint forr, ízlés szerinti sózást követően beleöntjük a rizst. Elkeverjük, lefedjük és lassú tűzön elfőzzük róla a vizet 15-20 perc alatt.

A főzési idő függhet a rizs fajtájától is, ezt érdemes figyelembe venni.

A pergős rizs receptje

Sokan szeretik úgy a rizst, hogy a szemek nem tapadnak össze, mások szinte "szárazon" szeretik köretként a rizst. Az összetapadás ellen sokan lemossák a rizst főzés előtt, így megszabadulnak a szemeket fedő keményítőtől (és a lehetséges szennyeződésektől is). Akinek ez nem elég és még pergősebb rizsre vágyik, meg is piríthatja olajon a rizst a főzést előtt. Ehhez egy serpenyőben olajat hevítünk, majd beleöntjük a rizst, és addig pirítjuk kevergetve, amíg a rizsszemek világosbarnás árnyalatot nem kapnak. Utána jöhet a főzés a megszokott módon. Arra is érdemes odafigyelnie a pergős rizs kedvelőinek, hogy óvatosan kavargassuk a rizst, mert ha a szemeket főzés közben összetörjük, az azokból felszabaduló keményítő ugyancsak ragacsossá teheti a főztünket.

Miért kell megmosni a rizst főzés előtt?

Sokan azért mossák meg a rizst, mert így a rizsszemek nem fognak főzés közben összetapadni, azonban van egy sokkal fontosabb érv is a mosás, áztatás, bő vízben főzés mellett. Egy időben bekerült a magyar köztudatba is - azóta viszont ismét kezd kikopni ez az információ -, hogy

azért kell megmosni a rizst, mert arzént tartalmazhat.

Ez nem egy összeesküvéselmélet, hanem tény. A Heathline cikke szerint az az arzén ráadásul, amelyet a rizs tartalmazhat, az emberi szervezetre veszélyesebb, szervetlen formában van jelen. (És nem is csak a rizsben, hanem a rizsből készült termékekben is lehet arzén, mint a rizsital, rizschips, rizspehely, stb.) Az arzén ilyen formában való fogyasztása folyamatosan, hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethez és emeli bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Megnőhet a daganatos betegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye.

A rizs arzéntartalma főként azokra jelent veszélyt, akiknél a mindennapi étkezés alapvető hozzávalója a rizs. Nemcsak az ázsiai kultúrák érintettek, hanem bárki aki glutén- és tejmentes diétát folytat, aki rendszeresen edz és sok rizst fogyaszt, aki fogyókúrázik, stb. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mások számára egyáltalán nem veszélyes a rizsben található arzén, csak nem jelent akkora kockázatot.

Az arzént úgy lehet eltávolítani, ha a rizst főzés előtt vagy alaposan átmossuk, vagy beáztatjuk. (Az áztatás a főzési időt is csökkenti.) Ahhoz, hogy az arzén távozzon, érdemes lehet még bő vízben főzni a rizst, majd leönteni róla. Azokon a területeken pedig, ahol magas a víz arzéntartalma - ilyen Magyarországon is előfordul még, itt a térkép - fontos, hogy ilyen vízben ne főzzünk rizst, mert még a főzővízből is képes felszívni az abban lévő arzént.

Ugyanakkor nem minden fajta rizs tartalmaz ugyanolyan sok arzént. Egy amerikai tanulmány szerint a legkevesebb arzént a 134 fajta bevizsgált rizs közül az indiai és pakisztáni basmati, valamint a thai jázminrizs tartalmazzák.

Nincs még vége a kitöltésnek!

Ha valaki cikkünk elolvasása után kapott kedvet kérdőívünket kitölteni, még nem maradt le semmiről! A kedvenc színnel és a rizsfőzési szokásokkal kapcsolatos elemzését követően ugyanis meg fogjuk vizsgálni egyesével a többi kérdésünkre adott válaszokat is: kiderül majd, átlagosan hányas cipőt hordanak a magyar nők, a férfiak hány százaléka nem szereti a Bud Spencer-filmeket, a szegedi vagy bajai halászlé az igazi, vagy hogy milyen zenét hallgatnak a legtöbben Baranyában. A többi kérdésnél még befolyásolhatja a végeredményt egy-egy plusz kitöltés. Köszönjük, ha ezzel is segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?