21 °C Budapest
4K 3D virus model created during Covid-19 coronavirus crisis.

Megdőlni látszik a koronavírus-tévhit: innen indulhatott valójában a világjárvány

2023. február 27. 09:02

Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint egy laboratóriumból szabadulhatott el annak idején a koronavírus-járvány. A kiszivárgott jelentés szerint ugyanakkor nem fegyverprogram részeként jöhetett létre a világjárványt okozó kórokozó.

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma szerint nagy a valószínűsége, hogy a koronavírus egy laboratóriumból kerülhetett ki, és okozhatott világjárványt 2020-ban. A Wall Street Journal cikke szerint mindez egy olyan hírszerzési dokumentumban áll, amelyet a Fehér Ház és az amerikai kongresszus néhány tagja kapott meg. A jelentés szerint a Covid-19 nagy valószínűséggel laboratóriumi szivárgásból szabadult el, de nem egy fegyverprogram részeként.

Egy magas rangú hírszerzési tisztviselő megerősítette, hogy a frissítés új hírszerzési információk, a tudományos szakirodalom további tanulmányozása és a kormányon kívüli szakértőkkel folytatott konzultáció fényében történt. A minisztérium "alacsony bizalommal" hozta meg ítéletét a titkos jelentést ismerő személyek szerint. Az FBI korábban "mérsékelt bizalommal" arra a következtetésre jutott, hogy a világjárvány valószínűleg egy laboratóriumi szivárgás eredménye volt, és továbbra is kitart ezen álláspontja mellett.

Ne tévesszen meg senkit, az amerikai energiaügyi minisztérium - Department of Energy - nem csak az ország energetikai kérdéseivel foglalkozik, hanem szoros kapcsolatban áll a haderővel, illetve felel az Egyesült Államok laboratóriumi hálózatáért - saját egységei közül öt végez kiemelt biológiai kutatásokat.

Joe Biden elnök a beiktatása után adta ki a feladatot a hírszerzésnek, hogy derítsék ki, állati eredetű, vagy mesterséges, laborban kifejlesztett vírus-e a Covid-19. A kínai laborból elszabadult járvány elméletét többen azért osztják, mert a vírus miatt az elsők között kértek kórházi ápolást többen a vuhani laboratóriumok alkalmazottai közül, Vuhan pedig a világ első komoly fertőzési gócpontja volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?