Megszólalt az államtitkár: ez az igazi baj a magyar egészségüggyel

Megszólalt az államtitkár: ez az igazi baj a magyar egészségüggyel

2023. február 11. 19:02

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint több, mint 30 000 orvos dolgozik a közfinanszírozott rendszerben Magyarországon, van tehát elég orvos. A probléma nem a létszámmal, hanem az ellátásszervezéssel van – mondta el a Népszavának adott interjúban. Beszélt arról is, hogyan kellene átalakítani az orvosképzést, milyen kapacitáson működik az egészségügy, és áprilisban online időpontfoglaló rendszert vezetnek be pilot jelleggel 30 kórházban.

Takács Péter egészségügyi államtitkár a Népszavának adott interjút, ennek főbb üzenetei:

  • Takács Péter szerint az ápolói béremelésekre az uniós pénzek visszatartása miatt nem került sor év elején, de ha lesz időközben mozgástér, elképzelhető, hogy előrébb hozzák ennek a kérdésnek a rendezését, mint a jelenlegi júliusi időpont. Hozzátette, hogy jövőre az E-Alapból 350 milliárddal több megy orvosbérekre, és 240 milliárddal több szakdolgozói bérekre, mint 2019-ben.
  • 2023. februári kifizetéssel egészségügyi szolgálati jogviszonyban 23 654 orvos kapott emelt bért. Az alapellátásban ezen felül 8622 fő rendelkezik érvényes működési kártyával, tehát több, mint 30 000 orvos dolgozik a közfinanszírozott rendszerben. Lakosságarányosan nincsenek kevesen, így e mutatóban nem is állunk rosszabbul, mint bármelyik európai uniós állam – nyilatkozta.
  • Szerinte az is probléma az orvosképzésben, hogy egy jogszabály szerint a képzőhelynek kötelező alkalmazni is a nála oktatott fiatal orvost, de az egyetemek nem bírnak ennyi fiatal szakembert értelmesen foglalkoztatni. Szerinte a periféria felé kellene vinni a képzési idő nagy részét, kerüljön a gyakorlati idejére a rezidens például a bajai és más kisebb kórházba és csak az igazán magas tudáscentralizációt igénylő oktatása történjen az egyetemi város falain belül – mondta.
  • Takács úgy véli, hogy a hosszú várólisták és egyes kórházi osztályok bezárása nem az orvoshiányra, hanem az ellátásszervezés hibáira vezethető vissza. Szerinte a várólisták kapcsán a NEAK-nak el kell gondolkodnia azon, hogy ahol kifogásolható a beteg közellátásban való szolgáltatásokhoz jutása, nem biztos, hogy ott közpénzt kell költeni.
  • Takács szerint még nem lehet megbecsülni, mit okoz majd az egészségügyi ellátásban, ha egyes orvosok felmondják a túlmunkaszerződéseiket, de úgy véli, látványos, hogy a paraszolvencia kivezetése után sok orvos elvesztette a munkakedvét, és emiatt kell másoknak túlórázniuk.
  • Az egészségügyi ellátórendszer a Covid előtti, 2019-es szintnek a 85-86%-án működik jelenleg, és az államtitkár szerint ennél magasabb teljesítményre nem is számítanak. A rendszer lassan megtisztul a paraszolvencia torzító hatásaitól, nincs értelme olyan betegeket kórházban tartani, akiknek már nincs szükségük aktív orvosi felügyeletre. Azt korábban is mondtuk, hogy ennek az aránya 15 százalék körül van – tette hozzá.
  • A következő fél év nagy kihívása a köz- és magánellátás viszonyrendszerének tartós rendezése lesz. Például tisztázzuk, hogy meddig terjed a köz- és a magánellátás ellátás, hol vannak azok a kapcsolódási pontok, ahol muszáj egymással találkozniuk – mondta az interjúban. Van már ötlete, hogy lesznek ezek a kapcsolódási pontok, de ezeket először a kormánnyal osztaná meg - tette hozzá.
  • Elmondta, hogy egy olyan online időpontfoglaló rendszert fejlesztenek az EESZT-ben, ahol az összes szakma összes szakellátójához tudnak majd a betegek vagy az orvosaik tajszámra időpontot regisztrálni. Ezt a szolgáltatást az első harminc kórházban a tervek szerint áprilisban el is indítják.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm