A young woman with a cold.

Küszöbön a forróitalpor-katasztrófa: roham indulhat a patikákba az utolsó tasakokért

2022. december 29. 09:03

Az utóbbi időben komoly gyógyszerhiányt tapasztalhattunk Magyarországon. Ugyan a koronavírus-járvány már nem indokolja a felhalmozást, mégis nehéz helyzetben vannak azok, akiknek nincs készletük a megfázás ellen szedhető vény nélküli termékekből, ezekből ugyanis alig találni a hazai patikékban – írja az RTL.hu.

A különböző forró italos megfázás elleni gyógyszerek hiánycikknek számítanak a hazai patikákban, de a kapszulás változataikból is alig kapni itthon. Ugyan már karácsony előtt sem volt már például Neo Citran sok helyen, az ünnepek alatt megbetegedetteknek szinte lehetetlen ilyen készítményeket vásárolni. A Coldrex és a Rhinathiol is hiánycikknek számítanak, a budapesti patikákban legalábbis biztosan.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján a felnőtteknek való Rhinathiol egyébként nem szerepel a készlethiánnyal érintett termékek között, a gyerekeknek való szirup viszont igen, méghozzá gyártási gond miatt, de a forróital-porok ott vannak az OGYÉI termékhiány-listáján.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az OGYÉI hiánylistájánszámos olyan gyógyszert találhatunk, amelyet sokan kereshettek az ünnepek előtt, két ünnep között is. Ilyen az ACC 100 mg granulátum gyermekeknek és az ACC 200 mg granulátum, melyek várhatóan jövőre lesznek csak kaphatók, vagy például a COLDREX JUNIOR por belsőleges oldathoz, mely a megnövekedett igény miatt fogyott ki, várhatóan szintén csak januárban lesz belőle újra készleten.

A forró italporokból nagy hiány van egyébként is az influenzaszezonban: még novemberben alakult ki hiány a COLDREX CITROM ÍZŰ por belsőleges oldathoz 10 és 14 darabos (5g tasak) kiszereléséből a nagy kereslet miatt. Ezek várhatóan csak áprilisban lesznek újra kaphatók. Az ASPIRIN COMPLEX Forró Ital 500 mg/30 mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz termék is kifogyott novemberben, legközelebb januárban várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05