11 °C Budapest
Three young woman resting in Infra sauna and chatting

Rengeteg magyar rosszul csinálja: íme a szaunázás titkai, amiket mindenkinek tudnia kellene

2022. november 19. 20:05

Bár testi és mentális egészségünkre köztudottan jótékony hatással van a szaunázás, elsősorban a hideg idő beköszöntével érezzük úgy, hogy szívesen melegednénk fel kívül-beül egy finn szaunában, esetleg egy illóolajos szeánszon. A szaunavilágok látogatottsága ennek megfelelően ősszel és télen ugrik meg látványosan, amikor olyanok is bemerészkednek, akik még sosem voltak, vagy nincs gyakorlatuk a szaunázásban. Nekik kifejezetten hasznos lehet a most következő összeállítás, amelyben egy szaunamester mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

Késő ősztől egyre hidegebbek és rövidebbek a nappalok, ezért testünk és lelkünk több melegre és fényre vágyik. Novembertől ezért nemcsak a termálfürdőkről esik több szó, hanem a szaunáról is, amire általában úgy gondolunk, mintha egy jól felfűtött szoba lenne, és nekünk annyi a dolgunk, hogy beülünk. A szaunázásnak azonban megvannak a szabályai, amelyeket nem árt ismerni és betartani – hívja fel a figyelmet Krizonitsné Kaphegyi Zita, a soproni Fagus Hotel spa menedzsere, aki gyakorló szaunamesterként lát most el bennünket hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal.

Ezekre figyeljünk oda, ha szaunázunk

Mivel a szaunának különböző típusai vannak, amelyeket különböző hőmérsékletűre fűtenek, és levegőjének páratartalma is eltérő, először is gondoljuk át, melyiket szeretnénk kipróbálni, mennyire vagyunk gyakorlott szaunalátogatók, és mire lehet szükségünk magához a szaunázáshoz. Kezdő és tapasztalt szaunázóként is érdemes figyelembe vennünk a fokozatosság elvét. Nem az a cél, hogy hosszú időt töltsünk el az emelkedett hőmérsékleten, hanem az, hogy tartsuk a pihenőidő, a szaunában töltött idő és a fokozatos hűtés menetét. Az sem mindegy, milyen életkorban és egészségi állapotban vesszük igénybe a feltöltődésnek ezt a formáját – emlékeztet rá a Fagus spa menedzsere. A kezdők először rövidebb ideig, 8-10 percig tartózkodjanak a kabinban. Ha jó a közérzetük, és nem szédülnek a melegben, nyugodtan maradhatnak 15 percig is.

Ennél általánosabb, mindenkire érvényes szabály, hogy szaunázás előtt ne együnk nehéz ételeket, ne igyunk alkoholt, és ne pörgessük fel a pulzusunkat intenzív sporttal. Nyugodt állapotban érkezzünk, zuhanyozzunk le előbb, ügyeljünk a higiéniára, és vigyünk magunkkal vizet a hidratáláshoz, két szaunázás között pedig igyunk és hűsöljünk. Persze olyan praktikus dolgokról se feledkezzünk meg, mint például a fürdőlepedő és a szaunalepedő. Fontos, hogy száraz testtel lépjünk be a szaunába.

Ezért egészséges szaunázni

A szaunázásnak pozitív élettani hatásai vannak, nem csupán a melegedésről és az izzadásról szól. Többek között élénkíti a vérkeringést, felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, és az izzadás során méreganyagoktól szabadulunk meg. Összességében tehát immunrendszerünk kap egy energialöketet, így javul öngyógyító képességünk, ami például a megfázás ellen is segít. Szintén jótékony hatású, ha hideg fürdővel kombináljuk, mert ilyenkor a tágulástól, majd összehúzódástól regenerálódnak az erek, és a vérkeringés javul. Krizonitsné Kaphegyi Zita szerint azonban fontos a fokozatosság, ne rögtön vessük bele magunkat a hideg vízbe, mert a szerveztünk ugyanúgy hirtelen sokkot kaphat, mintha nyáron felhevült testtel ugranánk a hideg medencébe. Várjunk ezért néhány percet, és inkább válasszuk a hűsítő zuhanyt, kezdve a végtagokkal, a szívtől távoleső területekkel. A szaunázás másik jótékony hatása, hogy rugalmassá teszi a kötőszövetet, feszesíti, fiatalítja a bőrt. Ráadásul mindemellett a meleg hatására az endorfintermelés is beindul, ami enyhíti a stressz okozta tüneteket, javítja a közérzetet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így lehet még izgalmasabb a szauna

A szaunázást szeánsszal tudjuk fokozni, ami nemcsak a kezdőknek nyújthat felejthetetlen élményt, hanem a gyakorlottaknak is, hisz szakértő gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről, az aromás felöntés jellegéről, így a kabint átjáró illatról is, és természetesen a hangulatról. A képzett szaunamester jól ismeri a különféle illóolajok szervezetre gyakorolt hatását, és azokat értő módon keveri attól függően, hogy a felöntés inkább frissítő, élénkítő vagy nyugtató, esetleg immunrendszert erősítő. Az általában 12-15 perc hosszúságú szeánszok során az aroma elsőként a vegetatív idegrendszerre hat. Az aromával átjárt levegőt törölköző, szaunazászló vagy legyező segítségével mozgatja a program vezetője. Ennek a levegőnek a belélegzése antibakteriális, antivirális hatású

– emeli ki a Fagus spa menedzsere. A testi felüdülés mellett tehát a lélek is felfrissül az élménynek köszönhetően, miközben egy szakember figyel arra, hogy a kabin fokozatosan melegedjen, a vendégek pedig lassanként szokjanak hozzá az emelkedő hőmérséklethez, így garantálva a biztonságot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem