7 °C Budapest
A young woman massaging her painful knee

Mitől alakul ki a Baker ciszta a térdhajlatban? Tudd meg, mi a teendő, ha a Baker ciszta kiszakad!

2022. október 1. 11:39

Sokunkat érinti akár már fiatal korban is az ízületi fájdalom, különösen a térdfájdalom, ami hajlítás, terhelés hatására fokozódik. A térdet érintő egészségügyi problémák hátterében gyakran a Baker ciszta nevű elváltozás áll, ami igen kellemetlen tünetekkel járhat együtt. Tudd meg, mi a Baker ciszta, hogy néz ki a Baker ciszta képek alapján és hogyan gyógyul a ciszta! A Baker ciszta milyen orvoshoz tartozik?

Cikkünkben ismertetjük a Baker ciszta nevű térdízületi elváltozást: mitől alakul ki a Baker ciszta, mi a teendő Baker ciszta gyanúja esetén – a Baker ciszta milyen orvos hatáskörébe tartozik, kinek mondhatjuk el a panaszainkat? Baker ciszta mi a teendo, ha látható, nagyméretű duzzanat alakul ki a hajlatban? Hogyan történik a Baker ciszta kezelése, milyen Baker ciszta kenőcs használatával csillapíthatóak a Baker ciszta tünetei? Hogyan zajlik a Baker ciszta műtét, ha a házilagos kezelés nem használ?

Mi a Baker ciszta?

A Baker-ciszta egy fájdalommal és duzzanattal járó térdhajlati ciszta. A cisztáknak számos fajtája létezik, gyakorlatilag bárhol kialakulhatnak a testünkben, többnyire jóindulatú elváltozásokról van szó. A cisztákról érdemes tudni, hogy akkor jönnek létre, amikor valamelyik „alkatrészünk” hibásan működik, gyulladásos folyamaton megy át, ettől a kelleténél több folyadékot termel. A folyadék egy ruganyos fallal körülvett képlet belsejében található, a térdhajlatot érintő ilyen képlet neve Baker ciszta.

Mitől alakul ki a Baker ciszta?

Az ízületek helyes működéséhez, fenntartásához a synovia nevű ízületi folyadék termelődése szükséges, ami gyakorlatilag ízületi kenőanyagként működik, azonban bizonyos esetekben több termelődik belőle, mint kellene. A Baker ciszta okai közé a térdízületi gyulladást és a porcleválást soroljuk (tipikus példája a térdsérülés) – bármelyik elváltozásról legyen szó, a térdízület túlzott folyadéktermelését eredményezi, ami a Baker ciszta létrejöttéhez vezet.

Mik a Baker ciszta tünetei?

A Baker ciszta többnyire térdfájdalommal és duzzanattal jár együtt, a beteg a térdhajlatában feszülő érzést észlel, ha a térd hajlik, terhelésnek van kitéve. A Baker ciszta tünetei közé tartozik továbbá az ízületi merevség, a térd mozgásának nehézsége, ezek hosszú ideig történű állástól, fizikai aktivitástó fokozódnak. A Baker ciszta kellemetlen tünetei enyhülnek, ha sikerrel kezelik az alapproblémát, éppen ezért Baker ciszta gyanúja esetén mindenképpen érdemes ellátogatnunk egy szakorvoshoz.

Hogy néz ki a Baker ciszta?

A Baker ciszta néhány betegnél teljesen észrevétlenül, tünetmentesen van jelen, éppen ezért alapos kivizsgálás nélkül nem mindig derül fény a problémára. Habár a Baker ciszta gyakran nem látszik, a Baker ciszta képek alapján is beazonosítható, súlyosabb elváltozás, nagyobb ciszta esetén. A térdhajlatban kell keresnünk a cisztát, előfordul, hogy jól tapintható, folyadékkal teli, lufiszerű képződményre találunk.

A Baker ciszta milyen orvoshoz tartozik?

Elsősorban a háziorvosunknál jelentkezzünk, aki beutal minket az ortopédiára vagy a traumatológiára. A Baker ciszta kivizsgálása egyszerű fizikális vizsgálattal, illetve ultrahanggal történik, de indokolt esetben szükség lehet MRI vizsgálatra, röntgenre is, hogy a szakorvos biztosan kizárhassa más problémák, például vérrögök jelenlétét, aneurizmákat.

A Baker ciszta kezelése

A Baker ciszta általában beavatkozás nélkül, magától elmúlik, azonban a szokványosnál nagyobb méretű, fájdalmas ciszták mindenképpen kezelésre szorulnak. A Baker ciszta kezelése kortikoszteroid injekcióval történik, ami csökkenti a Baker ciszta következményeképp kialakult térdízületi gyulladást. A fájdalom az injekciótól elmúlik, ám a Baker ciszta kiújulhat a későbbiekben. A kezelést követően a térdet tehermentesíteni, jegelni kell, majd fizikoterápiás gyakorlatokat alkalmazni, hogy a szerv visszatérhessen a normál működéséhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Baker ciszta kezelése nem magára a cisztára, hanem a Baker ciszta kiváltó okára fókuszál: amennyiben a Baker ciszta oka porcleválás, szükség lehet a porcdarabka eltávolítására, más esetekben a gyulladáscsökkentés áll a fókuszban. Amennyiben a Baker ciszta összefügg az arthritissel, fontos, hogy a lábadozás során felpolcoljuk a lábat, nyomókötést, jeget helyezzünk rá és sokat pihenjünk – a fizikai aktivitást mérsékelni kell, fizikai munkavégzéshez nem szabad visszatérni, míg az orvos nem engedélyezi!

A Baker ciszta kenőcs használatával is enyhülhet: mindenképpen érdemes gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, frissítő hatású készítményeket használni a térdhajlatban. Számtalan vény nélküli gyógynövényalapú izom- és ízületi fájdalomcsillapító készítmény kapható, amelyek enyhülést hozhatnak – ezeket lehet kombinálni jegeléssel, borogatással, érdemes mindezt éjszaka is alkalmazni.

Mikor szükséges a Baker ciszta műtét?

Nagy méretű, fájdalmas Baker ciszta esetén aspirációra lehet szükség – az orvos egy tűvel lecsapolja a Baker ciszta belsejében felgyülemlett folyadékot, ultrahangos irányítás mellett. Ha a Baker ciszta újra megtelik a leszívást követően, a szakorvossal érdemes megvitatni a Baker ciszta műtét lehetőségét – a leszívott ciszta burkát eltávolítják az ízületből (az érdeklődők egy Baker ciszta műtét video megtekintését követően megnyugodhatnak, a beavatkozás nem veszélyes).

Mi a teendő, ha a Baker ciszta kiszakad?

Egyes esetekben előfordulhat, hogy a Baker ciszta kiszakad: a Baker ciszta fala kireped, a ciszta beltartalma pedig leszivárog a lábikra irányába, ami a vádli kipirosodását, a terület duzzanatát és erős térdfájdalmat okoz. A Baker ciszta kiszakadása hasonlít a lábat érintő vénás trombózis tüneteihez, éppen ezért, ha ilyen jeleket észlelünk – akár van ismert Baker ciszta a térdünkben, akár nincs – mindenképpen azonnali orvosi ellátást kell kérnünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem