19 °C Budapest
Visszaesett a daganatos betegek ellátása Magyarországon: sok esetben már későn ismerték fel a bajt

Visszaesett a daganatos betegek ellátása Magyarországon: sok esetben már későn ismerték fel a bajt

2022. augusztus 29. 08:31

A járvány kitörése óta összesen 10-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak, mint korábban. A Népszava információi szerint főként az idősek körében ismertek fel kevesebb megbetegedést.

Mintegy 10-20 százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása a koronavírus kitörésekor hazánkban, amit azóta se sikerült visszaállítani a világjárvány előtti időszakra a Népegészségügy című szaklap friss tanulmánya szerint. Így például közel 40 százalékkal kevesebb beteget operáltak meg tüdőrákkal, 12 százalékkal kevesebbet emlőrákkal, illetve 20,5 százalékkal kevesebbet vastag- és végbéldaganatos betegséggel. A műtétek száma mellett pedig, ha kisebb mértékben is, csökkent a sugár- és a kemoterápiás kezelések száma is.

A tüdődaganat-műtétek esetében a visszaesés mértéként magyarázhatja, hogy ebben az esetben különösen nehezített volt a gyanú kivizsgálása, illetve az is, hogy a daganat ellátásának kapacitása szűkült, mivel a pulmonológiai osztályok tevékenységét a COVID-19 betegek ellátása dominálta.

A műtétszám ilyen mértékű visszaesése leginkább azzal magyarázható, hogy a kezelt betegek általában a betegség egy későbbi stádiumában voltak és nem volt már lehetőségük a műtétre, vagy valamiért akadályozott volt annak az elvégzése. De az emlőrák esetében például nem csak a szűrések száma csökkent, hanem a kivizsgálás ideje is megnőtt, miután a kivizsgálásban résztvevő orvosok egy része más, a coviddal összefüggő ellátásra volt beosztva. Emellett pedig vélhetően a betegek is ritkábban fordultak orvoshoz a pandémia alatt, amivel csökkent az esélyük a még korai daganatos elváltozások felismerésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?