15 °C Budapest
Doctors measure pressure

Már az orvosok sem kapnak üzemanyag-kedvezményt: több ezer magyar ellátása veszélyben

2022. augusztus 2. 22:02

A kistelepülésekre ingázó, betegekhez házhoz járó körzeti orvosok vállalkozóként dolgoznak, emiatt ők sem vásárolhatnak többé munkájukhoz kedvezményes áron üzemanyagot. Pedig a praxisok finanszírozása csaknem 10 éve változatlan, a rezsi- és gyógyszerköltségek is drasztikusan nőnek – írja az RTL.hu.

Szombat óta csak magyar állampolgárságú magánszemélyek vásárolhatnak a magyarországi benzinkutakon kedvezményes áron, azaz literenként 480 forintért benzint vagy gázolajat, és kizárólag a magántulajdonban lévő autójukba. Vagyis minden egyes vállalkozónak és magáncégnek a piaci árat kell fizetnie a kutakon, ha a kocsit megtankoló személy céges számlát kér a vásárláskor.

Emiatt azonban a jellemzően vállalkozóként, illetve társas vállalkozásban dolgozó, de az alapellátásban résztvevő háziorvosok sem vehetnek többé kedvezményes áron üzemanyagot. Úgy tudjuk, az állami Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), amely a háziorvosok alapellátását finanszírozza, alapesetben nem téríti meg a háziorvosok benzinköltségét. Pedig legalább 800 felett van a betöltetlen háziorvosi (körzeti orvosi) praxisok száma, zömmel a kistelepüléseken. A betöltött vidéki praxisok döntő többségénél is az orvosok valamelyik közeli városból járnak ki a falvakba, vagyis oda-vissza ingáznak akár napi 30-50 kilométert is.

Dr. Késmárky András háziorvos a csatorna megkeresésére elmondta, a vidéki praxisoknál a munkába járás is üzemanyagköltség, hiszen az orvosok nem ott élnek, ahol dolgoznak. De autóval tudják csak megoldani például az igazolások elvitelét is a NEAK-hoz, vagy a vérminták laborokba szállítását, illetve sok dokumentációt csak személyesen vehetnek át a megyei központokban. Késmárky szerint az üzemanyagköltségek jelentős emelkedése miatt át kell gondolniuk, mely tevékenységeiket kell majd visszaszorítaniuk.

A szakember szerint a házhoz kiszállások számán nem tudnak csökkenteni, mivel a falvakban egyre nagyobb arányban élnek idős, olykor mozgásukban korlátozott emberek, így a covidzárlat feloldása óta egyre többször hívják őket házhoz. Ez jelentősen növeli az üzemanyag-kiadásokat, amire kérhetnek ugyan kompenzációt a betegektől, de ez nem jelent megoldást. Késmárky szerint kénytelenek lesznek a plusztevékenységekből, például az üzemorvosi és magánorvosi tevékenységekből származó bevételeiket beforgatni az alapfinanszírozott tevékenységekre. Utóbbi ugyanis kötelezően biztosítandó tevékenységnek számít. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem