12 °C Budapest
Súlyos orvoshiány van az országban: itt a lista, hátulról kullogunk az EU-ban

Súlyos orvoshiány van az országban: itt a lista, hátulról kullogunk az EU-ban

2022. július 18. 13:01

A 2020-as adatok szerint hátul kullogunk az ellátásban: 100 ezer emberre mindössze hatvanhat háziorvos jut. Ezzel még mindig nem vagyunk a legrosszabbak az unióban, de a lista hátsó harmadába tartozunk. Benéztünk a számok mögé, és döbbenetes adatokat találtunk - van olyan ország, amely lakosságban és méretben is megegyezik hazánkkal, mégis hatszor annyi háziorvossal rendelkeznek.

Már nem újdonság, hogy a háziorvosok számában rohamos csökkenés van hazánkban, ennek negatív hatásait pedig mi érezzük leginkább, akiknek előbb vagy utóbb szükségünk lenne ellátásra. Folyamatosan jönnek a hírek bezáró vagy szakaszosan nem ügyelő szülészetekről és más szakorvosi rendelőkről, és súlyos az orvoselvándorlás is. Erre még egy lapáttal rátett a 2020 tavaszán hazánkban is kitört COVID-járvány, mely során rengetegszer fordult elő, hogy más szakmabeli orvosoknak kellett a covid-osztályokon szolgálatot teljesíteniük, nem ritkán másfél napos állandó hajtásban. Most megnéztük az európai adatokat, ki hogyan áll a háziorvosok számában.

Több százezer embernek nincs közvetlen ellátása

Az Eurostat nemrég közölte friss adatait arra vonatkozóan, hogy az unió országaiban (valamint Luxemburgban, Svájcban, Norvégiában és Izlandon) hány háziorvos jut 100 ezer emberre. Magyarországon, mint a grafikonon is láthatjuk, csak tavalyelőtt csökkent jelentősen a háziorvosok száma.

Ebben a cikkben a legfrissebb, 2020-as adatokat néztük meg. Ennek alapján is látszik, hogy egy magyarra körülbelül 4 orvos jut, ha még mindig 10 milliós népességgel számolunk, de ezt a lakosságadatot már el kell felejteni. Ez az adat nagyjából egybevág azzal, amelyről lapunk is írt: Magyarországon jelenleg 670 háziorvosi praxis betöltetlen, így pedig több százezer magyar ellátását fenyegeti veszély: őket érintheti leginkább, hogy nem jutnak el időben orvoshoz, illetve inkább el sem indulnak, mert akár több órás utazásba is kerülhet, hogy orvos elé kerüljenek.

Ugyanakkorák és ugyannyian vannak, mégis jobb az ellátottság

Az Eurostat adataiból megvizsgáltunk néhány szomszédos vagy környékbeli országot is, illetve Portugáliát. Utóbbit azért, mert a dél-európai ország azonos méretekkel rendelkezik, mint hazánk: lakossága és területe is közel ugyanakkora, mégis, mint a táblázatból is látszik, 2020-ban csaknem hatszor annyi orvos jutott a vizsgált százezer emberre, mint Magyarországon.

Portugália nem csak nálunk áll sokkal jobban, de ezzel az adattal más uniós országokat is simán kenterbe vert 2020-ban. Megfigyelhetjük, hogy Magyarországon a 2017-ben kezdődött emelkedés tavalyelőttre súlyos csökkenésbe váltott, ez is okozhatja a komoly orvoshiányt - hiába volt több ütemben is béremelés az egészségügyben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Európában is a lista végén kullogunk

A COVID-járvány azonban nem csak hazánkban okozott orvoshiányt a 2019-es adatokhoz képest. Máshol is megfigyelhető a tencendia, hogy 2020-ban már csökkenés volt a számukban, különösen a közép-európai régió sínylette meg azt, hogy a sokszor túlhajtott orvosok inkább más hivatást válaszottak. Az alábbi grafikonon azokat az orsázgokat mutatjuk be, ahol van elérhető adat 2020-ból.

Portugáliáról fentebb írtunk, a déli ország kenterbe veri a többieket, jónak mondható az orvosok száma. A második helyezett Írországban 187, míg a harmadik Hollandiában 177 orvos jut egy főre. A lista végére ráadásul oda is fértünk az akkor adatok alapján: nálunk csak Bulgária (60,20) állt rosszabbul akkor, de alig előz meg szintén közép-európai Csehország (66,48) is. Görögország 2020-ra vonatkozóan még nem adott le adatokat, egy évvel előtte viszont messze a legrosszabbak voltak az unióban - 44,14 orvos jut 100 ezer emberre, amely a 10 milliónál nagyobb lakosú országban komoly problémákat okoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem