26 °C Budapest
Doctor, patient, medical

Kritikus a helyzet közel 600 településen: rengeteg magyar egészsége múlhat ezen

2022. július 1. 10:15

Csak idén január óta 25 háziorvosi praxis üresedett meg, így már 670 helyen nem lehet alapellátáshoz jutni. Eközben a kormány átalakítaná a praxisrendsuert, és átvennék a szakrendelőket is az önkormányzatoktól – írja az mfor.hu

Az orvoshiány nem új keletű jelenség itthon, a háziorvosoknál viszont már drasztikus csökkenést látunk, amit nagyon sokan éreznek meg, hiszen nem jutnak alapellátáshoz. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) júniusi adatai alapján nem kevesebb, mint 670 háziorvosi állás volt betöltetlen itthon. Januárban még 645-re becsülték a hiányzó háziorvosok számát, azóta viszont még 25-en döntöttek úgy, hogy nem folytatják tovább a munkájukat. A praxisoknak egyébként a 80%-a több mint egy éve betöltetlen. Megyei szinten a legtöbb háziorvos Borsod-Abaúj-Zemplénből hiányzik, összesen 71, de Budapesten 61 praxisban nincs orvos, Pest megyében pedig 59 praxisnál nincs ellátás.  

A háziorvosi rendszer átalakításáról nemrég beszélt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár: a betöltetlen praxisok problémáját a körzetek összevonásával, illetve a határok módosításával oldanák meg. Szintén elképzelhető, hogy a háziorvosi rendszer az önkormányzatoktól átkerülne az államhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?