19 °C Budapest
white pills spilling out of medicine bottle

Dúl a gyógyszerhiány az infláció és az energiaválság árnyékában Németországban: mi jöhet még?

2022. július 18. 09:31

Egyre nagyobb problémát jelent Németországban a gyógyszerhiány, a patikai készleteket régóta nem lehet feltölteni. „Soha nem volt még olyan rossz a helyzet, mint most. Jelenleg mintegy százféle gyógyszer nem áll rendelkezésre” – mondta el egy német gyógyszerész.

A Bajor Gyógyszerész-szövetség szerint a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború ­miatt megnőtt a kereslet például a fájdalomcsillapítók és az altatószerek iránt - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség információi alapján a Magyar Nemzet. Egy felmérés során a németországi gyógyszerészek kétharmada úgy nyilatkozott, hogy a szűk ellátási keresztmetszetek jelentik az egyik legnagyobb bosszúságot a napi munkájuk során. A gyógyszerészek szerint a problémát az okozza, hogy az utóbbi években egyre több gyógyszeripari üzem költözött külföldre, mert Németországban túl szigorú követelményeknek kell megfelelnie a gyáraknak. Azok a gyógyszergyárak, amelyek mégis Németországban maradtak, most az energiaválság miatt kerültek bajba. 

A gyártók már közvetlenül az ukrán háború kitörése és a szankciós politika meghirdetése után arra figyelmeztettek, hogy ha nem lesz elegendő energiahordozó, akkor a gyógyszeripar néhány hét alatt kártyavárként omolhat össze. „Ha gázhiány lépne fel, azonnal biztosítani kell a gyógyszer- és gyógyászati termékek gyártóinak további ellátását” – követelte még áprilisban a Német Gyógyszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója, aki szerint beláthatatlan károkat szenvedhet az iparág. A helyzeten nem segít, hogy a gyárak kénytelenek kisebb kapacitáson termelni, hogy némi energiát spóroljanak, eközben a gyógyszerek előállítása egyre költségesebb, így a gyógyszertárak is magasabb áron kénytelenek megvenni a készítményeket. A többletköltségeket a vásárlók sem tudják elkerülni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?