Doctor, patient, medical

Hihetetlen várólisták a magyar rendelőkben: ennyi idő bejutni az endokrinológiára, kardiológiára

2022. július 14. 16:29

Egy hónapot kell várniuk átlagosan a betegeknek, hogy bejussanak egy szakrendelőbe. Az endokrinológián 68,65 nap a várólista, de a a kardiológiára is átlagosan 48,72 nap alatt lehet bejutni.

Átlagosan 30 napot kell várniuk a betegeknek ahhoz, hogy bejussanak egy szakrendelésre – írja az RTL.hu a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség májusi felmérése alapján, amely 44 intézmény adatain alapul.

A várakozási idő ugyanakkor igen nagy szórást mutat, szakmától függően 3-tól 68 napig terjedhet. A szervezet szerint az átlagos várakozási idő az elmúlt 6 év során folyamatosan nőtt. 

(Az egyes évek adatai nem mindig azonos intézményekből származnak, így összehasonlíthatóságuk korlátozott, azonban az átlagok és az abszolút értékek változása mégis informatív a témában.)

Az adatfelvétel eredményei ismét bizonyították azt is, hogy nagyon nagy különbségek vannak az egyes szakmák esetében. Összeségében 3 szakma tudott javítani, a szakmák közel felében (9 db) minimális volt a változás, és 8 szakma esetében romlott érdemben a helyzet.

Átlagos várakozási idő:

 • a sebészeten 3,1 nap,
 • a gyermekgyógyászaton 7,7 nap,
 • a fül-orr-gégészeten 9 nap,
 • a pszichiátrián 13,88 nap,
 • a nőgyógyászaton 14,7 nap,
 • a szemészeten 29,6 nap,
 • a gasztroenterológián 31 nap,
 • a diabetológián 45 nap,
 • a kardiológia 48,72 nap,
 • az angiológián 53,86 nap,
 • a nefrológián 63 nap,
 • az endokrinológián 68,65 nap.

(A terminológia tisztázása: a műtétes szakmákban várólistákat, a szakrendelőkben betegfogadási listát vezetnek az egészségügyi szolgáltatók).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elmúlt évek felmérései során rendre a kardiológiai szakrendeléseken mérték a leghosszabb várakozási időt, azonban ezúttal e szakterületé a mért legnagyobb javulás, 2019-hez képest közel 9,5 nappal rövidült az átlagos várakozási idő a kardiológiákon.

A gasztroenterológia szakrendeléseken szintén közel 9 nappal rövidültek betegfogadási listák. Rajtuk kívül még a szemészet szakrendeléseken látható érdemben javuló helyzet, itt 3,4 napos javulással majdnem pont az átlagosra rövidült a betegfogadási listák hossza.

A diabetológia szakrendelések az elmúlt évek során egyenletesen teljesítettek, sőt kisebb mértékű javulás volt tapasztalható. Most e trend megtört, és ezúttal egy markáns, 12,5 napos romlás volt mérhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?