14 °C Budapest
Life during covid-19 pandemic. Portrait of stressed stylish woman in blue blouse with medical mask outdoors on the city street.

Ismét kötelezővé tették a maszkviselést egy francia városban: nagyon megugrott a koronavírusos esetek száma

2022. július 6. 16:31

Franciaországban negyedik hete emelkednek a koronavírus-járvány napi esetszámai, s az elmúlt 24 órában meghaladták a 200 ezret - jelentette be Francois Braun új egészségügyi miniszter a nemzetgyűlési meghallgatásán. Jóllehet kötelező jellegű korlátozások továbbra sincsenek érvényben, s a kormány eddig csak ajánlásokat fogalmazott meg, a Francia Riviéra központjának számító Nizzában hétfőtől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési járműveken.

A hetedik hullám "emelkedőben van, és a múlt héten naponta átlagosan 120 ezer új esetet regisztráltunk, kedden pedig a napi esetszám valamivel meghaladta a 200 ezret" - mondta a tárcavezető az egészségügyi biztonságról készülő törvényjavaslat bizottsági vitájának kezdetén.

Az egyre gyorsabban terjedő vírussal szemben meg kell védenünk a lakosságot, és ügyelnünk kell a kiújulásnak az egészségügyi rendszerre gyakorolt hatásaira

 - fogalmazott a nemzetgyűlési bizottság előtt kedd este a tárcavezető egy nappal azután, hogy Emmanuel Macron kinevezte őt az átalakított kormányába. Francois Braun, aki kinevezése előtt sürgősségi orvosként dolgozott, elmondta: a napi esetszámok mellett a kórházba kerülők száma is emelkedik, s az intenzív osztályokon is több az ellátott, de ott lassabb az emelkedés. Kiemelte, hogy a jelenlegi járványhullám összehasonlíthatatlan az előzőekkel, s a járványügyi mutatók "jóval alatta vannak az előző, januári tetőzésnek".

Jelezte, hogy ugyanakkor a kórházakban tapasztalható munkaerőhiány miatt a kormány kiemelt figyelemmel kíséri a helyzet változását, s a kormány stratégiája egyértelmű: ajánlásokat fogalmaz meg, mindenekelőtt a zárt helyeken, elsősorban a tömegközlekedési járműveken és a vonatokon maszkviselést ajánl. A miniszter a negyedik oltás felvételét is ajánlja az arra jogosultaknak, azaz az egészségügyileg veszélyeztetetteknek és a 60 éven felüli korosztálynak.

Bár az egészségügyi rendkívüli helyzet véget ér, a koronavírus-járvány még nincs mögöttünk, muszáj bizonyos eszközöket megtartanunk a védekezéshez

- hangsúlyozta a tárcavezető az új törvényjavaslat kapcsán. Kiemelte: nem egy újabb rendkívüli állapot bevezetését tervezi a kormány, hanem minimális, de szükséges intézkedések elrendelésének lehetőségét július 31., a vészhelyzet kivezetése után is, a járvány ellenőrzés alatt tartására és a franciák megvédésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külföldi turisták által egyik leglátogatottabb dél-franciaországi város, Nizza polgármestere, Christian Estrosi mindenesetre szerdán bejelentette, hogy hétfőtől a nagyváros tömegközlekedési járművein ismét kötelező a maszkviselés.

Az elmúlt 24 órában 206 ezer új esetet regisztrált az egészségügyi tárca, míg egy héttel ezelőtt még csak 60 ezer új estet tártak fel. A hét napra vetített napi átlag jelenleg 119 ezer a múlt heti 110 ezerhez képest. A kórházi mutatók egyelőre csak kis mértékben emelkedtek: a kórházban ápoltak száma 17 ezer, közülük ezren vannak intenzív osztályon, s ez még nem terheli le az egészségügyi ellátórendszert.

Az illetékes hatóságok az emlékeztető oltás felvételére buzdítanak minden jogosultat. A koronavírus elleni oltás negyedik adagját jelenleg csak azon hatvan év felettiek kérhetik, akik több mint hat hónappal ezelőtt kapták meg a harmadik adagot. A második emlékeztető oltás senkinek nem kötelező.

Az oltásra jogosultaknak viszont csaknem 98 százaléka felvette az oltás három adagját. Ez a teljes társadalom nyolcvan százalékának felel meg. Miután a többségüknek már fél éve befejeződött az oltási ciklusa, szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy a társadalom immunitási szintjének gyengülése is hozzájárulhatott a járvány kiújulásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm