My GF giving a hand to a (dirty) chimpanzee...

Megjelent a magyar majomhimlő-eljárásrend: mutatjuk az új karanténszabályokat

2022. június 2. 08:28

Megjelent a majomhimlő fertőzésre vonatkozó magyar eljárásrend: aki elkapta a betegséget, annak a kiütések elmúltáig karanténban kell maradnia. A szoros kontakjtainak nem kell elkülöníteniük magukat, de 21 napig nekik is figyelniük kell a tüneteket. Az orvosoknak 24 órán belül jelenteni kell a majomhimlő-gyanús eseteket.

Kedden jelentették be, hogy Magyarországon is felbukkant a majomhimlő, az NNK pedig már körbe is küldte az egészségügyi szolgáltatók részére a betegséggel kapcsolatos tudnivalókat, eljárásrendet, járványügyi teendőket - írja a hvg.hu.

A dokumentum felsorolja a jellegzetes tüneteket, tanácsokat is ad az orvosoknak, mi a teendő, ha praxisukban majomhimlő gyanúja merül fel. A betegségre akkor kell gyanakodnia az orvosnak, ha a páciens kiütései más okkal nem magyarázhatók, valamint egyéb tünet is jelentkezik, például 38,5 fok feletti láz, fejfájás, hátfájdalom, fáradtság, a nyirokcsomó gyulladása. Nem meglepő módon az is a betegség gyanúját erősíti, ha az illető 3 héten belül kapcsolatba került majomhimlős beteggel, vagy járt fertőzött országban. Az orvosnak 24 órán belül kell jelentenie a majomhimlő-gyanút, és a betegséget minden esetben laborvizsgálattal kell igazolni.

A betegnek a kiütések teljes gyógyulásáig el kell különítenie magát, kerülnie kell az immunkompromittált személyekkel, továbbá a háziállatokkal való kapcsolatot, és a szexuális kapcsolat is tilos. Szoros kontaktjainak nem kell karanténba vonulni, de a tünetek megjelenésekor értesíteinük kell az orvosukat, emellett 21 napig tartózkodniuk kell a szextől, a szoros fizikai érintkezéstől, illetve a házikedvencekkel való kapcsolattól. Kerülniük kell a gyermekeket, várandós nőket, immunkompromittált személyeket is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az anyagban hangsúlyozza, hogy a vírus terjedésének kockázata a nem szoros kontaktusban álló személyek, azaz az átlag lakosság között alacsony, a betegség tünetei általában enyhék, a legtöbb ember néhány héten belül speciális kezelés nélkül is meggyógyul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?