35 °C Budapest
Súlyos időszak elé néz rengeteg magyar: hosszabb és nehezebb lesz ez a szezon

Súlyos időszak elé néz rengeteg magyar: hosszabb és nehezebb lesz ez a szezon

2022. május 19. 15:31

Egy friss tanulmány szerint az Amerikai Egyesült Államokban 10-40 nappal korábban kezdődhet a pollenszezon és 5-20 nappal lehet később vége az évszázad végére. A jelenség oka egyrészről a globális felmelegedés, ami miatt a növények korábban kezdenek virágozni. A fokozott szén-dioxid kibocsátás pedig - az adott területen mérhető koncentrációtól függően - több virágpor előállítására készteti a növényeket. Az előrejelzések szerint pedig ez a tendencia az átlaghőmérséklet növekedésével a jövőben erősödni fog. Mit tehetünk az egyre hosszabbra nyúló pollenszezonokban, hogy elkerüljük vagy csökkentsük a virágpor-allergia tüneteit?

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ a szokatlanul meleg időjárás miatt már január elején megnövekedett pollenterhelésre figyelmeztetette a lakosságot. Ez itthon különösen széles kört érintő problémának számít: az LG tavalyi felmérése alapján a 15-59 éves magyarok egyharmada pollenallergiás, viszont az érintettnek csak kevesebb, mint a fele mossa gyakrabban virágporszezonban a ruháit és lakástextiliáit. A pollenérzékenység tüneteinek elkerülése vagy csökkentése érdekében főleg a nők és az 50 év felettiek mosnak gyakrabban, míg a diplomások és a fővárosiak körében kevésbé népszerű ez a szokás.

Tájékozódjunk és tervezzünk!

Érdemes első lépésben tájékozódnunk a számunkra allergén növényekről és figyelni az aktuális pollenjelentést. Abban a napszakban, amikor a legmagasabb az adott növény pollenjeinek koncentrációja a levegőben, érdemes lehetőség szerint a lakásban tartózkodni csukott ablakok mellett. Viszont, ha mégis kimozdulunk otthonunkból, ajánlott odafigyelnünk néhány egyszerű dologra, amivel minimalizálhatjuk az érintkezést ezekkel az allergénekkel – különösen akkor, ha a családunkban, lakókörnyezetünkben pollenallergiás ember él.

Hazaérkezés után minél előbb öltözzünk át

A szabad levegőről hazaérve a ruháinkon és bőrünkön megtapadhatnak a pollenek, ezért érdemes átöltöznünk, valamint arcunkat és kezünket átöblítenünk vízzel. A megszokottnál gyakoribb hajmosás is ajánlott ebben az időszakban, különösen, ha erősebb tüneteket észlelünk ebben az időszakban. Érdemes a szokásosnál gyakrabban tisztálkodnunk: hazaérkezés után közvetlenül pedig hajat mosnunk, - akár sampon nélkül is - hogy a napközben a bőrünkön, hajunkon megtapadt polleneket ne szórjuk szét a lakásban és főleg ne legyenek velünk alvás közben.

Ruhák tisztítása és szárítása

Miután átöltöztünk, érdemes a ruhákat minél előbb megtisztítani a pollenektől, mielőtt azok más tárgyakkal érintkeznének és megtapadnának. Különösen sokat segíthet ebben az időszakban, ha mosógépünk rendelkezik gőzmosás funkcióval - az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz nemcsak bőrbarát megoldás, de a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének akár 99,9 százalékát eltávolítja. 

Bár meleg időben gyorsan száradnak a ruhák kültéren, mégis a levegő pollenkoncentrációja miatt érdemes a lakásunkban kiteregetnünk a ruhákat. A gyorsabb száradás és frissebb ruhák érdekében hasznos lehet, ha szárítógépet használunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ügyeljünk a beltéri levegő minőségére

A beltéri levegőminőség javítására alapvetően tökéletesen alkalmas a szellőztetés, de pollenszezonban ez nappal problémás lehet. Este viszont jelentősen csökken a pollenkoncentráció, sokkal inkább ilyenkor ajánlott megejteni a beltéri levegőcserét. Különösen hasznos lehet ilyenkor, ha a légkondicionálónk alkalmas arra, hogy kiszűrje a polleneket a kintről a lakásba áramoltatott levegőből. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?