13 °C Budapest
Doctor in a protective suit taking a throat and nasal swab from a patient to test for possible coronavirus infection

Vége az ingyenes PCR-tesztelésnek: a mentők már nem végzik el, ezután fizetni kell

2022. április 18. 15:03

Húsvét után a háziorvosok, illetve a házi gyermekorvosok már nem kérhetnek sem a pácienseik otthonába, sem az OMSZ mintavételi állomásain PCR-tesztet - írja a Népszava. Április 18-án éjféltől ugyanis az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az operatív törzs döntése értelmében már nem vesz részt a Covid-gyanús esetek PCR-tesztelésében.

A változásról közvetlenül a kétnapos ünnep előtti napokban tájékoztatta az érintetteket Müller Cecília országos tiszti főorvos - írja a lap. Ezért húsvét után annak, aki most PCR-teszttel kontrolláltatná a negatív gyorstesztjét, a saját költségén kell elvégeztetnie ezt a vizsgálatot. Viszont nemcsak ez okozhat gondot a betegek kiszűrésénél, hanem hogy az április elejétől hatályos új eljárásrend szerint a fertőzés megerősítésére el lehet fogadni az antigéngyorstesztet is. Az Országos Mentőszolgálat kiválásával a tesztelés felelőssége a felnőtt és a gyermek háziorvosokra valamit az ügyeleti központok gyógyítóira hárul.

Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója azt mondta a lapnak, nagyon sok a felső légúti megbetegedés, amelyet éppúgy okozhat az influenza vagy a most cirkuláló rhino-vírusok, mint a Covid-19. Nagyon sokan csak a beteg által otthon végzett pozitív gyorsteszt alapján kerülnek karanténba, és ezek az esetek nem is kerülnek be a hivatalos adatbázisba. Szerinte addig, amíg naponta 20-40 ember hal meg a Covidban, addig szükség volna PCR-vizsgálatot végző tesztpontokra, járásonként legalább egyre.

Cserni István szerint most sem az a probléma, hogy a mentősökről végre lekerült a tesztelés terhe, mert teljesen feleslegesen kötötte le az ő kapacitásaikat, hanem az a gond, hogy emiatt nem lehet hozzáférni a teszteléshez.
A háziorvosok régóta hangoztatják azt is, hogy a tesztelést a normál beteg ellátástól el kellene különíteni.
Abszurd, hogy covidos betegek most együtt várakoznak a kismamákkal, a kemoterápiára járó betegekkel és egyéb krónikus gondozásra szoruló páciensekkel.

Nem csak a mentősök tesztelési feladatainak felfüggesztése az egyetlen erős lazítás az új járványügyi szabályokban. A jövőben például mindennemű tesztelés nélkül küldhetők a kórházakból majd vissza a szociális otthonokba a fertőzés utáni hetedik napon az idős emberek - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm