7 °C Budapest
Image of daughter holding the mothers hand and encourage while her mother sitting on bed in hospital.

Több tucat rákellenes készítmény vár a tb támogatásra: rengeteg beteg élete múlhat ezeken

2022. április 8. 18:02

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint a betegek gyógyulási esélyei jelentősen javulnának, ha a több mint 70 új készítmény, köztük több tucat korszerű onkológiai terápia minél előbb társadalombiztosítási (tb) támogatást kapna.

Az egyesület pénteken, a nemzeti rákellenes nap (április 10.) alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, bár világszerte emelkedik a daganatos megbetegedések száma, az egyre hatékonyabb terápiáknak és diagnosztikának köszönhetően folyamatosan javulnak a túlélési esélyek.

Mint írták, Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb daganatos megbetegedést az Európai Unióban; 2018-as adatok szerint százezer lakosra vetítve csaknem hétszázat, és százezer emberből 350 ember vesztette életét a betegségben. Felidézték, az elmúlt ötven évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, ennek köszönhetően az átlagos tízéves túlélési arány az 1970-es évekbeli 24 százalékról csaknem a duplájára, 50 százalékra növekedett.

Közölték: jelenleg is több mint 1800 célzott új készítmény - köztük több mint kétszáz immunonkológiai terápia - áll reményteli fejlesztés alatt, és csak 2020-ban több mint 1200 célzott klinikai vizsgálat indult el. A közlemény idézi Holchacker Pétert, az AIPM igazgatóját, aki szerint az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy a magyar betegek gyógyulási esélyei is jelentősen javíthatók lennének a szűrővizsgálatokon való részvételi arány növelésével - amiben a megelőzést és a népegészségügyi szűréseken való részvétel növelését célzó lépéseknek köszönhetően fejlődés tapasztalható -, valamint a korszerű terápiák gyors és széles körű hozzáférésével.

Jelenleg ugyanis több mint 70 befogadásra váró új terápia áll végső kormányzati döntés előtt, amelyek mintegy fele valamilyen daganatos megbetegedéshez köthető - emelte ki. Amennyiben ezek is bekerülnének a tb-támogatott terápiák körébe, sok ezer magyar ember számára válnának elérhetővé az újabb onkológiai gyógyszeres kezelések - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm